/** * */

Mark V

Mark V
Enlarge
Mark V
Mark V
Omschrijving: Geavanceerde Britse tank
Ontworpen door:
Gebouwd door:
Bouwjaar: 1917
Lengte: 8,05 m
Breedte: 4,11 m
Hoogte: 2,64 m
Gewicht: 29 ton
Pantser: 6 tot 12,6 mm
Snelheid (op wegen): 7,4 km/h
Rijbereik: 72 km
Motor (type / vermogen): Een Ricardo benzinemotor / 112 kW (150 pk) pk
Bemanning: 8
Hoofdbewapening: 2x 57 mm kanon
Secundaire bewapening: 4x 7,92 mm machinegeweer
Aantal gebouwd:
Gebruik: Verenigd Koninkrijk, Sovjet-Unie, Verenigde Staten
Varianten:


Inhoud

Geavanceerde Britse zware tank.

De tank Mk V was de laatste van de klassieke ruitvormige tanks die in serieproductie ging. Alle ervaringen met de Mk IV waren erin verwerkt. Bovendien had de Mk V een Wilson epicyclische versnellingbak waardoor hij in tegenstelling tot eerdere tanks door één man te besturen was. De Mk V had ook een motor die er speciaal voor was ontworpen, de 112kW sterke Ricardo, die niet alleen meer vermogen leverde, maar ook het leven van de machinist in de krappe tank een stuk aangenamer maakte.

Duivenpost.

Andere innovaties waren de koepel voor de tankcommandant en een communicatiesysteem met de buitenwereld:bedienbare signaalarmen achter op de tank. Tot dan toe was communicatie met de omringende troepen vrijwel uitgesloten geweest door de enorme herrie aan boord en de minimale kijksleuven. De vroegste tanks hadden als enige communicatiemiddel een minimaal luikje waardoor postduiven konden worden vrijgelaten. De hoofdbewapening van de Male vesie bestond uit twee 6-ponder kanonnen en vier Hotchkiss mitrailleurs. De bepantsering varieerde van 6 tot 14 mm. Er waren ten tijde van de wapenstilstand ongeveer 400 Mk V's in Birmingham gebouwd en ook de eerste varianten waren al verschenen. De eerste daarvan was een met 1,83m verlengde versie op loopgraven over te steken, die plaats bood aan wel 25 manschappen en voorraden. Dit was de tank Mark V*, een conversie te velde.De tank Mark V** was ruwweg vergelijkbaar, maar werd direct van de fabriek af uitgeleverd en was veel beter. Net als de Mark IV werd deze verbeterde versie geleverd als Tank Mark V(Male) en Tank Mark V(Female).

Doorsnede Mark V
Enlarge
Doorsnede Mark V

De 'Amerikaanse' tank.

De Mark V was eveneens de eerste Amerikaanse tank. Het juist gearriveerde Amerikaanse leger ontving er genoeg om er samen met enkele Franse FT 17's een bataljon mee uit te rusten. Na de oorlog werd de Mk V gebruikt als standaardmaterieel voor het Britse Tank Corps. Er werden diverse ontwerpen op de Mk V gebaseerd, die geen van alle in productie gingen. De Mk V werd in de vorm van de Tank Mk V**(Tank RE) voor alle mogelijke nieuwe taken uitgeprobeerd,van bruggen leggen tot mijnen ruimen maar nooit in grote aantallen daarvoor ingezet. In de jaren na 1918 was er geen geld beschikbaar voor het testen van grote innovaties. Een aantal tanks werd aan het Canadese leger geleverd die ze tot in de jaren dertig gebruikte. De Mk V verving nooit helemaal de eerdere Mark IV, hoewel de tank al in de zomer van 1918 aan het Westfront verscheen. Hij bleek veel betrouwbaarder en gebruiksvriendelijk te zijn dan zjn voorganger, maar de oorlog was ten einde voordat de grote tankslagen die voor 1919 op het programma stonden, gevoerd werden. Voor die slagen was de massale inzet van de Mk V voorzien, tezamen met speciale tanks die nooit voorbij de tekentafel kwamen, zoals bevoorradingstanks,gepantserde bergingsvoertuigen en andere. De infanterie had dan niet te veel meer te doen,want de tanks zouden voor de 'big breaktrough' zorgen waarin al sinds 1914 zoveel moeite was geïnvesteerd. De Wapenstilstand maakte 'Plan 1919' echter overbodig en de wereld zou pas in 1939 te zien krijgen wat de tank op het moderne slagveld kon.

Heden

Mark V tanks met "Crib" op hun dak.
Enlarge
Mark V tanks met "Crib" op hun dak.

Van de Mark V zijn er nog twee exemplaren in het Verenigd Koninkrijk: één Male (Nr. 9199, die tank werd tot 1945 door het leger tot vermaak van hoog bezoek rondgereden) in het tankmuseum te Bovington, een andere Male (net weinig originele stukken gerestaureerd) in het Imperial War Museum te Londen. Zes overleven er nog uit de Sovjetvloot: vier bevinden zich in het Historisch Museum te Loegansk in de Oekraïne; er is één (een Female) te zien als monument in Archangelsk en de laatste, een Hermaphrodite, is tentoongesteld in het tankmuseum van Kubinka.

Van de Mark V* bestaat er nog één exemplaar, een Male dat zich in het Patton Museum for Cavalry and Armor bevindt in Fort Knox.

De laatste Mark V**, een Female, is te zien in Bovington.

Bronnen

Wikipedia

Lectuur: World Weapon.

Links

Foto's op Flickr

FEW topic: The Refurbished Tanks

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mark_V"
Personal tools