/** * */

Tranchée des Baïonettes

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 12 jan 2011 11:50
Finnbar (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 1: Regel 1:
[[Image:Baj4.jpg|thumb|200px|right|<small>''De Tranchée des Baïonettes in 1919, voordat het grote monument werd gebouwd.'']]</small> [[Image:Baj4.jpg|thumb|200px|right|<small>''De Tranchée des Baïonettes in 1919, voordat het grote monument werd gebouwd.'']]</small>
[[Image:Baj3.jpg|thumb|200px|right|<small>''Het monument van de Tranchée des Baïonettes kort na de inauguratie.'']]</small> [[Image:Baj3.jpg|thumb|200px|right|<small>''Het monument van de Tranchée des Baïonettes kort na de inauguratie.'']]</small>
-De '''Tranchée des Baïonettes''' ('Bajonettenloopgraaf') is één van de beroemdste bezienswaardigheden rondom Verdun. Het is gelegen bij het [[Ravin de la Mort]] (of [[Ravin de la Dame]] in de buurt van [[Douaumont]] en [[Thiaumont]]. De positie was op 12 juni 1916 in bezit van de Fransen; het lag in een boogvormige uitsparing in het front. De Duitsers wilden dit gebied bezetten voordat ze hun offensief van 23 juni zouden lanceren.+De '''Tranchée des Baïonettes''' ('Bajonettenloopgraaf') is één van de beroemdste bezienswaardigheden rondom Verdun. Het is gelegen bij het [[Ravin de la Mort]] (of [[Ravin de la Dame]]) in de buurt van [[Douaumont]] en [[Thiaumont]]. De positie was op 12 juni 1916 in bezit van de Fransen; het lag in een boogvormige uitsparing in het front. De Duitsers wilden dit gebied bezetten voordat ze hun offensief van 23 juni zouden lanceren.
==De legende== ==De legende==

Huidige versie

De Tranchée des Baïonettes in 1919, voordat het grote monument werd gebouwd.
Enlarge
De Tranchée des Baïonettes in 1919, voordat het grote monument werd gebouwd.
Het monument van de Tranchée des Baïonettes kort na de inauguratie.
Enlarge
Het monument van de Tranchée des Baïonettes kort na de inauguratie.

De Tranchée des Baïonettes ('Bajonettenloopgraaf') is één van de beroemdste bezienswaardigheden rondom Verdun. Het is gelegen bij het Ravin de la Mort (of Ravin de la Dame) in de buurt van Douaumont en Thiaumont. De positie was op 12 juni 1916 in bezit van de Fransen; het lag in een boogvormige uitsparing in het front. De Duitsers wilden dit gebied bezetten voordat ze hun offensief van 23 juni zouden lanceren.

Inhoud

De legende

Twee bataljons van het Franse Infanterieregiment 137 waren in de sector gestationeerd sinds 10 juni. Ze kregen zeer zware bombardementen over zich, en al snel raakten ze afgesneden van de rest van hun regiment. De situatie was uitzichtloos voor de mannen in de sector. De derde compagnie van het regiment had, tijdens de nacht van 11 juni, 94 van de 164 man verloren. De overige soldaten waren gestationeerd in een linie loopgraven die onder direct zicht lag van de Duitse artillerie spotters. Gedurende de nacht verergerde het artillerievuur en tegen de ochtend was er daar bijna geen één Fransman meer in leven. Vanaf hier nam de legende het over. Kort na de oorlog werd bovenaan het Ravin de la Mort de dichtgegooide loopgraaf ontdekt waar de derde compagnie van de 137ste had gezeten. Op regelmatig intervallen staken uit de grond geweren met daaraan vast de bajonetten. Bij een uitgraving van de loopgraaf werd ontdekt dat onder ieder geweer zich een lichaam bevond. Het verhaal ging vervolgens dat de mannen, hoe hopeloos hun situatie ook was, in plaats van de loopgraaf te verlaten en terug te trekken, besloten had hun geweren tegen de parapet van de loopgraaf te zetten, zoals gebeurde wanneer men een aanval ging afslaan. Vervolgens werden ze zowat allemaal levend begraven door het bombardement. Het verhaal sprak tot de verbeelding van velen, en het werd in de jaren '20 een veel en graag gehoord verhaal.

De andere versies

Een luitenant van de derde compagnie schetste een volledig ander beeld van de gebeurtenissen. Tijdens een aanval van de Duitsers op 13 juni 1916 sneuvelden de soldaten in de loopgraaf, en ze zijn daar blijven liggen. De Duitsers hebben de loopgraaf vervolgens dichtgegooid, en bij wijze van markering van het massagraf, staken zij de geweren met bajonetten in de grond. Het verhaal is een stuk waarschijnlijker; tijdens de opgraving in 1920 werd geen enkel lichaam in staande positie teruggevonden. Andere versies spreken van een granaataanval van de Duitsers of een gasaanval waarbij de Fransen sneuvelden, en vervolgens zijn begraven door de Duitsers.

Het monument

Hoe de werkelijke gebeurtenissen ook zijn geweest, het verhaal sprak velen aan en de kolonel van het 137e Infanterieregiment richtte in januari 1919 een klein houten kruis op bij de loopgraaf. Een jaar later werd, waarschijnlijk op een iets andere plek dan waar de werkelijke loopgravenlinies gelegen hebben, het grote betonnen monument opgericht zoals het bekend is geworden. Het werd opgericht met de hulp van een gulle Amerikaan, Rand. Op 8 december 1920 werd het monument officieel ingewijd door Alexandre Millerand, de toenmalige president, in aanwezigheid van de ambassadeur van Amerika. Onder het grote betonnen monument zijn geweerlopen voor een klein deel te zien met daarbij kruisjes. Er rusten geen soldaten onder de kruisjes. De bajonetten zijn inmiddels allemaal verdwenen. Tot enkele jaren terug waren hier en daar nog bajonetten te zien. De geweerlopen liggen inmiddels vast gegoten in blokken beton. Bij het monument is herhaaldelijk sprake geweest van vandalisme. Het ligt direct aan de weg van Bras-sur-Meuse naar Douaumont, en is één van de bekendste en populairste toeristische trekpleisters op het slagveld bij Verdun.

Foto's

Zie ook

Personal tools