/** * */

Willy Coppens

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 4 jul 2010 23:07
Snaaip (Overleg | bijdragen)
Tabel
← Previous diff
Versie op 13 jan 2011 11:41
Finnbar (Overleg | bijdragen)
aangevuld met (link naar) FEW topic]
Next diff →
Regel 18: Regel 18:
In 1960 verkreeg hij van Koning Boudewijn de titel Baron. Op 21 december 1986 stierf Willy Coppens op 94-jarige leeftijd. In 1960 verkreeg hij van Koning Boudewijn de titel Baron. Op 21 december 1986 stierf Willy Coppens op 94-jarige leeftijd.
 +
 +==Links==
 +[http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=11204&highlight=coppens FEW Topic]
 +
[[Categorie:Aces|Coppens]] [[Categorie:Aces|Coppens]]

Versie op 13 jan 2011 11:41

Een illustratie van Coppens die met zijn HD.1 een Parseval-Sigsfeld Drache observatieballon aanvalt.
Enlarge
Een illustratie van Coppens die met zijn HD.1 een Parseval-Sigsfeld Drache observatieballon aanvalt.
Willy Coppens

Willy "Balloon-buster" Coppens
Namen voluit
Willy Omer François Jean
Geboortejaar/datum
6 juli 1892
Sterfjaar/datum
21 december 1986
Eenheden (* = bevelhebber)
1ère
4me
6me
9me
Korte omschrijving
Belgische aas met 37 overwinningen.
Willy Omer François Jean Coppens de Houthulst was een Belgische pionier van de militaire luchtvaart en bekend als de "Blauwe Duivel". Hij werd op 6 juli 1892 in Bosvoorde als zoon van de kunstenaar Omer Coppens geboren. De beroemde Belgische voetballer Rik Coppens was een achterneef van hem.

Sinds zijn jeugd was Willy gefascineerd door motoren. Tijdens de vakanties in De Panne bestuurde hij, in navolging van Simon Stevin enkele eeuwen eerder, een van de eerste zeilwagens op het strand.

Willy werd bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog geplaatst bij het 2de Regiment Grenadiers van het Belgisch leger. Omdat hij liever bij de luchtmacht zat, diende hij daartoe een aanvraag in. Maar hij werd afgekeurd en bleef bij het 2de Regiment Grenadiers.

In 1915 ging Willy op eigen kosten vlieglessen volgen bij de Burgerluchtvaartschool te Hendon in Groot-Brittannië, samen met 39 Belgen, waar hij les kreeg van Albert Ball. Twee maanden later volgde hij lessen bij de Luchtvaartschool van Étampes. Tijdens deze lessen behaalde hij het wereldhoogterecord en behaalde zijn vliegbrevet (nummer 2140) op 9 december 1915.

Uiteindelijk begon Willy eind 1916 met verkenningsvluchten bij Houthem bij het 6e Escadrille. Op 8 april werd hij gepromoveerd tot sergeant waardoor hij ook werd overgeplaatst naar het 4e Escadrille en een Farman kreeg toegewezen. Op 1 mei kreeg hij een Sopwith 1 1/2 Strutter. Eind juni 1917 begon zijn carrière als aas toen hij werd overgeplaatst naar het 1e Escadrille onder bevel van Fernand Jacquet in Moere. Zijn toestel was een Nieuport 16, die later werd vervangen door een Nieuport 17 en nog weer later door een blauwe Hanriot HD.1. Door dit toestel werd hij bekend als de Blauwe Duivel. Hij werd overgeplaatst naar het 9e Escadrille. Daar begon hij zijn carrière als "Balloon-buster", een specialist in het neerhalen van observatie- en artilleriebegeleidingsballonnen.

Willy was niet alleen bekend als Balloon-buster, maar ook om zijn acrobatische stunts boven de vijand. Tijdens een van deze stunts schoot een ballon op de Hanriot HD.I van Willy. Hij zette zijn vliegtuig op de bovenkant van de ballon, zette zijn motor uit teneinde de propeller te beschermen en wachtte tot hij met zijn vliegtuig van de ballon afgleed toen deze in vlammen neerstortte.

Hij behaalde 36 overwinningen; slechts drie overwinningen werden behaald met hulp van andere toestellen. Tijdens zijn 37ste overwinning boven Torhout werd hij gewond toen hij een kogel in zijn linkerbeen kreeg. Hij crashte achter de Belgische linies en overleefde het ongeluk. Hij verloor hierbij een been.

Willy overleefde de Eerste Wereldoorlog en werd Belgische militair attaché in Londen, Parijs en Genève. Samen met Jean Verhaegen en George Medaets voerde Willy een geslaagde vlucht uit die begon in Brussel en eindigde in Leopoldville (Belgisch Congo) in zeven stappen met een Breguet 19, die de naam Reine Elisabeth kreeg. Een jaar later werd dit nogmaals gedaan, alleen met minder succes. Het toestel stortte neer maar het stel overleefde de crash.

Ondanks zijn geamputeerde been wist hij in september 1928 het hoogterecord parachutespringen te verbeteren door te springen van een hoogte van 6000 meter. Koning Albert I sloeg Willy in 1930 tot Ridder. Tien jaar later ging Willy met pensioen, eveneens als militair attaché, en verbleef in Zwitserland gedurende de Tweede Wereldoorlog. Via het Rode Kruis probeerde hij de Belgische gevangenen in Duitsland te helpen.

In 1960 verkreeg hij van Koning Boudewijn de titel Baron. Op 21 december 1986 stierf Willy Coppens op 94-jarige leeftijd.

Links

FEW Topic

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Willy_Coppens"
Personal tools