/** * */

Zonnebeke (B), Polygon Wood Cemetery

Revision as of 26 jan 2008 22:45; view current revision
←Older revision | Newer revision→

De Polygon Wood Cemetery ligt gelegen in de Lange Dreve in Zonnebeke tegenover de Buttes New British Cemetery, Polygon Wood. Het kreeg de naam van de nabij gelegen staatsbos, Polygoonbos.

Polygoonbos

De Polygoonbos word ook wel eens "Doelbos" genoemd en ligt een anderhalve km van Zonnebeke dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven die later op 3 mei tijdens de Tweede Slag om Ieper werd heroverd door de Duitsers. Op het einde van september 1917, werden de Duitsers door de Australische troepen uit het bos verdreven zodat de Australische troepen het bos in handen kregen. Tijdens het Duitse Lente-offensief, heroverde de Duitsers het bos maar werden voorgoed verdreven door de 9th Scottish Division op 28 september 1918.

Polygon Wood Cemetery

De aanleg van de Polygon Wood Cemetery begon in september 1917 tot april 1918. Een jaar na het ontstaan werd de begraafplaats opnieuw gebruik genomen. De begraafplaats bevat 103 Commonwealth militairen, waarvan 17 niet-gemodificeerden, van de Eerste Wereldoorlog waarvan 60 militairen van New Zeeland en 1 Duitser. De begraafplaats bestaat uit twee delen. Bij het intreden van de eerste gedeelte, bevind het offerkruis. De graven, liggen op het tweede gedeelte van de begraafplaats. De begraafplaats heeft een oppervlakte van 1780 m² die door een ruwstenen muur is omgeven.

John Robert Thomson

Private John Robert Thomson (235495) van het 2nd Bn. Gordon Highlanders regiment, werd na een bloedige aanval op 4 oktober 1917 als vermist opgegeven. Na 82 jaar vermist opgegeven op de vermistenmuur van het Tyne Cot Memorial (paneel 135-136), werd zijn lichaam op 9 september 1998 gevonden in een tuin, samen met de resten van twee niet-geïdentificeerden. De stoffelijke resten werden op 4 oktober 2004 bijgeplaatst bijgewoond door de Britse ambassadeur, de Militaire Attache en een detachement van de Highlanders dat Private Thomson naar zijn laatste rustplaats begeleidde. Een tiental familieleden waren eveneens aanwezig. (Graf D. 2A)

Personal tools