/** * */

Hill 62 (Sanctuary Wood)

Hill 62

Uitzicht vanop de heuvel. De Ieperse torens prijken in de verte
Enlarge
Uitzicht vanop de heuvel. De Ieperse torens prijken in de verte
Luchtfoto van de omgeving
Enlarge
Luchtfoto van de omgeving

Hill 62, of "Tor Top", door de Duitsers "Höhe 62" genoemd, is een heuvel gelegen in Zillebeke. Deze heuvel ligt ongeveer 62 meter boven de zeespiegel en was tijdens de Eerste Wereldoorlog een strategisch punt vanwege het goede uitzicht.

Tussen de Tweede- en de Derde Slag om Ieper was de heuvel in Canadese handen, maar op 2 juni 1916 werden ze aangevallen door Duitse artillerie. Het artillerievuur begon iets na 8:00 uur en eindigde om 13:00 uur. Na deze aanval lieten de Duitsers mijnen onder de Canadese stellingen ontploffen. Kort daarop viel de Duitse infanterie aan en de Canadezen werden over een breedte van 1.200 meter teruggeslagen tot Mount Sorrel. Op 3 juni vielen de Canadezen op hun beurt weer aan maar konden de heuvel niet heroveren. Toch hadden ze hun verdedigingslinie steviger ingericht. Op 6 juni 1916 werden de Canadezen uit Hooghe verdreven, maar de geallieerden waren niet uitgeschakeld. Ze vielen op 13 juni 1916 "Tor Top" en "Mount Sorrel" aan met groot succes, zodat de heuvels heroverd werden.

Hill 62 Canadian Memorial

Het aangelegde park
Enlarge
Het aangelegde park
Het monument
Enlarge
Het monument

Het "Hill 62 Canadian Memorial" herdenkt de zware verliezen van het Canadese leger tijdens het verdedigen van de heuvel en Ieper in 1916.

kaartje van de omgeving tijdens de aanval op Hill 62, Hooge Crater Cemetery, Mount Sorrel en Sanctuary Wood
Enlarge
kaartje van de omgeving tijdens de aanval op Hill 62, Hooge Crater Cemetery, Mount Sorrel en Sanctuary Wood

Net zoals de "Crest Farm Canadian Memorial" in Passendale is het monument een monolithisch blok uit witgespikkeld graniet op een dubbel geprofileerde sokkel. Het monument staat op een veelhoekig platform van hardsteen gelegen op een aangelegde heuvel. In het platform staan de oriëntatiepunten met pijlen Ypres, Hooghe, Zonnebeke, Geluveld, Zillebeke, Hill 60, Comines, Kemmel, Menin en Messines in bronzen letters. Aan de voozijde van de heuvel is een reusachtig trappenterras met vier niveaus, volledig uit breuksteen opgebouwd en met zware rozegranieten blokken afgedekt. In de muur onderaan de trappen staat in gouden letters "Canada 1916". Vanuit het monument werden wandelpaden naar de afbakening (een breukstenen muur) aangelegd. Vanaf deze plaatsen heeft men een goed uitzicht op de omgeving. Op de heuvel werd een park aangelegd met bloemen en struiken met daartussen banken uit hardsteen. De beplanting is zo gekozen, dat ze tegelijk het geheel afsluit en toch openingen laat voor het panoramische uitzicht.

Opschrift op het monument gaat als volgt.

Here at Mount Sorrel
and on the line from
Hooge to St.Eloi the
Canadian corps fought
in the defence of Ypres
April-August 1916

Aan de andere zijde van het monument staat de tekst in het Frans.

Personal tools