/** * */

Mitrailleur

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 16 jan 2009 19:08
Lingekopf (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 21 jun 2009 16:42
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)
Verenigde Staten
Next diff →
Regel 30: Regel 30:
===Verenigde Staten=== ===Verenigde Staten===
 +* de [[Colt-Browning M1895]] Potato Digger
* de [[Mle 1909 Hotchkiss|M1909 Benet-Mercie]] * de [[Mle 1909 Hotchkiss|M1909 Benet-Mercie]]
* de [[M1917 Browning]] * de [[M1917 Browning]]

Versie op 21 jun 2009 16:42

Een mitrailleur of mitrailleuse (Het eerste woord is in Nederland een ingeburgerde taalfout; Frans: mitrailleuse = schrootwerper; mitrailleur = machinegeweerschutter) is een machinegeweer, een volautomatisch snelvuurwapen waarmee een groot aantal projectielen, gewoonlijk patronen ongeveer gelijk aan die van handvuurwapens, afgevuurd kan worden.

Reeds Leonardo da Vinci had een ontwerp voor een snelvuurkanon, een affuit waarop een aantal lopen die tegelijkertijd ontstoken konden worden. In de 14e eeuw ontwierp men het zg. orgelkanon, een wapen dat gelijkenis vertoonde met Da Vinci's ontwerp.

Het eerste machinegeweer werd in 1718 gebouwd door de Brit James Puckle. Dit scheepswapen had al een roterend magazijn, maar moest nog wel door een slaghaan met vuursteen afgevuurd worden.

In de Amerikaanse burgeroorlog kende men het Gatlingkanon (Gatlinggun), een wapen dat voorzien was van een ronddraaiende bundel lopen, waarin de verschillende lopen beurtelings afgevuurd konden worden en dat bewogen werd door middel van een slinger aan de zijkant. Het eerste gebruik van een machinegeweer in de geschiedenis vond plaats op 31 mei 1862 tijdens de slag om Fair Oaks.

De Montigny-mitrailleuse in de Frans-Duitse oorlog van 1870 kan men als voorloper van de moderne machinegeweren beschouwen, die voor het eerst op grote schaal, zowel lichte als zware, in de Eerste Wereldoorlog toegepast werden.

Inhoud

Lijst met machinegeweren per land

Groot Brittannië

Frankrijk

Duitsland

Verenigde Staten

Oostenrijk-Hongarije

Italië

Rusland

Denemarken

Voor vliegtuigbewapening werd vroeger veel gebruik gemaakt van mitrailleurs, tegenwoordig hebben de meeste straaljagers snelvuurkanonnen met een kaliber van 20mm of groter aan boord.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mitrailleur"
Personal tools