/** * */

Slawa

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 7 okt 2009 19:13
Aglooka (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 7 okt 2009 19:52
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)
opmaak, taal, indeling
Next diff →
Regel 2: Regel 2:
{{Scheeptabel|titel=Slawa (slagschip)|land=Rusland|klasse=Borodino-klasse (5 schepen: [[Imperator Aleksandr III]], Slawa, [[Borodino]], [[Kniaz Suworow]], [[Orel]])|tonnage=14.400|afmeting=121 m / 23,2 m / 8 m |bewapening=4 x 30,5 cm 12 x 15 cm / 2 x 45 cm|pantser=19,5 cm / 6,3 cm / 25,4 cm |voortstuwing=20 (Belleville) / 2 schroefassen|APK=16.400|brandstof=kolen, 2000 t|snelheid=17,7 knopen / 6624 mijl bij 10 knopen|bemanning=825|werf=Baltische Werf, St. Petersburg|opdracht=1901|kiel=okt. 1902|tewater=aug. 1903|indienst=1905|einde=1917, wrak gesloopt 1935}} {{Scheeptabel|titel=Slawa (slagschip)|land=Rusland|klasse=Borodino-klasse (5 schepen: [[Imperator Aleksandr III]], Slawa, [[Borodino]], [[Kniaz Suworow]], [[Orel]])|tonnage=14.400|afmeting=121 m / 23,2 m / 8 m |bewapening=4 x 30,5 cm 12 x 15 cm / 2 x 45 cm|pantser=19,5 cm / 6,3 cm / 25,4 cm |voortstuwing=20 (Belleville) / 2 schroefassen|APK=16.400|brandstof=kolen, 2000 t|snelheid=17,7 knopen / 6624 mijl bij 10 knopen|bemanning=825|werf=Baltische Werf, St. Petersburg|opdracht=1901|kiel=okt. 1902|tewater=aug. 1903|indienst=1905|einde=1917, wrak gesloopt 1935}}
-*'''Slawa''', ook geschreven ''Sslawa'' en ''Slava'', was de enige overlevende van vijf schepen die tussen 1899 en 1905 gebouwd werden als Russische versie van de in Frankrijk gebouwde ''Tsarevitsj''. Ze sloten wat het ontwerp betreft nauw aan bij de Franse inzichten van die tijd, aan de zijkant uitlopend of opbollend naar de waterlijn toe, zodat de breedte benedendeks groter was dan aan het opperdek; dit beoogde meer stabiliteit en vrijboord. Zoals bij de ''Rostislaw'' bevond de middelzware artillerie zich in dubbeltorens, een trouvaille. +'''Slawa''', ook geschreven ''Sslawa'' en ''Slava'', was de enige overlevende van vijf schepen die tussen 1899 en 1905 gebouwd werden als Russische versie van de in Frankrijk gebouwde ''Tsarevitsj''. Ze sloten wat het ontwerp betreft nauw aan bij de Franse inzichten van die tijd, aan de zijkant uitlopend of opbollend naar de waterlijn toe, zodat de breedte benedendeks groter was dan aan het opperdek; dit beoogde meer stabiliteit en vrijboord. Zoals bij de ''Rostislaw'' bevond de middelzware artillerie zich in dubbeltorens, een trouvaille.
-*De schepen van de Borodino-klasse hadden een ongelukkige loopbaan, er rustte geen zegen op. Ze waren topzwaar, en onvoldoende zeewaardig door het grote gewicht van de secundaire bewapening (152mm kanons in gepansterde dubbeltorens) die te hoog was aangebracht, terwijl de lichte artillerie te laag geplaatst was en op zee van geen enkel nut, maar wel zorgde voor een onevenredig deel van de waterverplaatsing. +De schepen van de Borodino-klasse hadden een ongelukkige loopbaan, er rustte geen zegen op. Ze waren topzwaar, en onvoldoende zeewaardig door het grote gewicht van de secundaire bewapening (152 mm-kanons in gepansterde dubbeltorens) die te hoog was aangebracht, terwijl de lichte artillerie te laag geplaatst was en op zee van geen enkel nut, maar wel zorgde voor een onevenredig deel van de waterverplaatsing.
-*Het prototype ''Tsarevitsj'' had veel minder last van deze problemen omdat de Franse bouwers het topgewicht goed in de gaten hadden gehouden. De schepen van de Borodino klasse waren echter in de minder geavanceerde Russiche scheepswerven gebouwd, met minder moderne materialen. Door bv het gebruik van zwakkere staallegeringen waren rompplaten dikker en zwaarder. Ook werd er minder controle op het topgewicht gehouden waardoor deze schepen zowel in hun geheel zwaarder waren als meer topgewicht hadden waardoor deze dieper in het water lagen met minder stabiliteits reserve dan het Frans gebouwde prototype. (de Tsarevitsj woog 13800 ton, de Borodinos tot 14400 ton, op dezelfde romp)+Het prototype ''Tsarevitsj'' had veel minder last van deze problemen omdat de Franse bouwers het topgewicht goed in de gaten hadden gehouden. De schepen van de Borodino-klasse waren echter op de minder geavanceerde Russische scheepswerven gebouwd, met minder moderne materialen. Door het gebruik van zwakkere staallegeringen waren rompplaten dikker en zwaarder, waardoor de schepen dieper in het water lagen en minder stabiel waren dan het Franse voorbeeld (De Tsarevitsj woog 13.800 ton, de Borodinos tot 14.400 ton, op dezelfde romp).
-*De zusterschepen van Slawa (Slawa zelf ontbrak want was nog niet af) werden in de Russisch-Japanse Oorlog bij Tsoesjima in 1905 tot zinken gebracht, behalve Orel, die in dezelfde zeeslag door de Japanners veroverd werd, en later door het leven zou gaan onder de naam ''Iwami''. De ''Iwami'' zou in de eerste wereldoorlog door de Russen terug gekocht worden en gebaseerd worden in Moermansk. Om het topgewicht te verminderen en de secundaire bewapening te versterken, waren de 6 152mm dubbeltorens door de Japanners verwijderd en vervangen door 6 enkele 203mm kanons op simpele affuiten met maar weinig pantster.+Slawa leek uiterlijk veel op de Tsarevitsj, met twee grote, ver uit elkaar staande schoorstenen, maar onderscheidde zich daarvan door een groter aantal geschutspoorten voor de lichte artillerie ter hoogte van het hoofddek, en de kazematten op het voorschip. De gevechtsposities in de masten werden in 1906 verwijderd.
 + 
 +De zusterschepen van Slawa (Slawa zelf ontbrak want was nog niet af) werden in de Russisch-Japanse Oorlog bij Tsoesjima in 1905 tot zinken gebracht, behalve Orel, die in dezelfde zeeslag door de Japanners veroverd werd, en later door het leven zou gaan onder de naam ''Iwami''. De ''Iwami'' zou in de [[:Categorie: Episodes|Eerste Wereldoorlog]] door de Russen teruggekocht worden en gestationeerd worden in Moermansk. Om het topgewicht te verminderen en de secundaire bewapening te versterken, waren de zes 152 mm-dubbeltorens door de Japanners verwijderd en vervangen door zes enkele 203 mm-kanons op simpele affuiten met maar weinig pantster.
-*De ''Tsarevitsj'' werd na een actie op zee geïnterneerd in een neutrale haven en zou later de Slava vervoegen in de Baltiscche zee+Het schip sloot zich aan bij het 2de eskader slagschepen van de Russische Baltische Vloot bij het uitbreken van de Wereldoorlog; ze werd gestationeerd in de Golf van Riga in juli 1915; leverde gevechten met Duitse slagschepen in aug. 1915 en werd in sept. getroffen door Duitse kustbatterijen. Vervolgens werd Slawa licht beschadigd bij een luchtbombardement door Duitse vliegtuigen in apr. 1916. In Riga werd ze in sept. 1916 afgelost door Tsarevitsj en ingezet bij Helsingfors (Helsinki).
- +
-*Slawa leek uiterlijk veel op de Tsarevitsj, met twee grote, ver uit elkaar staande schoorstenen, maar onderscheidde zich daar van door een groter aantal geschutspoorten voor de lichte artillerie ter hoogte van het hoofddek, en de kazematten op het voorschip. De gevechtsposities in de masten werden in 1906 verwijderd. +
- +
-*Het schip sloot zich aan bij het 2de eskader slagschepen van de Russische Baltische Vloot bij het uitbreken van de Wereldoorlog; ze werd gestationeerd in de Golf van Riga in juli 1915; leverde gevechten met Duitse slagschepen in aug. 1915 en werd in sept. getroffen door Duitse kustbatterijen. Vervolgens werd Slawa licht beschadigd bij een luchtbombardement door Duitse vliegtuigen in apr. 1916. In Riga werd ze in sept. 1916 afgelost door Tsarevitsj en ingezet bij Helsingfors (Helsinki). +
- +
-*Pikant detail is dat de Slava door de hoge elevatie van haar hoofdbewapening een groter bereik had dan dat van de veel modernere Duitse dreadnoughts. Waardoor deze veel eerder kon beginnen vuren. De Duitsers zetten zowiezo niet graag Dreadnoughts in in de Baltische zee omdat het de essentiële Noordzeevloot verzwakte, en omdat de Baltic een gevaarlijke doolhof van mijnenvelden en ondiepten is, waar men niet graag een modern schip riskeerde. +
-*Slawa was een van de weinige schepen die geen last hadden van de chaos na de Russische Revolutie, en in sept. 1917 werd ze weer naar de Golf van Riga gedirigeerd om de Russische rechterflank te ondersteunen. Bij een confrontatie met de Duitse slagschepen [[König]] en [[Kronprinz]] op 17 okt. 1917 bij het eiland Moon (afsluiting Golf van Riga) werd ze meermalen getroffen. Ze slaagde er niet in te ontsnappen, waarna ze door de eigen marine in de vaarweg tot zinken werd gebracht. Het wrak werd ten slotte in 1935 gesloopt.+Interessant detail is dat de Slava door de hoge elevatie van haar hoofdbewapening een groter bereik had dan dat van de veel modernere Duitse dreadnoughts, waardoor ze veel eerder kon beginnen te vuren. De Duitsers zetten sowieso niet graag dreadnoughts in de Oostzee in omdat het de essentiële Noordzeevloot verzwakte, en omdat de Oostzee een gevaarlijk doolhof van mijnenvelden en ondiepten is, waar men niet graag een modern schip riskeerde.
-Bronen (ondermeer):+Slawa was een van de weinige schepen die geen last hadden van de chaos na de Russische Revolutie, en in sept. 1917 werd ze weer naar de Golf van Riga gedirigeerd om de Russische rechterflank te ondersteunen. Bij een confrontatie met de Duitse slagschepen [[König]] en [[Kronprinz]] op 17 okt. 1917 bij het eiland Moon (afsluiting Golf van Riga) werd ze meermalen getroffen. Ze slaagde er niet in te ontsnappen, waarna ze door de eigen marine in de vaarweg tot zinken werd gebracht. Het wrak werd ten slotte in 1935 gesloopt.
-N. Nekrasov, Expendable Glory: Russian Battleship in the Baltic 1915-1917New York, 2004.+Bron o.m.: N. Nekrasov: Expendable Glory. Russian Battleships in the Baltic 1915-1917. New York, 2004.
[[Categorie:Oorlogsschepen]] [[Categorie:Oorlogsschepen]]
[[Categorie:Marine]] [[Categorie:Marine]]

Versie op 7 okt 2009 19:52

De zwaarbeschadigde Slawa na het gevecht met de Duitse slagschepen König en Kronprinz.
Enlarge
De zwaarbeschadigde Slawa na het gevecht met de Duitse slagschepen König en Kronprinz.
Slawa (slagschip)
Land: Rusland
Klasse: Borodino-klasse (5 schepen: Imperator Aleksandr III, Slawa, Borodino, Kniaz Suworow, Orel)
Waterverplaatsing (toegelaten tonnen): 14.400
Afmetingen (lengte / breedte / diepgang): 121 m / 23,2 m / 8 m
Bewapening (kanons / torpedobuizen): 4 x 30,5 cm 12 x 15 cm / 2 x 45 cm
Pantser (gordel / dek / hoofdgeschutstorens): 19,5 cm / 6,3 cm / 25,4 cm
Voortstuwingsinstallatie (ketels / machines): 20 (Belleville) / 2 schroefassen
Totale APK: 16.400
Brandstofvoorraad: kolen, 2000 t
Prestaties (snelheid / actieradius): 17,7 knopen / 6624 mijl bij 10 knopen
Bemanning: 825
Gebouwd door: Baltische Werf, St. Petersburg
Opdracht verstrekt: 1901
Kiel gelegd: okt. 1902
Tewaterlating: aug. 1903
In dienst gesteld: 1905
Einde: 1917, wrak gesloopt 1935


Slawa, ook geschreven Sslawa en Slava, was de enige overlevende van vijf schepen die tussen 1899 en 1905 gebouwd werden als Russische versie van de in Frankrijk gebouwde Tsarevitsj. Ze sloten wat het ontwerp betreft nauw aan bij de Franse inzichten van die tijd, aan de zijkant uitlopend of opbollend naar de waterlijn toe, zodat de breedte benedendeks groter was dan aan het opperdek; dit beoogde meer stabiliteit en vrijboord. Zoals bij de Rostislaw bevond de middelzware artillerie zich in dubbeltorens, een trouvaille.

De schepen van de Borodino-klasse hadden een ongelukkige loopbaan, er rustte geen zegen op. Ze waren topzwaar, en onvoldoende zeewaardig door het grote gewicht van de secundaire bewapening (152 mm-kanons in gepansterde dubbeltorens) die te hoog was aangebracht, terwijl de lichte artillerie te laag geplaatst was en op zee van geen enkel nut, maar wel zorgde voor een onevenredig deel van de waterverplaatsing.

Het prototype Tsarevitsj had veel minder last van deze problemen omdat de Franse bouwers het topgewicht goed in de gaten hadden gehouden. De schepen van de Borodino-klasse waren echter op de minder geavanceerde Russische scheepswerven gebouwd, met minder moderne materialen. Door het gebruik van zwakkere staallegeringen waren rompplaten dikker en zwaarder, waardoor de schepen dieper in het water lagen en minder stabiel waren dan het Franse voorbeeld (De Tsarevitsj woog 13.800 ton, de Borodinos tot 14.400 ton, op dezelfde romp).

Slawa leek uiterlijk veel op de Tsarevitsj, met twee grote, ver uit elkaar staande schoorstenen, maar onderscheidde zich daarvan door een groter aantal geschutspoorten voor de lichte artillerie ter hoogte van het hoofddek, en de kazematten op het voorschip. De gevechtsposities in de masten werden in 1906 verwijderd.

De zusterschepen van Slawa (Slawa zelf ontbrak want was nog niet af) werden in de Russisch-Japanse Oorlog bij Tsoesjima in 1905 tot zinken gebracht, behalve Orel, die in dezelfde zeeslag door de Japanners veroverd werd, en later door het leven zou gaan onder de naam Iwami. De Iwami zou in de Eerste Wereldoorlog door de Russen teruggekocht worden en gestationeerd worden in Moermansk. Om het topgewicht te verminderen en de secundaire bewapening te versterken, waren de zes 152 mm-dubbeltorens door de Japanners verwijderd en vervangen door zes enkele 203 mm-kanons op simpele affuiten met maar weinig pantster.

Het schip sloot zich aan bij het 2de eskader slagschepen van de Russische Baltische Vloot bij het uitbreken van de Wereldoorlog; ze werd gestationeerd in de Golf van Riga in juli 1915; leverde gevechten met Duitse slagschepen in aug. 1915 en werd in sept. getroffen door Duitse kustbatterijen. Vervolgens werd Slawa licht beschadigd bij een luchtbombardement door Duitse vliegtuigen in apr. 1916. In Riga werd ze in sept. 1916 afgelost door Tsarevitsj en ingezet bij Helsingfors (Helsinki).

Interessant detail is dat de Slava door de hoge elevatie van haar hoofdbewapening een groter bereik had dan dat van de veel modernere Duitse dreadnoughts, waardoor ze veel eerder kon beginnen te vuren. De Duitsers zetten sowieso niet graag dreadnoughts in de Oostzee in omdat het de essentiële Noordzeevloot verzwakte, en omdat de Oostzee een gevaarlijk doolhof van mijnenvelden en ondiepten is, waar men niet graag een modern schip riskeerde.

Slawa was een van de weinige schepen die geen last hadden van de chaos na de Russische Revolutie, en in sept. 1917 werd ze weer naar de Golf van Riga gedirigeerd om de Russische rechterflank te ondersteunen. Bij een confrontatie met de Duitse slagschepen König en Kronprinz op 17 okt. 1917 bij het eiland Moon (afsluiting Golf van Riga) werd ze meermalen getroffen. Ze slaagde er niet in te ontsnappen, waarna ze door de eigen marine in de vaarweg tot zinken werd gebracht. Het wrak werd ten slotte in 1935 gesloopt.

Bron o.m.: N. Nekrasov: Expendable Glory. Russian Battleships in the Baltic 1915-1917. New York, 2004.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slawa"
Personal tools