/** * */

John McCrae

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 23 apr 2009 09:34
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 28 jan 2011 09:37
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Next diff →
Regel 6: Regel 6:
Toen de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] uitbrak meldde John McCrae zich op 4 augustus 1914 als vrijwilliger. Hij werd arts bij de First Brigade van de Canadian Field Artillery. In zijn spaarzame vrije tijd verwoordde hij het oorlogsleed waarmee hij dagelijks werd geconfronteerd in gedichten. Toen de [[:Categorie:Episodes|Eerste Wereldoorlog]] uitbrak meldde John McCrae zich op 4 augustus 1914 als vrijwilliger. Hij werd arts bij de First Brigade van de Canadian Field Artillery. In zijn spaarzame vrije tijd verwoordde hij het oorlogsleed waarmee hij dagelijks werd geconfronteerd in gedichten.
-Tijdens de [[Tweede Slag om Ieper]] was McCrae 2,5 week actief als militaire arts in een veldhospitaal van Boezinge. Op 22 april 1915 vonden daar de eerste aanvallen met chloorgas plaats in de Ieperboog. Diep onder de indruk van de gebeurtenissen schreef hij op 3 mei het gedicht "In Flanders Fields".+Tijdens de [[Tweede Slag om Ieper]] was McCrae 2,5 week actief als militaire arts in een veldhospitaal te Boezinge. Op 22 april 1915 vonden daar de eerste aanvallen met chloorgas plaats in de Ieperboog. Diep onder de indruk van de gebeurtenissen schreef hij op 3 mei het gedicht "In Flanders Fields".
== In Flanders Fields == == In Flanders Fields ==

Versie op 28 jan 2011 09:37

John McCrae
Enlarge
John McCrae
Grafsteen van John McCrae
Enlarge
Grafsteen van John McCrae
John McRae Memorial op John McCrae site
Enlarge
John McRae Memorial op John McCrae site

Luitenant-kolonel John Alexander McCrae (Guelph, Ontario, 30 november 1872 - Wimereux, 28 januari 1918) was een Canadese arts die als militair diende tijdens de Eerste Wereldoorlog en die vooral bekend is door zijn gedicht "In Flanders Fields".

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak meldde John McCrae zich op 4 augustus 1914 als vrijwilliger. Hij werd arts bij de First Brigade van de Canadian Field Artillery. In zijn spaarzame vrije tijd verwoordde hij het oorlogsleed waarmee hij dagelijks werd geconfronteerd in gedichten.

Tijdens de Tweede Slag om Ieper was McCrae 2,5 week actief als militaire arts in een veldhospitaal te Boezinge. Op 22 april 1915 vonden daar de eerste aanvallen met chloorgas plaats in de Ieperboog. Diep onder de indruk van de gebeurtenissen schreef hij op 3 mei het gedicht "In Flanders Fields".

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.


In het gehele Britse Imperium en in de Verenigde Staten werd het gedicht een symbool van opoffering en strijd voor de vrede en de klaproos (Engels: poppie) het zinnebeeld van de gesneuvelden.

Om de herinnering aan John McCrae levend te houden is het veldhospitaal omgebouwd tot "John McCrae Site". Er staat een monument ter ere van hem en zijn beroemde gedicht "In Flanders Fields".

John McCrae stierf op 28 januari 1918 (bij Wimereux) aan longontsteking. Hij werd niet begraven op de "Essex Farm Cemetery" in Boezinge, maar op de Britse militaire afdeling Wimereux Communal Cemetery in de nabijheid van het Cross of Sacrifice.

Link

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/John_McCrae"
Personal tools