/** * */

Mitrailleur

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 11 jan 2011 15:55
Lingekopf (Overleg | bijdragen)
uit wasstraat na correcties
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Lijst met machinegeweren per land
Regel 13: Regel 13:
==Lijst met machinegeweren per land== ==Lijst met machinegeweren per land==
[[Afbeelding:DSC 0332.JPG|thumb|300px|thumb|[[Mle 1914 Hotchkiss]] in de [[Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis]].]] [[Afbeelding:DSC 0332.JPG|thumb|300px|thumb|[[Mle 1914 Hotchkiss]] in de [[Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis]].]]
-* Het [[Maxim Machinegeweer]], het eerste volautomatische machinegeweer uit 1884, gebouwd door de Amerikaan [[Maxim|Hiram Maxim]]. Dit wapen werd later onder de naam [[Vickers]] doorontwikkeld. LMG is de Britse afkorting, en tevens ook kunnen gebruikt worden als Nederlandse afkorting, voor Light MachineGeweer. Met andere woorden, machinegeweren die snel bediend en verplaatst konden worden door één persoon, in tegenstelling tot [[Automatisch geweer|automatische geweren]] zoals de Amerikaanse [[M1918 Browning Automatic Rifle (BAR)]] en de Russische [[Fedorov Avtomat]]. +* Het [[Maxim Machinegeweer]], het eerste volautomatische machinegeweer uit 1884, gebouwd door de Amerikaan [[Maxim|Hiram Maxim]]. Dit wapen werd later onder de naam [[Vickers]] verder ontwikkeld. LMG is de Britse afkorting, en tevens ook kunnen gebruikt worden als Nederlandse afkorting, voor Light Machine Gun. Met andere woorden, machinegeweren die snel bediend en verplaatst konden worden door één persoon, in tegenstelling tot [[Automatisch geweer|automatische geweren]] zoals de Amerikaanse [[M1918 Browning Automatic Rifle (BAR)]] en de Russische [[Fedorov Avtomat]].
===Groot Brittannië=== ===Groot Brittannië===

Huidige versie

Inhoud

Inleiding

Patenttekening van het Gatling Gun (US Patent Office)
Enlarge
Patenttekening van het Gatling Gun (US Patent Office)

Een mitrailleur of mitrailleuse (Het eerste woord is in Nederland een ingeburgerde taalfout; Frans: mitrailleuse = schrootwerper; mitrailleur = machinegeweerschutter) is een machinegeweer, een volautomatisch snelvuurwapen waarmee een groot aantal projectielen, gewoonlijk patroonmunitie, afgevuurd kan worden. Machinegeweren gebruiken geweerpatronen, terwijl machinepistolen, die er sterk op lijken maar meestal als handvuurwapen worden gebruikt, (In de Engelse term aangegeven als SMG of voluit Sub Machine Gun), gebruik make van pistoolpatronen.

Reeds Leonardo da Vinci had een ontwerp voor een snelvuurkanon, een affuit waarop een aantal lopen die tegelijkertijd ontstoken konden worden. In de 14e eeuw ontwierp men het zg. orgelkanon, een wapen dat gelijkenis vertoonde met Da Vinci's ontwerp.

Het eerste machinegeweer werd in 1718 gebouwd door de Brit James Puckle. Dit scheepswapen had al een roterend magazijn, maar moest nog wel door een slaghaan met vuursteen afgevuurd worden.

In de Amerikaanse burgeroorlog kende men het Gatlingkanon (Gatlinggun), een wapen dat voorzien was van een ronddraaiende bundel lopen, waarin de verschillende lopen beurtelings afgevuurd konden worden en dat bewogen werd door middel van een slinger aan de zijkant. Het eerste gebruik van een machinegeweer in de geschiedenis vond plaats op 31 mei 1862 tijdens de slag om Fair Oaks.

De Montigny-mitrailleuse in de Frans-Duitse oorlog van 1870 kan men beschouwen als voorloper van de moderne machinegeweren, die voor het eerst op grote schaal, zowel lichte als zware, in de Eerste Wereldoorlog toegepast werden.

Lijst met machinegeweren per land

Groot Brittannië

Frankrijk

Duitsland

Verenigde Staten

Oostenrijk-Hongarije

Italië

Rusland

Denemarken

Japan

Voor vliegtuigbewapening werd vroeger veel gebruik gemaakt van mitrailleurs, tegenwoordig hebben de meeste straaljagers snelvuurkanonnen met een kaliber van 20mm of groter aan boord.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mitrailleur"
Personal tools