/** * */

Zonnebeke (B), Polygon Wood Cemetery

Revision as of 27 jan 2008 20:05; view current revision
←Older revision | Newer revision→
Cross of Sacrifice
Enlarge
Cross of Sacrifice
Duitse bunker in Polygonwood
Enlarge
Duitse bunker in Polygonwood
Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)
Enlarge
Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)

De Polygon Wood Cemetery ligt aan de Lange Dreve in Zonnebeke tegenover de Buttes New British Cemetery, Polygon Wood. Dit kerkhof kreeg de naam van het nabij gelegen staatsbos, Polygoonbos.

Polygoonbos

Het Polygoonbos wordt ook wel eens "Doelbos" of "Het Doel" genoemd en ligt een anderhalve km van Zonnebeke-dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven dat later op 3 mei 1915 tijdens de Tweede Slag om Ieper werd heroverd door de Duitsers. Aan het einde van september 1917 werden de Duitsers op hun beurt door de Australische troepen uit het bos verdreven. Tijdens het Duitse Lente-offensief heroverden de Duitsers het bos maar werden voor goed verdreven door de 9th Scottish Division op 28 september 1918.

Polygon Wood Cemetery

De aanleg van de Polygon Wood Cemetery begon in september 1917 en was april 1918 klaar. Een jaar na het ontstaan werd de begraafplaats opnieuw in gebruik genomen. De begraafplaats telt graven van 103 Commonwealth militairen, waarvan 17 niet-geïdentificeerden van de Eerste Wereldoorlog, waarvan 60 militairen van New Zeeland en één Duitser, Hans Bogner. De begraafplaats bestaat uit twee delen. Bij
De begraafplaats
Enlarge
De begraafplaats
het betreden van het eerste gedeelte ziet men het offerkruis. De graven liggen op het tweede gedeelte van de begraafplaats. De begraafplaats heeft geen Stone of Remembrance en heeft een oppervlakte van 1780 m² en is door een ruwstenen muur is omgeven.

John Robert Thomson

Private John Robert Thomson (235495) van het 2nd Bn. Gordon Highlanders regiment, werd na een bloedige aanval op 4 oktober 1917 als vermist opgegeven. Nadat zijn naam 82 jaar op de vermistenmuur van het Tyne Cot Memorial (paneel 135-136) had gestaan, werd zijn lichaam op 9 september 1998 gevonden in een tuin, samen met de resten van twee niet-geïdentificeerden. De stoffelijke resten werden op 4 oktober 2004 bijgeplaatst in tegenwoordigheid door de Britse ambassadeur, de militaire attaché en een detachement van de Highlanders dat Private Thomson naar zijn laatste rustplaats begeleidde.

Personal tools