/** * */

Mannlicher Modell 1895

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 29 jun 2010 19:35
Snaaip (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Standaardgeweer.
Regel 4: Regel 4:
Het Model 1895 was een eenvoudig wapen dat tegen een stootje kon en in de praktijk betrouwbaar bleek te zijn. Zoals veel andere geweren uit die tijd was het Modell 1895 vrij lang, maar de rechte grendelbeweging schijnt weinig problemen opgeleverd te hebben. Als munitie werd de [[Geweer- en pistoolpatronen#Oostenrijkse mmR|8 mm mmR]] met ronde kop gebruikt. Dit was de eerste Oostenrijks-Hongaarse patroon met rookloos kruit. Ze werden in de doosvormige patroonhouders van vijf stuks geladen met een kleine houder in een patroongeleider op het magazijn. Dit was voor die tijd iets nieuws. Het Model 1895 was een eenvoudig wapen dat tegen een stootje kon en in de praktijk betrouwbaar bleek te zijn. Zoals veel andere geweren uit die tijd was het Modell 1895 vrij lang, maar de rechte grendelbeweging schijnt weinig problemen opgeleverd te hebben. Als munitie werd de [[Geweer- en pistoolpatronen#Oostenrijkse mmR|8 mm mmR]] met ronde kop gebruikt. Dit was de eerste Oostenrijks-Hongaarse patroon met rookloos kruit. Ze werden in de doosvormige patroonhouders van vijf stuks geladen met een kleine houder in een patroongeleider op het magazijn. Dit was voor die tijd iets nieuws.
-==Standaardgeweer.==+==Standaardgeweer==
[[Afbeelding:Mannlicher Gewehr.jpg |thumb|500px|left|Tekening magazijn.]] [[Afbeelding:Mannlicher Gewehr.jpg |thumb|500px|left|Tekening magazijn.]]
Met dit Modell 1895 trokken de Oostenrijk-Hongaarse troepen ten strijde in 1914. Inmiddels beschikte het leger ook over een karabijnvariant van dit wapen, bekend onder de naam [[Modell 1895 8-mm repetier-Stutzen-Gewehr]]. Met dit Modell 1895 trokken de Oostenrijk-Hongaarse troepen ten strijde in 1914. Inmiddels beschikte het leger ook over een karabijnvariant van dit wapen, bekend onder de naam [[Modell 1895 8-mm repetier-Stutzen-Gewehr]].

Huidige versie

Mannlicher Repetierstutzengewehr Modell 1895 (coll. Festung Hohensalzburg).
Enlarge
Mannlicher Repetierstutzengewehr Modell 1895 (coll. Festung Hohensalzburg).
Mannlicher Modell 1895.
Omschrijving: Oostenrijks-Hongaars geweer
Ontworpen door: Ferdinand Mannlicher
Gebouwd door: Steyr Mannlicher
Ontwerpjaar: 1890
Bouwjaar: 1895 - ???
Totale lengte: 1270 mm
Lengte loop: 765 mm
Gewicht: 3,78 kg
Kaliber: 8 mm mmR
Magazijncapaciteit 5 patronen
Vuursnelheid: 619 m/sec
Koeling: lucht
Gebruik: Oostenrijk-Hongarije, Oostenrijk, Hongarije, Duitsland, Bulgarije, Italië, Nederland, Griekenland, Joegoslavië en Romenië
In dienst: 1895 - 1945
Aantal gebouwd: meer dan 3.000.000
Bajonet(ten) M1885, M1888 & M1895

Begin jaren negentig van de 19e eeuw had het Oostenrijks-Hongaarse leger veel verschillende typen geweren in gebruik met een grendelsysteem dat ontworpen was door Ferdinand von Mannlicher. De grendel bestond uit twee delen en moest recht naar achteren getrokken worden. Het eerste geweer met deze constructie werd in 1884 in gebruik genomen. Er volgde de nodige modellen met verschillende modificaties, die allemaal gebruik maakten van het oude zwarte kruit. Pas in 1890 verscheen het eerste 'rookloze' model. In 1895 werd het ontwerp 'bevroren' en dit Mannlicher Modell 1895,ook bekend als 8-mm Repetier-Gewehr Modell 1895 werd het standaardgeweer van het Oostenrijks-Hongaarse leger. Het Model 1895 was een eenvoudig wapen dat tegen een stootje kon en in de praktijk betrouwbaar bleek te zijn. Zoals veel andere geweren uit die tijd was het Modell 1895 vrij lang, maar de rechte grendelbeweging schijnt weinig problemen opgeleverd te hebben. Als munitie werd de 8 mm mmR met ronde kop gebruikt. Dit was de eerste Oostenrijks-Hongaarse patroon met rookloos kruit. Ze werden in de doosvormige patroonhouders van vijf stuks geladen met een kleine houder in een patroongeleider op het magazijn. Dit was voor die tijd iets nieuws.

Standaardgeweer

Tekening magazijn.
Enlarge
Tekening magazijn.

Met dit Modell 1895 trokken de Oostenrijk-Hongaarse troepen ten strijde in 1914. Inmiddels beschikte het leger ook over een karabijnvariant van dit wapen, bekend onder de naam Modell 1895 8-mm repetier-Stutzen-Gewehr. Dit wapen werd vooral uitgereikt aan de genie, chauffeurs, telegrafisten en bemanningen van kanonnen. Ditmaal ontstond geen veelheid van varianten en modellen in het Oostenrijks-Hongaarse leger. De Stutzen werd een bekende verschijning in heel Centraal-Europa in de Eerste Wereldoorlog en de jaren daarna. Het Modell 1895 en de karabijn werden hèt geweer en dé karabijn voor veel legers. Bulgarije was een van de eerste landen dat het Modell 1895 in gebruik nam. Na 1918 werd het wapen overgenomen door Italië bij wijze van herstelbetaling en het werd een van de Italiaanse standaardexemplaren. Er gingen exemplaren naar Griekenland en Joegoslavië. Nadat het Oostenrijks-Hongaarse rijk na 1918 gesplitst was, behielden zowel Oostenrijk als Hongarije hun vertrouwde wapens. Zowel het Modell 1895 als de Stutzen is nu een verzamelobject, maar gedurende een hele lange tijd waren het de standaard dienstwapens voor grote delen van Centraal-Europa. Het waren uitstekende, maar weinig opzienbarende wapens, die meer dan een halve eeuw lang goede diensten bewezen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Mannlicher_Modell_1895"
Personal tools