/** * */

Mesen

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 30 jan 2011 18:53
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Links - broken link verwijderd
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
niet onbelangrijke verbetering..
Regel 6: Regel 6:
De eerste slag om Mesen vond plaats tussen 30 oktober en 3 november 1914, beter bekend als de slag van het [[London Scottish Regiment]]. De eerste slag om Mesen vond plaats tussen 30 oktober en 3 november 1914, beter bekend als de slag van het [[London Scottish Regiment]].
-De [[Mijnenslag bij Mesen|tweede slag om Mesen]] vond plaats op 7 juni 1917, ook de '''Mijnenslag van Mesen''' genoemd. Op deze dag ontploften 19 mijnen, met een totaal van 409.688 kg explosieven, onder Duitse stellingen. 25.000 Duitse en 17.000 Britse soldaten kwamen hierbij om het leven. In april 1918 werd Mesen door de Duitsers heroverd om dan definitief op 28 september 1918 bevrijd te worden door de Australiërs.+De [[Mijnenslag bij Mesen|tweede slag om Mesen]] vond plaats op 7 juni 1917, ook de '''Mijnenslag van Mesen''' genoemd. Op deze dag ontploften 19 mijnen, met een totaal van 409.688 kg explosieven, onder Duitse stellingen. In de daarop volgende aanval kwamen 25.000 Duitse en 17.000 Britse soldaten om het leven. In april 1918 werd Mesen door de Duitsers heroverd om dan definitief op 28 september 1918 bevrijd te worden door de Australiërs.
De stad telt verscheidene monumenten die aan de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] herinneren. Er is een vredesbeiaard die om het kwartier muziek speelt van de naties die bij de oorlog betrokken waren. Mesen telt ook verschillende militaire kerkhoven voor gesneuvelden uit de oorlog. Adolf Hitler zou hier in Mesen tijdens de Slag om Ieper gewond zijn geraakt aan zijn voorhoofd door een kogelschampschot. Daarom droeg hij zijn haar met een bles om het litteken op zijn voorhoofd te verbergen. De stad telt verscheidene monumenten die aan de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] herinneren. Er is een vredesbeiaard die om het kwartier muziek speelt van de naties die bij de oorlog betrokken waren. Mesen telt ook verschillende militaire kerkhoven voor gesneuvelden uit de oorlog. Adolf Hitler zou hier in Mesen tijdens de Slag om Ieper gewond zijn geraakt aan zijn voorhoofd door een kogelschampschot. Daarom droeg hij zijn haar met een bles om het litteken op zijn voorhoofd te verbergen.

Huidige versie

De kleine Sint-Niklaaskerk. Ook wel "Dikkop" genoemd
Enlarge
De kleine Sint-Niklaaskerk. Ook wel "Dikkop" genoemd

Mesen (Frans: Messines) is een stad en faciliteitengemeente in de Westhoek van de provincie West-Vlaanderen. Mesen kreeg bij Wet van 19 juli 1985 opnieuw de stadstitel, die het in de Napoleontische periode verloren was. De stad telt bijna 1000 inwoners en is daarmee de kleinste stad van België.

Mesen en de Eerste Wereldoorlog

De eerste slag om Mesen vond plaats tussen 30 oktober en 3 november 1914, beter bekend als de slag van het London Scottish Regiment.

De tweede slag om Mesen vond plaats op 7 juni 1917, ook de Mijnenslag van Mesen genoemd. Op deze dag ontploften 19 mijnen, met een totaal van 409.688 kg explosieven, onder Duitse stellingen. In de daarop volgende aanval kwamen 25.000 Duitse en 17.000 Britse soldaten om het leven. In april 1918 werd Mesen door de Duitsers heroverd om dan definitief op 28 september 1918 bevrijd te worden door de Australiërs.

De stad telt verscheidene monumenten die aan de Eerste Wereldoorlog herinneren. Er is een vredesbeiaard die om het kwartier muziek speelt van de naties die bij de oorlog betrokken waren. Mesen telt ook verschillende militaire kerkhoven voor gesneuvelden uit de oorlog. Adolf Hitler zou hier in Mesen tijdens de Slag om Ieper gewond zijn geraakt aan zijn voorhoofd door een kogelschampschot. Daarom droeg hij zijn haar met een bles om het litteken op zijn voorhoofd te verbergen.

Bezienswaardigheden

Bronnen

Gedeeltelijk overgenomen uit: http://www.mesen.be/nl/toerisme/adressen.asp en http://nl.wikipedia.org/wiki/Mesen

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mesen"
Personal tools