/** * */

Vierde Slag om Ieper

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 6 apr 2009 10:43
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 22: Regel 22:
Op 28 september 1918 verlaten de Duitsers [[Langemark]]. Ze worden door honderden kanonnen uit het bos van [[Houthulst]] gejaagd, waar ze de voorbije vier jaar ingebunkerd zaten. Op 28 september 1918 verlaten de Duitsers [[Langemark]]. Ze worden door honderden kanonnen uit het bos van [[Houthulst]] gejaagd, waar ze de voorbije vier jaar ingebunkerd zaten.
-De geallieerden winnen in de daaropvolgende maanden steed meer terrein op de Duitsers en deze beginnen zelf ook het terrein te verlaten. Ze laten enorm veel ongebruikte munitie achter, waaronder veel gifgasgranaten. Zoals [[Mosterdgas]] die ook wel [[Mosterdgas|Yperiet]] werd genoemd vanwege het eerste grootschalig gebruik bij [[Ieper]] ([[Mosterdgas]] werd voor de eerste keer ingezet bij Nieupoort, twee dagen voor Ieper). Bij inhalering braakten de slachtoffers hun longen uit.+De geallieerden winnen in de daaropvolgende maanden steed meer terrein op de Duitsers en deze beginnen zelf ook het terrein te verlaten. Ze laten enorm veel ongebruikte munitie achter, waaronder veel gifgasgranaten. Zoals [[Mosterdgas]] dat ook wel [[Mosterdgas|Yperiet]] werd genoemd vanwege het eerste grootschalig gebruik bij [[Ieper]] ([[Mosterdgas]] werd voor de eerste keer ingezet bij Nieuwpoort, twee dagen voor Ieper). Bij inhalering braakten de slachtoffers hun longen uit.
-11 november 1918, 11 uur in de ochtend: wapenstilstand. Aan alle offensieven komt een eind en enkele dagen later beginnen de Duitsers zich definitief terug te trekken uit de Franse en Belgische streken die ze nog bezetten.+11 november 1918, 11 uur in de ochtend: Wapenstilstand. Aan alle offensieven kwam een eind en enkele dagen later begonnen de Duitsers zich definitief terug te trekken uit de Franse en Belgische streken die ze nog bezetten.
Overgenomen uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_Slag_om_Ieper. Overgenomen uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_Slag_om_Ieper.

Huidige versie

Britten langs spoorlijn aan de Leie
Enlarge
Britten langs spoorlijn aan de Leie

Op 1 maart 1918 bezet het 2e Beierse R.I.R., van generaal-majoor von Dittelberger, Diksmuide. Als oefening voor het Duits lenteoffensief dat gepland is voor de omgeving Loos-Armentières door de 1e Beierse Reservedivisie lijkt het de Duitsers nuttig Diksmuide aan te vallen.

De Vierde Slag om Ieper moet op 18 maart 1918 beginnen.

Het probleem voor Duitsers is hoe ze de IJzer moeten oversteken die op dat punt zo'n 12 m breed is. Ze verzamelen in het Handzame-Kanaal een kleine vloot pramen om het materiaal via het kanaal en dan over de rivier te brengen. Anderen bouwen loopbruggen van planken en vlotters, geholpen door patrouilleboten.

Omdat dit alles onder de ogen van de geallieerden moet gebeuren zorgt de Duitse artillerie ervoor de vijand in de loopgraven te houden.

Enkele weken later, op 18 maart 1918, begint de raid op Diksmuide.'s Morgens vroeg, rond 03:00 uur, zijn de Duitsers klaar voor de aanval. 45 minuten later openen ze het vuur en schieten ze tot 05:00 uur gasgranaten naar de overzijde. Om 03:50 uur wordt er bij de geallieerden gasalarm geslagen en beschieten ze tot 07:00 uur de Duitse stellingen. Duitse kanonnen en mortieren vuren vanaf 05:40 uur op de geallieerden en even later, om 05:52 uur, beginnen ze ook met machinegeweren te schieten. De Duitse aanvalscolonne maakt zich klaar, het mortiervuur wordt naar voren gelegd, en de Duitsers rukken op. Ze steken de IJzer over onder constante beschietingen van de geallieerden.

Enkele dagen later, op 21 maart 1918 breekt de hel los over het gehele Westfront. Onder leiding van generaal Ludendorff breken de Duitsers met bliksemaanvallen door de geallieerde linies.

Op 12 april 1918 slaan de Duitsers ten zuidwesten van Ieper, nabij Hazebroek, een bres in de Britse linie van ongeveer 48 km. Veldmaarschalk sir Douglas Haig geeft de Britten de opdracht zich niet terug te trekken en de Britten verdedigen zich uit alle macht. Onder leiding van generaal Plumer lukt het de Duitsers op 17 april 1918 tot staan te brengen langs de Leie en de Duitse poging de Noord-Franse havens te bereiken is mislukt.

De Slag om de Kemmelberg begint in de ochtend van 25 april 1918. De hele nacht hebben de Duitsers gasgranaten afgevuurd op de geallieerden terwijl de Fransen hun stellingen met bombardementen vanuit vliegtuigen verdedigden. Om 06:00 uur bestormen Duitse Alpenjagers de heuvel en de Fransen moeten zich terugtrekken op de Rodeberg en de Scherpeberg.

De Duitse generaal Ludendorff geeft op 29 april 1918 het bevel het offensief op het westfront te staken. Maar een maand later, op 27 mei 1918, komt hij met een volgend offensief (Plan Hagen( en de Duitsers rukken verder op naar Parijs. Maar enkele dagen later, rond 4 juni 1918, zijn zijn troepen aan het eind van hun Latijn en moet hij ook dit offensief staken.

Na nog enkele offensieven aan de Marne in Frankrijk is het duidelijk dat de Duitsers aan de verliezende hand zijn. En als op 8 augustus 1918 het geallieerde eindoffensief van start gaat geven steeds meer Duitsers zich gewillig over.

Op 28 september 1918 verlaten de Duitsers Langemark. Ze worden door honderden kanonnen uit het bos van Houthulst gejaagd, waar ze de voorbije vier jaar ingebunkerd zaten.

De geallieerden winnen in de daaropvolgende maanden steed meer terrein op de Duitsers en deze beginnen zelf ook het terrein te verlaten. Ze laten enorm veel ongebruikte munitie achter, waaronder veel gifgasgranaten. Zoals Mosterdgas dat ook wel Yperiet werd genoemd vanwege het eerste grootschalig gebruik bij Ieper (Mosterdgas werd voor de eerste keer ingezet bij Nieuwpoort, twee dagen voor Ieper). Bij inhalering braakten de slachtoffers hun longen uit.

11 november 1918, 11 uur in de ochtend: Wapenstilstand. Aan alle offensieven kwam een eind en enkele dagen later begonnen de Duitsers zich definitief terug te trekken uit de Franse en Belgische streken die ze nog bezetten.

Overgenomen uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_Slag_om_Ieper.

Externe link

Een interactief overzicht van de slagen bij Ieper

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Vierde_Slag_om_Ieper"
Personal tools