/** * */

Zonnebeke (B), Polygon Wood Cemetery

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 26 jan 2008 22:47
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)
Polygon Wood Cemetery
← Previous diff
Huidige versie
Lingekopf (Overleg | bijdragen)
opmaak
Regel 1: Regel 1:
-'''De Polygon Wood Cemetery''' ligt gelegen in de Lange Dreve in [[Zonnebeke]] tegenover de [[Buttes New British Cemetery, Polygon Wood]]. Het kreeg de naam van de nabij gelegen staatsbos, Polygoonbos. +[[Afbeelding:IM005147.JPG|thumb|left|230px|Cross of Sacrifice]]
 +[[Afbeelding:IM005140.JPG|thumb|210px|Duitse bunker in Polygonwood]]
 +[[Afbeelding:Ieper007.jpg|thumb|210px|Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)]]
 +'''Polygon Wood Cemetery''' ligt aan de Lange Dreve in [[Zonnebeke]] tegenover de [[Buttes New British Cemetery, Polygon Wood]]. Dit kerkhof ontleent zijn naam aan het nabij gelegen staatsbos, Polygoonbos.
== Polygoonbos == == Polygoonbos ==
-De Polygoonbos word ook wel eens "Doelbos" genoemd en ligt een anderhalve km van [[Zonnebeke]] dorp. Tijdens de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven die later op 3 mei tijdens de [[Tweede Slag om Ieper]] werd heroverd door de Duitsers. Op het einde van september 1917, werden de Duitsers door de Australische troepen uit het bos verdreven zodat de Australische troepen het bos in handen kregen. Tijdens het [[Duitse Lente-offensief]], heroverde de Duitsers het bos maar werden voorgoed verdreven door de 9th Scottish Division op 28 september 1918.+Het Polygoonbos wordt ook wel eens "Doelbos" of "Het Doel" genoemd en ligt een anderhalve km van [[Zonnebeke]]-dorp. Tijdens de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven. Op 3 mei 1915 heroverden de Duitsers het bos tijdens de [[Tweede Slag om Ieper]]. Eind september 1917 werden de Duitsers op hun beurt door de Australische troepen verdreven. Tijdens het [[Duits Voorjaarsoffensief 1918|Duitse Lente-offensief]] heroverden de Duitsers het bos wederom maar werden voorgoed verdreven op 28 september 1918 door de 9th Scottish Division.<br><br>
== Polygon Wood Cemetery == == Polygon Wood Cemetery ==
-De aanleg van de Polygon Wood Cemetery begon in september 1917 tot april 1918. Een jaar na het ontstaan werd de begraafplaats opnieuw gebruik genomen. De begraafplaats bevat 103 [[Commonwealth War Graves Commission|Commonwealth]] militairen, waarvan 17 niet-geïdentificeerden, van de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] waarvan 60 militairen van [[Australian and New Zealand Army Corps|New Zeeland]] en 1 Duitser. De begraafplaats bestaat uit twee delen. Bij het intreden van de eerste gedeelte, bevind het offerkruis. De graven, liggen op het tweede gedeelte van de begraafplaats. De begraafplaats heeft een oppervlakte van 1780 m² die door een ruwstenen muur is omgeven.+De aanleg van de Polygon Wood Cemetery startte in september 1917 en eindigde april 1918. De begraafplaats telt graven van 103 [[Commonwealth War Graves Commission|Commonwealth]] militairen, waarvan 17 niet geïdentificeerden, 60 militairen van [[Australian and New Zealand Army Corps|New Zeeland]] en één Duitser, Hans Bogner. De begraafplaats bestaat uit twee delen. Bij [[Afbeelding:IM005148.JPG|thumb|230px|left|De begraafplaats]] het betreden van het eerste gedeelte ziet men het kruis. De graven liggen op het tweede gedeelte van de begraafplaats. Er is geen Stone of Remembrance, de oppervlakte bedraagt 1780 m² en het geheels is door een ruwstenen muur omgeven.
== John Robert Thomson == == John Robert Thomson ==
-Private John Robert Thomson (235495) van het 2nd Bn. [[Gordon Highlanders]] regiment, werd na een bloedige aanval op 4 oktober 1917 als vermist opgegeven. Na 82 jaar vermist opgegeven op de vermistenmuur van het [[Tyne Cot Cemetery|Tyne Cot Memorial]] (paneel 135-136), werd zijn lichaam op 9 september 1998 gevonden in een tuin, samen met de resten van twee niet-geïdentificeerden. De stoffelijke resten werden op 4 oktober 2004 bijgeplaatst bijgewoond door de Britse ambassadeur, de Militaire Attache en een detachement van de Highlanders dat Private Thomson naar zijn laatste rustplaats begeleidde. Een tiental familieleden waren eveneens aanwezig. (Graf D. 2A)+Private John Robert Thomson (235495) van het 2nd Bn. [[Gordon Highlanders]] regiment werd na een bloedige aanval op 4 oktober 1917 als vermist opgegeven. Nadat zijn naam 82 jaar op de vermistenmuur van het [[Tyne Cot Cemetery|Tyne Cot Memorial]] (paneel 135-136) had gestaan, werd zijn lichaam op 9 september 1998 gevonden in een tuin, samen met de resten van twee niet-geïdentificeerden. De stoffelijke resten werden op 4 oktober 2004 bijgeplaatst in tegenwoordigheid van de Britse ambassadeur, de militaire attaché en een detachement van de Highlanders.
-[[Categorie:Ieper]][[Categorie:Begraafplaatsen]]+[[Categorie:Ieper]][[Categorie:Militaire begraafplaatsen - Commonwealth|Zonnebeke Polygon]]

Huidige versie

Cross of Sacrifice
Enlarge
Cross of Sacrifice
Duitse bunker in Polygonwood
Enlarge
Duitse bunker in Polygonwood
Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)
Enlarge
Grafsteen van John R. Thomson (Graf D. 2A)

Polygon Wood Cemetery ligt aan de Lange Dreve in Zonnebeke tegenover de Buttes New British Cemetery, Polygon Wood. Dit kerkhof ontleent zijn naam aan het nabij gelegen staatsbos, Polygoonbos.

Polygoonbos

Het Polygoonbos wordt ook wel eens "Doelbos" of "Het Doel" genoemd en ligt een anderhalve km van Zonnebeke-dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos compleet verwoest. De Duitsers werden eind oktober 1914 door de Britten uit het bos verdreven. Op 3 mei 1915 heroverden de Duitsers het bos tijdens de Tweede Slag om Ieper. Eind september 1917 werden de Duitsers op hun beurt door de Australische troepen verdreven. Tijdens het Duitse Lente-offensief heroverden de Duitsers het bos wederom maar werden voorgoed verdreven op 28 september 1918 door de 9th Scottish Division.

Polygon Wood Cemetery

De aanleg van de Polygon Wood Cemetery startte in september 1917 en eindigde april 1918. De begraafplaats telt graven van 103 Commonwealth militairen, waarvan 17 niet geïdentificeerden, 60 militairen van New Zeeland en één Duitser, Hans Bogner. De begraafplaats bestaat uit twee delen. Bij
De begraafplaats
Enlarge
De begraafplaats
het betreden van het eerste gedeelte ziet men het kruis. De graven liggen op het tweede gedeelte van de begraafplaats. Er is geen Stone of Remembrance, de oppervlakte bedraagt 1780 m² en het geheels is door een ruwstenen muur omgeven.

John Robert Thomson

Private John Robert Thomson (235495) van het 2nd Bn. Gordon Highlanders regiment werd na een bloedige aanval op 4 oktober 1917 als vermist opgegeven. Nadat zijn naam 82 jaar op de vermistenmuur van het Tyne Cot Memorial (paneel 135-136) had gestaan, werd zijn lichaam op 9 september 1998 gevonden in een tuin, samen met de resten van twee niet-geïdentificeerden. De stoffelijke resten werden op 4 oktober 2004 bijgeplaatst in tegenwoordigheid van de Britse ambassadeur, de militaire attaché en een detachement van de Highlanders.

Personal tools