/** * */

Passendale

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 29 nov 2010 16:49
Lingekopf (Overleg | bijdragen)
opmaak
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Inleiding - linkje
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Schlacht von Passchendaele.jpg|thumb|250px|Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog]] [[Afbeelding:Schlacht von Passchendaele.jpg|thumb|250px|Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog]]
==Inleiding== ==Inleiding==
-'''Passendale''' (omstreeks 1641: ''Paesschendale'') is een dorpje gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen en heeft een oppervlakte van 22,22 km². Passendale is vooral bekend geworden door de kaas maar ook door de [[Derde Slag om Ieper]], beter bekend als de Slag om Passendale. Het is een deelgemeente van [[Zonnebeke]] en ligt op de heuvelrug Passendale-Esen die doorloopt richting Westrozebeke. Het dorpje kreeg de naam Passendale vermoedelijk door de Germaanse benaming voor het 'dal van Pasko' of Pascandale.+'''Passendale''' (omstreeks 1641: ''Paesschendale'') is een dorpje gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen en heeft een oppervlakte van 22,22 km². Passendale is vooral bekend geworden door de kaas maar ook door de [[Derde Slag om Ieper]], beter bekend als de [[Derde Slag om Ieper|Slag om Passendale]]. Het is een deelgemeente van [[Zonnebeke]] en ligt op de heuvelrug Passendale-Esen die doorloopt richting Westrozebeke. Het dorpje kreeg de naam Passendale vermoedelijk door de Germaanse benaming voor het 'dal van Pasko' of Pascandale.
==De Eerste Wereldoorlog== ==De Eerste Wereldoorlog==

Huidige versie

Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog
Enlarge
Passendale tijdens de Eerste Wereldoorlog

Inhoud

Inleiding

Passendale (omstreeks 1641: Paesschendale) is een dorpje gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen en heeft een oppervlakte van 22,22 km². Passendale is vooral bekend geworden door de kaas maar ook door de Derde Slag om Ieper, beter bekend als de Slag om Passendale. Het is een deelgemeente van Zonnebeke en ligt op de heuvelrug Passendale-Esen die doorloopt richting Westrozebeke. Het dorpje kreeg de naam Passendale vermoedelijk door de Germaanse benaming voor het 'dal van Pasko' of Pascandale.

De Eerste Wereldoorlog

De Sint-Audomaruskerk
Enlarge
De Sint-Audomaruskerk

Passendale kreeg in de Eerste Wereldoorlog historische betekenis als de plaats waar "honderdduizenden soldaten sneuvelden op het slagveld". Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dorp totaal verwoest. Omdat de Britse eenheden Belgische (Franstalige) kaarten gebruikten, kreeg het dorpje de naam Passchendaele. De Slag om Passendale duurde van 4 oktober 1917 tot 6 november 1917 en werd al gauw bekend als een hel van modder en vuur. De slag was ook een van de bloedigste veldslagen aller tijden. Het dorpje werd bevrijd door het 4e Regiment Karabiniers en door de Grenadiers op 28 september 1918.

Sint-Audomaruskerk

De (Neo Romaanse) Sint-Audomaruskerk is een ontwerp van architect De Pauw uit Brugge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ze volledig verwoest, om in 1923 heropgebouwd te worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep ze opnieuw schade op zodat ze in 1945-1946 alweer in de steigers stond. De Britse 66th Division (WOII) schonk aan de kerk een glasraam, dat Saint George omringd door de wapenschilden van de garnizoensteden voorstelt.

Bezienswaardigheden

Links

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Passendale"
Personal tools