/** * */

Loopgraaf

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 3 feb 2011 22:39
Lingekopf (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 4 feb 2011 06:02
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Inleiding - kleine woordwisseling
Next diff →
Regel 2: Regel 2:
[[Categorie:Cleanup]]<br> [[Categorie:Cleanup]]<br>
==Inleiding== ==Inleiding==
-'''Loopgraven''' waren een rechtstreeks gevolg van de stellingoorlogen uit de 19e en 20e eeuw. Door het sterk verbeterde geschut (repetitiegeweren en machinegeweren) werden de soldaten in het open veld bijzonder kwetsbaar. Dit had tot gevolg dat de infanteristen begonnen zich in te graven in geulen in het landschap. Beide partijen bestookten de tegenstanders in het open veld, die weinig overlevingskans hadden. Deze geulen worden loopgraven genoemd.<br>+'''Loopgraven''' waren een rechtstreeks gevolg van de stellingoorlogen uit de 19e en 20e eeuw. Door het sterk verbeterde geschut (repetitiegeweren en machinegeweren) werden de soldaten in het open veld bijzonder kwetsbaar. Dit had tot gevolg dat de infanteristen zich begonnen in te graven in geulen in het landschap. Beide partijen bestookten de tegenstanders in het open veld, die weinig overlevingskans hadden. Deze geulen worden loopgraven genoemd.<br>
De [[De Eerste Wereldoorlog - fronten|Eerste Wereldoorlog]] is een goed voorbeeld van de loopgravenoorlog, vooral aan het Westelijk front. Beide partijen verdwenen al na een paar maanden in de zelf-gegraven loopgraven. Oversteken van het niemandsland tussen de twee loopgraafsystemen stond vrijwel gelijk aan zelfmoord. De [[De Eerste Wereldoorlog - fronten|Eerste Wereldoorlog]] is een goed voorbeeld van de loopgravenoorlog, vooral aan het Westelijk front. Beide partijen verdwenen al na een paar maanden in de zelf-gegraven loopgraven. Oversteken van het niemandsland tussen de twee loopgraafsystemen stond vrijwel gelijk aan zelfmoord.
 +
==Verschillende benadering== ==Verschillende benadering==
De '''Franse''' en '''Britse''' troepen geloofden nog heel lang in de bewegingsoorlog, waarbij loopgraven hoogstens een tijdelijke bescherming hoefden te bieden. De bedoeling was om een tijdelijke geul te graven, daarin zoveel mogelijk soldaten te zetten, en dan in een massale stormaanval (over the top) te proberen de vijand in zijn loopgraven aan te vallen. Omdat de Duitse tegenstander over enorme aantallen [[Mitrailleur|machinegeweren]] beschikte vielen bij dit soort aanvallen enorme aantallen doden. Toch bleef men nog heel lang geloven in deze strategie. Men probeerde wel eerst de stellingen van de tegenstander te verzwakken met enorme artilleriebeschietingen.<br> De '''Franse''' en '''Britse''' troepen geloofden nog heel lang in de bewegingsoorlog, waarbij loopgraven hoogstens een tijdelijke bescherming hoefden te bieden. De bedoeling was om een tijdelijke geul te graven, daarin zoveel mogelijk soldaten te zetten, en dan in een massale stormaanval (over the top) te proberen de vijand in zijn loopgraven aan te vallen. Omdat de Duitse tegenstander over enorme aantallen [[Mitrailleur|machinegeweren]] beschikte vielen bij dit soort aanvallen enorme aantallen doden. Toch bleef men nog heel lang geloven in deze strategie. Men probeerde wel eerst de stellingen van de tegenstander te verzwakken met enorme artilleriebeschietingen.<br>

Versie op 4 feb 2011 06:02

Opschonen: Deze pagina dient gecontroleerd te worden.

Inhoud

Inleiding

Loopgraven waren een rechtstreeks gevolg van de stellingoorlogen uit de 19e en 20e eeuw. Door het sterk verbeterde geschut (repetitiegeweren en machinegeweren) werden de soldaten in het open veld bijzonder kwetsbaar. Dit had tot gevolg dat de infanteristen zich begonnen in te graven in geulen in het landschap. Beide partijen bestookten de tegenstanders in het open veld, die weinig overlevingskans hadden. Deze geulen worden loopgraven genoemd.
De Eerste Wereldoorlog is een goed voorbeeld van de loopgravenoorlog, vooral aan het Westelijk front. Beide partijen verdwenen al na een paar maanden in de zelf-gegraven loopgraven. Oversteken van het niemandsland tussen de twee loopgraafsystemen stond vrijwel gelijk aan zelfmoord.

Verschillende benadering

De Franse en Britse troepen geloofden nog heel lang in de bewegingsoorlog, waarbij loopgraven hoogstens een tijdelijke bescherming hoefden te bieden. De bedoeling was om een tijdelijke geul te graven, daarin zoveel mogelijk soldaten te zetten, en dan in een massale stormaanval (over the top) te proberen de vijand in zijn loopgraven aan te vallen. Omdat de Duitse tegenstander over enorme aantallen machinegeweren beschikte vielen bij dit soort aanvallen enorme aantallen doden. Toch bleef men nog heel lang geloven in deze strategie. Men probeerde wel eerst de stellingen van de tegenstander te verzwakken met enorme artilleriebeschietingen.


De Duitsers hanteerden een andere strategie. Ze probeerden zoveel mogelijk hoogten te bezetten en groeven zich daar in met goed versterkte loopgraven, die van zoveel mogelijk gemakken waren voorzien.

Enlarge

1. loopgraaf (hier: de voorste loopgraaf, voorste linie); 2. ingang ondergrondse gang; 3. soldaat van de loopgraafbezetting; 4. verhoging voor uitkijkpost; 5. houten beschot van de voorste loopgraafwand; 6. armsteun voor het schieten; 7. uit zandzakken opgebouwde borstwering; 8. schild of pantserplaat (verplaatsbaar; Eng. ook "sniper loop"); a. kijkspleet; 9. schildwacht op uitkijkpost; 10. tentdoek tegen slecht weer en als camouflage tegen vliegtuigen; 11. trommelstok of klepel voor 12. gong of alarmtoestel (hier metalen H-profiel); 13. borstwering met a. vlechtwerk uit rijshout voor ondersteuning; 14. zandzak; 15. kroon (bovenzijde borstwering); 16. steunbalk uit kanthout (zwakke balk); 17. verbindingsloopgraaf; 18. lattenrooster; 19. afvoergoot; 20. rugwering; 21. soldaat in dekking tegen granaatsplinters; 22. gegolfd plaatijzer; 23. opstapje naar loopgraaf; 24. waarnemingspost of uitkijk; 3, 9, 21 en 24 horen tot de bezetting van de loopgraaf; 25. kale wand van de loopgraaf; 26. munitienis; 27. schietklaar geweer; 28. ingebouwd schietgat; 29. loopgraafspiegel voor indirecte waarneming; 30. zandzakafsluiting van borstwering; 31. prikkeldraadversperring met a. houten paal en b. prikkeldraad; 32. struikeldraadversperring; 33. draadrolhindernis ("sneldraad"); 34. Spaanse ruiter (verplaatsbare draadversperring) als afsluiting van 35; a. houten kruis; b. dwarshout; c. prikkeldraad; 35. doorgang tussen versperringen; 31-35 zijn de draadversperringen, vormen een kunstmatige hindernis; 36. niemandsland; 37. patrouille op verkenning met a. commandant en b.verkenner; 38. naderingsloopgraaf (een in de richting van de vijand aangelegde loopgraaf); 39. uitgetrokken rol prikkeldraad om bij vijandelijke aanval de naderingsloopgraaf af te sluiten; 40. afluisterpost; 41. vijandelijke draadversperring.

Bron: Der Grosse Duden. Bildwörterbuch der deutschen Sprache. 1935.


Gerelateerde onderwerpen

Korte beschrijving

  • Foto 1: Heel wat benamingen: "Piketpaal" (Ned), Silent Picket (Brits), Screw pickets (Brits) Corkscrew picket (Brits), Queue de cochon (Frans), Hindernis-Schraubpfahl (Duits) of Zwienestaart (West-Vlaams - Uitgesproken als "Zwienesteert"). Het waren palen dat werd uitgevonden door de Duitsers. Tegenover de gewone palen, werden de staarten in de grond gedraaid aan de hand van de "krulstaart". Wat heel wat lawaai vermindert zowel boven als ook ondergronds. In heden dient de krul voor betere hechting in de grond, door landbouwers. Er bevinden meestal een of meerdere lussen (naarmate model) waardoor het prikkeldraad werd voorzien. Bovenaan bevind meestal een scherpe punt. Dit heeft twee redenen. het zorgt ten eerste al voor dat de soldaten niet kon steunen op de palen met hun handen. En tijdens het vallen, kon de soldaat doorboord worden.
  • Foto 2: Vaak bevinden aan de achterkant enkele pijpen in de grond. Dit betekend meestal dat dit een Britse stelling was. De pijpen waren bestemd om gasgranaten af te vuren, de zogenaamde oil can mortieren van de Livensprojector (oil can mortar).
  • Foto 3: Een schild of pantserplaat dat op de tekenings word vermeld als nummer 8. Er bestaan verschillende soorten platen. De platen zijn meestal aan de kant van de vijand gecamoufleerd en omgeven door zandzakken of andere gelijkaardige beschermingen. De platen bevinden meestal op de vooruit post.
  • Foto 4: Spaanse ruiters (Zie artikel voor meer informatie.)
  • Foto 5: (Duitse) bunker (Zie artikel voor meer informatie.)
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Loopgraaf"
Personal tools