/** * */

Overleg:Blücher

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 13 nov 2009 19:18
Aglooka (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)

Regel 18: Regel 18:
"Daar stond tegenover, dat ze ongeschikt was om alle taken van een slagkruiser uit te voeren, hoewel het schip als zodanig was geklassificeerd en ze bij de Duitse slagkruisers was ingedeeld." "Daar stond tegenover, dat ze ongeschikt was om alle taken van een slagkruiser uit te voeren, hoewel het schip als zodanig was geklassificeerd en ze bij de Duitse slagkruisers was ingedeeld."
De naam slagkuiser bestond niet in Duitse terminologie, vanaf de Fürst Bismarck tot de Mackensen en "erzatz Yorck" klassen waren allen geklassificeerd als Grosse Kreuzer. (trouwens de Invincibles werden ook eerst geklasseerd als pansterkruisers en pas later als slagkruisers, maar dit ter zijde)--[[Gebruiker:Aglooka|Aglooka]] 13 nov 2009 20:18 (CET) De naam slagkuiser bestond niet in Duitse terminologie, vanaf de Fürst Bismarck tot de Mackensen en "erzatz Yorck" klassen waren allen geklassificeerd als Grosse Kreuzer. (trouwens de Invincibles werden ook eerst geklasseerd als pansterkruisers en pas later als slagkruisers, maar dit ter zijde)--[[Gebruiker:Aglooka|Aglooka]] 13 nov 2009 20:18 (CET)
 +
 +:Allemaal bekend hoor. Maar dat neemt niet weg, dat we in een Nederlandstalig artikel de betreffende schepen gewoon met slagkruisers kunnen aanduiden. Je hoeft er niet meer achter te zoeken dan er in zit. mvg, Wim --[[Gebruiker:Wvanrosm|Wvanrosm]] 14 nov 2009 14:10 (CET)

Huidige versie

Hey,

ik heb een vraagje bij het feit of de Blücher al dan niet een antwoord was op de invincibles. Bij deze laatste werd niets bekend gemaakt over de bewapening (ook niet aan het parlement) toen ze in het 1905 programma werden opgenomen en ging iedereen (ook de Britse pers) ervan uit dat het zou gaan om verbeterde Minotaurs met een uniform 234mm kaliber geschut (wat veel van de voorontwerpen waren). Er werden ook valse geruchten via marineattachés verspreid dat dit zo was.

Pas laat in 1906 werd bekend dat deze kruisers 305mm kanons hadden. Toen was het ontwerp van de Blücher echter steeds klaar en de kiel gelegd Ik ga er daarom vanuit dat het bedoeld was als antwoord op de Invincible klasse. Ik ontken echter niet dat het een logisch vervolg ontwerp was in de serie Duitse pantserkruisers (bv 3 schroeven ipv 4 bij de latere slagkruisers), en een heel goede, maar met een fatale fout.

Dat ze uitstekend voldeed als verkenningseenheid voor de vloot moet ik ontkennen naar mijn mening. Vanaf het moment dat er slagkruisers waren, was ze verouderd.

Bronnen: Massie, Dreadnought Parkes: Britsh Battleships Burt: British Battleships of world war one

--Aglooka 9 nov 2009 22:06 (CET)

Door de ontwikkeling van pantserkruisers naar slagkruisers was Blücher inderdaad als een hybride te beschouwen. Of ze als antwoord op de Invincibles bedoeld was (m.a.w. dat ze moest anticiperen op een ontwerp dat onbekend was) lijkt gezien de totaal verschillende specificaties (hoewel iets beter pantser) minder logisch. Misschien dat dit misverstand was ontstaan door de opstelling van de kanons (gelijk aan de Westfalen-klasse). Dat ze desondanks voldeed aan de haar opgelegde taken geeft welllicht beter aan wat er met haar bedoeld werd. E.e.a. wordt trouwens in het artikel geenszins weersproken. --Wvanrosm 10 nov 2009 18:34 (CET)

"Daar stond tegenover, dat ze ongeschikt was om alle taken van een slagkruiser uit te voeren, hoewel het schip als zodanig was geklassificeerd en ze bij de Duitse slagkruisers was ingedeeld." De naam slagkuiser bestond niet in Duitse terminologie, vanaf de Fürst Bismarck tot de Mackensen en "erzatz Yorck" klassen waren allen geklassificeerd als Grosse Kreuzer. (trouwens de Invincibles werden ook eerst geklasseerd als pansterkruisers en pas later als slagkruisers, maar dit ter zijde)--Aglooka 13 nov 2009 20:18 (CET)

Allemaal bekend hoor. Maar dat neemt niet weg, dat we in een Nederlandstalig artikel de betreffende schepen gewoon met slagkruisers kunnen aanduiden. Je hoeft er niet meer achter te zoeken dan er in zit. mvg, Wim --Wvanrosm 14 nov 2009 14:10 (CET)
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Overleg:Bl%C3%BCcher"
Personal tools