/** * */

Slag bij Givenchy

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 13 okt 2009 16:05
Lingekopf (Overleg | bijdragen)
cat toegevoegd
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 11: Regel 11:
Niettemin gingen de Duitse tegenaanvallen door en de Britse linie werd op verscheidene plaatsen teruggedrongen tot de volgende dag door [[Douglas Haig]] versterkingen uit het 1ste Britse leger werden aangevoerd. Door de inbreng van verse krachten die de Indische divisie ontzetten kon de linie weer in de oorspronkelijke staat worden hersteld. Niettemin gingen de Duitse tegenaanvallen door en de Britse linie werd op verscheidene plaatsen teruggedrongen tot de volgende dag door [[Douglas Haig]] versterkingen uit het 1ste Britse leger werden aangevoerd. Door de inbreng van verse krachten die de Indische divisie ontzetten kon de linie weer in de oorspronkelijke staat worden hersteld.
-De gevechten verliepen op 22 december toen de Britse en Duitse linies weer op dezelfde plaats lagen als bij het begin van de schermutselingen. De Britse verliezen bedroegen het dubbele van de Duitse: 4.000 om 2.000. +De gevechten doofden uit op 22 december, toen de Britse en Duitse linies weer op dezelfde plaats lagen als bij het begin van de schermutselingen. De Britse verliezen bedroegen het dubbele van de Duitse: 4000 tegen 2000.
(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/givenchy.htm). (Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/givenchy.htm).
[[Categorie:Veldslagen|Givenchy]][[Categorie:Somme|Givenchy]] [[Categorie:Veldslagen|Givenchy]][[Categorie:Somme|Givenchy]]

Huidige versie

Situatiekaart (naar Meyer, Grosser Hausatlas, 1938)
Enlarge
Situatiekaart (naar Meyer, Grosser Hausatlas, 1938)
Tussen 18 en 22 december 1914 kwam het bij Givenchy tot gevechten tussen Britse en Duitse troepen. Een oprukkende Britse strijdmacht stuitte op sterke tegenstand en kreeg te maken met tegenaanvallen van Duitse troepen die zich hadden verschanst rond het dorp Givenchy (z.w. van Lens), dat bezet werd door de Britten.

Daar de Fransen bij Arras onder zware druk stonden werd de Britten opgedragen om ter ontlasting van de Fransen, de Duitsers bij Givenchy aan te vallen, om zo in elk geval te voorkomen dat deze uit de omgeving van Givenchy versterkingen naar Arras zouden aanvoeren.

Op 19 december braken zware gevechten uit toen Brits-Indische troepen van de Lahore-divisie een aanval opzetten, en erin slaagden twee Duitse loopgraven in te nemen. Maar hun succes was van korte duur; een onmiddellijke en messcherpe tegenaanval verdreef de Indiërs er weer uit.

Een dag later werden de Britten opgeschrikt door een zware aanval van de Duitsers die zich rond Givenchy gehergroepeerd hadden. Het zwaartepunt van de Duitse aanval was duidelijk gericht op de loopgraven die werden bezet door dezelfde Indische troepen die bij de operaties van de vorige dag betrokken waren.

De verdediging werd ernstig belemmerd door de toestand van de Indische loopgraven, want die stonden vol water. Vervolgens braken de Duitsers door en slaagden erin een deel van Givenchy te bezetten tot twee Britse reservebataljons in actie kwamen, met als resultaat dat het dorp op 20 december tegen het einde van de dag weer in Britse handen was.

Niettemin gingen de Duitse tegenaanvallen door en de Britse linie werd op verscheidene plaatsen teruggedrongen tot de volgende dag door Douglas Haig versterkingen uit het 1ste Britse leger werden aangevoerd. Door de inbreng van verse krachten die de Indische divisie ontzetten kon de linie weer in de oorspronkelijke staat worden hersteld.

De gevechten doofden uit op 22 december, toen de Britse en Duitse linies weer op dezelfde plaats lagen als bij het begin van de schermutselingen. De Britse verliezen bedroegen het dubbele van de Duitse: 4000 tegen 2000.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/givenchy.htm).

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Slag_bij_Givenchy"
Personal tools