/** * */

Otto Weddigen

Otto Weddigen
Enlarge
Otto Weddigen
De SM U-9 was de eerste onderzeeboot waarop Otto Weddigen het bevel kreeg tot 12 januari 1915, toen hij werd overgeplaatst naar de SM U-29
Enlarge
De SM U-9 was de eerste onderzeeboot waarop Otto Weddigen het bevel kreeg tot 12 januari 1915, toen hij werd overgeplaatst naar de SM U-29
Kapitänleutnant Otto Eduard Weddigen (*Herford, 15 september 1882, † Pentland Firth (Schotland), 18 maart 1915) was een succesvolle Duitse onderzeebootcommandant in de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog. Vanwege zijn successen was hij beroemd bij de Duisers, en berucht en gehaat bij de Britten.

Hij startte zijn militaire carrière in 1901 bij de Kaiserliche Marine. In 1910 werd hij bevelhebber van de pas opgeleverde SM U-9. Op 22 september 1914 patrouilleerde hij met de SM U-9 in het gebied van de zuidelijke Noordzee, bekend bij de Britten als de "Breeveertien", toen hij drie oorlogsschepen van de 7th Cruiser Squadron (Live Bait Squadron) onderschepte. Het ging over drie verouderde schepen van de Cressy-klasse, de HMS Cressy, Hogue en Aboukir. De SM U-9 viel het eskader aan en vuurde er zes torpedo's op af. De drie schepen werden tot zinken gebracht (Zie hier voor meer info). 1459 Britse mariniers kwamen om het leven. Het was een van de meest opmerkelijke onderzeeër-acties. Weddigen werd hiervoor bekroond met het IJzeren Kruis. Op 15 oktober bracht hij de HMS Hawke tot zinken (Zie hier meer info). Nadat hij ook nog een aantal koopvaardijschepen had laten zinken werd de Pruisische hoogste militaire orde, de Pour le Mérite, toegekend aan Weddigen. Hij werd ook een van de zes niet-Beiers die de Militär-Max-Joseph-Orden kregen, Beierens hoogste militaire onderscheiding.

Op 12 januari 1915 werd Weddigen als commandant van de U-9 opgevolgd door Johannes Spiess. Hij kreeg het commando van de SM U-29. Maar op 18 maart 1915 werd de onderzeeboot waargenomen op periscoopdiepte en vervolgens geramd door het Britse slagschip HMS Dreadnought in de Pentland Firth. Er waren geen overlevenden. In Herford werd een monument geplaatst ter nagedachtenis aan Weddigen en de plaatselijke zwembad werd naar hem vernoemd. Het monument, een plaquette, werd vervaardigd uit witte steen waarop de tekst "Geburtshaus des Kapitänleutnants Otto Weddigen, unseres Seehelden von 1914" vermeld staat (Duits voor: "Geboorteplaats van Kapitänleutnant Otto Weddigen, onze zeeheld van 1914").

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Otto_Weddigen"
Personal tools