/** * */

Gevechten om de Nonnebossen en Glencorse Wood

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 28 nov 2010 16:38
Finnbar (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:DSC 0061 -800x600-.jpg|thumb|250px|Hier bevond zich de hoeve Verbeek Farm die vanaf oktober 1914 gebruikt werd als hoofdkwartier door [[Charles FitzClarence]]. De hoeve werd vernietigd en nooit meer opgebouwd na de oorlog.]]De '''Nonnebossen''' in Zonnebeke, naast het [[Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood|Doelbos (Polygon Wood)]], verwijzen naar een Benedictinessenabdij die in de omgeving van het bos was gevestigd van 1101 tot 1579. Het zuidelijke deel werd in 1914 door de Britten aangeduid werd als "'''Glencorse Wood'''". Op 11 november 1914 vond hier het eerste gevecht plaats tijdens de [[Eerste Slag om Ieper]] toen de Britse Infantry Brigade 1st (Guards) Brigade, onder bevel van Generaal [[Charles FitzClarence]], de Duitse aanval van het 1. Garde-Regiment, onder bevel van Kroonprins [[Eitel Friedrich]], tegen hield. De Britten slaagden erin om de Duitse opmars hier tot staan te brengen en de Duitsers uit de Nonnebossen en [[Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood|Polygon Wood]] te verdrijven. Op 12 november werd [[Charles FitzClarence]] neergeschoten tijdens een verkenning nabij zijn hoofdkwartier, gelegen in de restanten van een reeds verwoeste hoeve. Hij werd 43 jaar. [[Afbeelding:DSC 0061 -800x600-.jpg|thumb|250px|Hier bevond zich de hoeve Verbeek Farm die vanaf oktober 1914 gebruikt werd als hoofdkwartier door [[Charles FitzClarence]]. De hoeve werd vernietigd en nooit meer opgebouwd na de oorlog.]]De '''Nonnebossen''' in Zonnebeke, naast het [[Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood|Doelbos (Polygon Wood)]], verwijzen naar een Benedictinessenabdij die in de omgeving van het bos was gevestigd van 1101 tot 1579. Het zuidelijke deel werd in 1914 door de Britten aangeduid werd als "'''Glencorse Wood'''". Op 11 november 1914 vond hier het eerste gevecht plaats tijdens de [[Eerste Slag om Ieper]] toen de Britse Infantry Brigade 1st (Guards) Brigade, onder bevel van Generaal [[Charles FitzClarence]], de Duitse aanval van het 1. Garde-Regiment, onder bevel van Kroonprins [[Eitel Friedrich]], tegen hield. De Britten slaagden erin om de Duitse opmars hier tot staan te brengen en de Duitsers uit de Nonnebossen en [[Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood|Polygon Wood]] te verdrijven. Op 12 november werd [[Charles FitzClarence]] neergeschoten tijdens een verkenning nabij zijn hoofdkwartier, gelegen in de restanten van een reeds verwoeste hoeve. Hij werd 43 jaar.
-Zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn naam staat op paneel 3 van de [[Menenpoort]] in [[Ieper]]. In 1915 veroverden de Duitsers opnieuw het gebied. Zij bouwden talrijke bunkers die je in heden nog kan terugvinden in de Nonnebossen en [[Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood|Polygon Wood]]. Op 20 september 1917 vonden bloedige gevechten plaats tussen de Duitsers en de Australische 1st Division in Glencorse Wood. Diezelfde dag veroverden de Australiërs het bos. In het Voorjaar van 1918 groef de 3th Canadian Tunnel Company hier een ondergrondse Machine Gun Dugout.+Zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn naam staat op paneel 3 van de [[Menenpoort]] in [[Ieper]]. In 1915 veroverden de Duitsers opnieuw het gebied. Zij bouwden talrijke bunkers die je heden nog steeds kan terugvinden in de Nonnebossen en [[Zonnebeke (B), Buttes New British Cemetery, Polygon Wood|Polygon Wood]]. Op 20 september 1917 vonden bloedige gevechten plaats tussen de Duitsers en de Australische 1st Division in Glencorse Wood. Diezelfde dag veroverden de Australiërs het bos. In het Voorjaar van 1918 groef de 3th Canadian Tunnel Company hier een ondergrondse Machine Gun Dugout.
(Bron: Zonnebeke) (Bron: Zonnebeke)
[[Categorie:Veldslagen|Nonnebossen]][[Categorie:Ieper|Nonnebossen]] [[Categorie:Veldslagen|Nonnebossen]][[Categorie:Ieper|Nonnebossen]]

Huidige versie

Hier bevond zich de hoeve Verbeek Farm die vanaf oktober 1914 gebruikt werd als hoofdkwartier door Charles FitzClarence. De hoeve werd vernietigd en nooit meer opgebouwd na de oorlog.
Enlarge
Hier bevond zich de hoeve Verbeek Farm die vanaf oktober 1914 gebruikt werd als hoofdkwartier door Charles FitzClarence. De hoeve werd vernietigd en nooit meer opgebouwd na de oorlog.
De Nonnebossen in Zonnebeke, naast het Doelbos (Polygon Wood), verwijzen naar een Benedictinessenabdij die in de omgeving van het bos was gevestigd van 1101 tot 1579. Het zuidelijke deel werd in 1914 door de Britten aangeduid werd als "Glencorse Wood". Op 11 november 1914 vond hier het eerste gevecht plaats tijdens de Eerste Slag om Ieper toen de Britse Infantry Brigade 1st (Guards) Brigade, onder bevel van Generaal Charles FitzClarence, de Duitse aanval van het 1. Garde-Regiment, onder bevel van Kroonprins Eitel Friedrich, tegen hield. De Britten slaagden erin om de Duitse opmars hier tot staan te brengen en de Duitsers uit de Nonnebossen en Polygon Wood te verdrijven. Op 12 november werd Charles FitzClarence neergeschoten tijdens een verkenning nabij zijn hoofdkwartier, gelegen in de restanten van een reeds verwoeste hoeve. Hij werd 43 jaar.

Zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn naam staat op paneel 3 van de Menenpoort in Ieper. In 1915 veroverden de Duitsers opnieuw het gebied. Zij bouwden talrijke bunkers die je heden nog steeds kan terugvinden in de Nonnebossen en Polygon Wood. Op 20 september 1917 vonden bloedige gevechten plaats tussen de Duitsers en de Australische 1st Division in Glencorse Wood. Diezelfde dag veroverden de Australiërs het bos. In het Voorjaar van 1918 groef de 3th Canadian Tunnel Company hier een ondergrondse Machine Gun Dugout.

(Bron: Zonnebeke)

Personal tools