/** * */

Petit Bois

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 20 jan 2009 11:22
R3slotboom (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Lijst met de gevallen Sappers bij Petit Bois
Regel 10: Regel 10:
==Lijst met de gevallen Sappers bij Petit Bois== ==Lijst met de gevallen Sappers bij Petit Bois==
-Deze galerij bevat de 11 Sappers die sneuvelden bij Petit Bois op 15 juni 1916 (zie vorige opgave).+Deze galerij bevat de 11 Sappers die sneuvelden bij Petit Bois op 15 juni 1916
<gallery> <gallery>
Afbeelding:Sapper R Kelly.jpg|Sapper '''Kelly R''' (146565). Zijn leeftijd is niet bekend evenals of hij gehuwd was en kinderen had. Kelly ligt begraven op het Kemmel Chateau Military Cemetery graf D.10. Afbeelding:Sapper R Kelly.jpg|Sapper '''Kelly R''' (146565). Zijn leeftijd is niet bekend evenals of hij gehuwd was en kinderen had. Kelly ligt begraven op het Kemmel Chateau Military Cemetery graf D.10.

Huidige versie

1 boor 2 schoepen 3 transporteren van aarde 4 motor  5 treinonderstel 6 ondersteuning wanden
Enlarge
1 boor 2 schoepen 3 transporteren van aarde 4 motor 5 treinonderstel 6 ondersteuning wanden

Petit Bois is een klein bos in Wijtschate, West-Vlaanderen, en vooral bekend om de eerste graafmachine die tijdens de Wereldoorlog werd ingezet om ondergrondse tunnels naar en onder de vijandelijke stellingen te boren.

Inhoud

Graafmachine

Links Petit Bois met de Kemmelberg op achtergrond. Op deze plaats ligt de graafmachine op 24 meter diepte.
Enlarge
Links Petit Bois met de Kemmelberg op achtergrond. Op deze plaats ligt de graafmachine op 24 meter diepte.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de industrialisatie en mechanisatie een steeds belangrijkere rol. Er waren diverse mislukte experimenten, zoals de ondergrondse graafmachine bij Petit Bois in Wijtschate. De Britten beslisten om een mechanische graafmachine in te zetten in de Ieperse blue bastard clay. Zo vermeed men het arbeidsintensieve graafwerk dat nodig was om lange tunnels, soms wel 6 kilometer lang, onder de Duitse stellingen te graven. Maar de graafmachines waren ontwikkeld voor de Britse kolenmijnen en niet voor plakkerige klei zoals die van Ieper. Bij Petit Bois werd op 4 maart 1917 voor het eerst een graafmachine getest op een diepte van 24 meter, echter door de zuigende kracht van de natte blue bastard clay liep de machine vast. Ook had de graafmachine de neiging om naar beneden te graven en niet voorwaarts. Maanden later werd, na 64 meter graven bij een snelheid van 6,1 centimeter per uur, werd de 7,5 ton zware graafmachine uitgeschakeld. Sindsdien werden de tunnels weer met pure mankracht gegraven. De twee kraters in de nabijheid zijn het resultaat van de ontploffing van de Mijnenslag op 7 juni 1917. De machine bevindt zich nog altijd onder de grond.

Duitse aanvallen

Zowel de Duitsers als de Geallieerden groeven tunnels. De Geallieerden deden dit om de Duitse stellingen de lucht in te blazen, de Duitsers om de Geallieerden te dwarsbomen. Alleen wist men van elkaar niet waar men precies zat. Bij Petit Bois lieten de Duitsers verschillende mijnen ontploffen in de hoop de tunnels van de Britten te treffen. Een Duitse lading vernietigde op 10 juni 1916 een Britse tunnel over een lengte van 90 meter en op een diepte van 27 meter. In de 1,2 meter hoge en 90 centimeter brede tunnel zaten 12 sappers (soldaten die loopgraven aanleggen) van de 250th Tunnelling Coy van de Royal Engineers vast. Na zeseneenhalve dag werd de tunnel hersteld. Van de 12 sappers overleefde er slechts één. Dit was mijnwerker William Bedson afkomstig uit Rotherham. Zijn gesneuvelde kameraden werden begraven op het Kemmel Chateau Military Cemetery.

Lijst met de gevallen Sappers bij Petit Bois

Deze galerij bevat de 11 Sappers die sneuvelden bij Petit Bois op 15 juni 1916

(Gegevens met dank aan de Commonwealth War Graves Commission)

De Mijnenslag 1917

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Petit_Bois"
Personal tools