/** * */

Slag om het Bos van Belleau

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 4 okt 2009 04:55
Aglooka (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)
geen weblink binnen de tekst, evt. als bron onderaan (maar dat is hier niet essentieel)
Regel 19: Regel 19:
De slag duurde van 6 tot 26 juni en aan het eind daarvan bedroegen de Amerikaanse verliezen 9.777, waarvan 1.811 gesneuvelden. De Duitse verliezen zijn niet bekend, alleen dat er 1.600 gevangenen waren. Men zou kunnen zeggen dat de gecombineerde operatie bij Château-Thierry/Bos van Belleau het einde betekende van het laatste grote Duitse offensief van de oorlog. De slag duurde van 6 tot 26 juni en aan het eind daarvan bedroegen de Amerikaanse verliezen 9.777, waarvan 1.811 gesneuvelden. De Duitse verliezen zijn niet bekend, alleen dat er 1.600 gevangenen waren. Men zou kunnen zeggen dat de gecombineerde operatie bij Château-Thierry/Bos van Belleau het einde betekende van het laatste grote Duitse offensief van de oorlog.
-De Franse naam voor het bos, Bois Belleau, werd daarna officieel veranderd in "Bois de la Brigade de Marine", ter ere van de onverzettelijkheid van het Amerikaanse korps mariniers bij de herovering. +De Franse naam voor het bos, Bois Belleau, werd daarna officieel veranderd in "Bois de la Brigade de Marine", ter ere van de onverzettelijkheid van het Amerikaanse korps mariniers bij de herovering. Ook aan een licht vliegkampschip uit de Tweede Wereldoorlog en een amfibisch aanvalsschip uit de jaren 70 werd de naam "Belleau Wood" verbonden.
- +
-Om de heroïsche mariniers te eren, werd er in de tweede wereldoorlog een licht vliegkampschip naar de plaats van de slag genoemd: De [http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Belleau_Wood_%28CVL-24%29 Belleau Wood] en later, in de jaren 70 een [http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Belleau_Wood_%28LHA-3%29 amphibisch aanvalsschip.]+
(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/belleau.htm) (Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/belleau.htm)
[[Categorie:Veldslagen|Belleau]] [[Categorie:Veldslagen|Belleau]]

Huidige versie

Situatiekaart Château-Thierry
Enlarge
Situatiekaart Château-Thierry
Situatiekaart Bos van Belleau (Bois Belleau)
Enlarge
Situatiekaart Bos van Belleau (Bois Belleau)

De Slag om het Bos van Belleau (Bois Belleau) in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog bestond uit twee operaties die samenhingen: eerst bij Château-Thierry (3-4 juni 1918) en daarna bij het bos van Belleau zelf (6-26 juni 1918). Het bos aan de weg Metz-Parijs werd door Amerikaanse troepen heroverd nadat het eind mei was ingenomen door eenheden van het 7de Duitse leger toen die bij de Marne aankwamen in de buurt van Château-Thierry en tijdens het Duitse offensief aan de Aisne bezet door vier Duitse divisies.

Château-Thierry vormde de punt van de Duitse opmars naar Parijs, 70 km naar het zuidwesten. Het werd verdedigd door de Amerikaanse 2de en 3de divisie, die op verzoek van de Fransen door de commandant van het Amerikaanse expeditieleger, John Pershing, waren ingezet. De Amerikanen ondernamen op 3 en 4 juni een tegenaanval, ondersteund door de Franse 10de koloniale divisie. In een vurig offensief lukte het ze om de Duitsers terug te dringen over de Marne naar Jaulgonne.

Blakend van strijdlust door het behaalde succes, eerst bij Cantigny (eind mei) en nu bij Château-Thierry, begon de 2de divisie van generaal Bundy twee dagen later aan de moeilijke missie om het Bos van Belleau te veroveren.

De 2de divisie van het korps mariniers, geleid door James Harbord, kreeg de opdracht om het bos in te nemen. Tot dit gevaarlijke waagstuk behoorde een tocht over een open korenveld, dat tot in alle hoeken door Duits machinegeweervuur werd bestreken, een verhaal dat overigens tot op de huidige dag bestreden wordt door sommige historici.

Omdat de toegang tot het bos nauwelijks dekking bood, waren de verliezen op de eerste dag, 6 juni, de hoogste in de geschiedenis van het korps mariniers (een dubieus record dat bleef staan tot de verovering van het door de Japanners bezette Tarawa in november 1943).

Het bos werd onstuimig verdedigd door de Duitsers, werd eerst ingenomen door de mariniers (en de 3de brigade infanterie), toen heroverd door de Duitsers, toen weer door de Amerikanen, en wisselde wel zes keer van eigenaar, voordat de Duitsers ten slotte verdreven werden. Eveneens veroverd werden de dichtbijgelegen dorpen Vaux en Bouresches.

De slag duurde van 6 tot 26 juni en aan het eind daarvan bedroegen de Amerikaanse verliezen 9.777, waarvan 1.811 gesneuvelden. De Duitse verliezen zijn niet bekend, alleen dat er 1.600 gevangenen waren. Men zou kunnen zeggen dat de gecombineerde operatie bij Château-Thierry/Bos van Belleau het einde betekende van het laatste grote Duitse offensief van de oorlog.

De Franse naam voor het bos, Bois Belleau, werd daarna officieel veranderd in "Bois de la Brigade de Marine", ter ere van de onverzettelijkheid van het Amerikaanse korps mariniers bij de herovering. Ook aan een licht vliegkampschip uit de Tweede Wereldoorlog en een amfibisch aanvalsschip uit de jaren 70 werd de naam "Belleau Wood" verbonden.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/belleau.htm)

Personal tools