/** * */

SPAD S.XIII

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 8 jun 2009 18:11
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 14 jun 2009 22:14
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)

Next diff →
Regel 4: Regel 4:
==Kenmerken== ==Kenmerken==
-Deze Franse tweedekker had een houten vleugelbedekking en niet uit linnen zoals vele andere toestellen uit die tijd. De Spad XIII was een grote verbetering t.o.v. zijn voorganger, de [[SPAD A.2]] die een duwpropeller had. In 1915 begon de bouw van de [[SPAD S.VII]] met de propeller op de neus. Toch was deze verandering niet succesvol. Door aanpassingen ontstond in 1916 de '''Spad S.XIII'''. De Spad S.XIII had grotere vleugels en roeren dan zijn voorgangers. Hij werd voorzien met een Hispano-Suiza 8 BE motor en de bewapening bestond uit 2 7,7 mm [[Vickers]] mitrailleurs die tussen de propeller door schoten.+Deze Franse tweedekker had een houten vleugelbedekking en niet uit linnen zoals vele andere toestellen uit die tijd. De Spad XIII was een grote verbetering t.o.v. zijn voorganger, de [[SPAD A.2]] die een duwpropeller had. In 1915 begon de bouw van de [[SPAD S.VII]] met de propeller op de neus. Toch was deze verandering niet succesvol. Door aanpassingen ontstond in 1916 de '''Spad S.XIII'''. De Spad S.XIII had grotere vleugels en roeren dan zijn voorgangers. Hij werd voorzien met een Hispano-Suiza 8 BE motor en de bewapening bestond uit 2 7,7 mm [[Vickers]] mitrailleurs die tussen de propeller door schoten.
- +[[Afbeelding:Spad 7 en 13.JPG|thumb|left|200px|De stutten geven meestal het type aan. Bovenaan de [[Spad S.VII|S.VII]] en onderaan de S.XIII.]]Om een S.XIII te onderscheiden uit de [[Spad S.VII|S.VII]], kijk je best naar het aantal stutten tussen de vleugel en de romp. Er moeten vier stutten aanwezig zijn op een [[Spad S.VII|S.VII]] (twee aan beide zijden) en zes stutten op de S.XIII (drie aan beide zijden). Zoals links op de afbeelding. Ook zou de vleugel wat lager bevinden dan de [[Spad S.VII|S.VII]] en de stutten staan ook schuin. Maar deze details kan je vaak niet herkennen, omdat je geen flauw idee hebt over de maten.
==Succesvol== ==Succesvol==
Er werden meer dan 8000 exemplaren gebouwd. Na de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]], werden 10.000 bestelde exemplaren geannuleerd. De meest succesvolle toestellen waren die van [[Eddie Rickenbacker]], [[Charles Nungesser]], [[René Fonck]] en [[Georges Guynemer]]. Het toestel was zo succesvol dat het tot 1922 in dienst bleef van de Belgische Luchtmacht. Er werden meer dan 8000 exemplaren gebouwd. Na de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]], werden 10.000 bestelde exemplaren geannuleerd. De meest succesvolle toestellen waren die van [[Eddie Rickenbacker]], [[Charles Nungesser]], [[René Fonck]] en [[Georges Guynemer]]. Het toestel was zo succesvol dat het tot 1922 in dienst bleef van de Belgische Luchtmacht.
[[Categorie:Vliegtuigen en helicopters]] [[Categorie:Vliegtuigen en helicopters]]

Versie op 14 jun 2009 22:14

Spad S.XIII
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Société Pour L'Aviation et ses Dérivés
Bouwjaar: 1916
Functie: jager
Max. snelheid: 224 km/u
Motor (type / vermogen): 1× Hispano-Suiza 8 BE/220 pk (164Kw)
Plafond: 6.650 m
Actieradius: 515 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,10 m / 6,30 m / 2,35 m; 21,10 m²
Gewicht: 566 kg (leeg), 845 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 2× 7,7 mm Vickers mitrailleur
Aantal gebouwd: Meer dan 8000
Gebruik: Aéronautique Militaire, Royal Flying Corps, Amerikaanse Luchtmacht en de Belgische Luchtmacht
Bijzonderheden:
SPAD S.XIII
Enlarge
SPAD S.XIII

De Spad S.XIII was een Frans jachtvliegtuig ontworpen en gefabriceerd door het Franse vliegtuig bedrijf Société Pour L'Aviation et ses Dérivés, of kortom SPAD.

Kenmerken

Deze Franse tweedekker had een houten vleugelbedekking en niet uit linnen zoals vele andere toestellen uit die tijd. De Spad XIII was een grote verbetering t.o.v. zijn voorganger, de SPAD A.2 die een duwpropeller had. In 1915 begon de bouw van de SPAD S.VII met de propeller op de neus. Toch was deze verandering niet succesvol. Door aanpassingen ontstond in 1916 de Spad S.XIII. De Spad S.XIII had grotere vleugels en roeren dan zijn voorgangers. Hij werd voorzien met een Hispano-Suiza 8 BE motor en de bewapening bestond uit 2 7,7 mm Vickers mitrailleurs die tussen de propeller door schoten.

De stutten geven meestal het type aan. Bovenaan de S.VII en onderaan de S.XIII.
Enlarge
De stutten geven meestal het type aan. Bovenaan de S.VII en onderaan de S.XIII.
Om een S.XIII te onderscheiden uit de S.VII, kijk je best naar het aantal stutten tussen de vleugel en de romp. Er moeten vier stutten aanwezig zijn op een S.VII (twee aan beide zijden) en zes stutten op de S.XIII (drie aan beide zijden). Zoals links op de afbeelding. Ook zou de vleugel wat lager bevinden dan de S.VII en de stutten staan ook schuin. Maar deze details kan je vaak niet herkennen, omdat je geen flauw idee hebt over de maten.

Succesvol

Er werden meer dan 8000 exemplaren gebouwd. Na de Eerste Wereldoorlog, werden 10.000 bestelde exemplaren geannuleerd. De meest succesvolle toestellen waren die van Eddie Rickenbacker, Charles Nungesser, René Fonck en Georges Guynemer. Het toestel was zo succesvol dat het tot 1922 in dienst bleef van de Belgische Luchtmacht.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/SPAD_S.XIII"
Personal tools