/** * */

Georges Madon

Georges Madon

Georges Madon
Namen voluit
Georges
Geboortejaar/datum
28 juli 1892
Sterfjaar/datum
11 november 1924
Eenheden (* = bevelhebber)
{{{eenheden}}}
Korte omschrijving
Franse luchtaas met 41 overwinningen

Een van de minder bekende azen in de luchtoorlog van WOI is de Franse kapitein Georges Felix Madon met 41 bevestigde overwinningen.

Jeugd

Georges Madon voor zijn SPAD
Enlarge
Georges Madon voor zijn SPAD

Madon wordt op 28 juli 1892 geboren in het Tunesische Bizerta. Al vroeg gek van luchtvaart probeert hij op vijftienjarige leeftijd, overigens zonder succes, een luchtwaardig vehikel te bouwen. Teleurgesteld over het gebrek aan succes wendt hij zich voorlopig van het vliegen af om zich op atletiek te storten. In 1911 vertrekt hij naar Parijs, een omgeving die op dat moment broeit van luchtvaartaktiviteiten. Zijn passie voor vliegen wordt weer aangewakkerd en nog steeds op jonge leeftijd haalt hij in hetzelfde jaar na een twintigtal lessen zijn vliegbrevet. Madon zou het liefst vliegen en het leger combineren en speelt zelfs met de gedachte om voor dit doel dienst te nemen in het Ottomaanse leger(!) Het komt niet zover en in 1912 gaat Madon bij het Franse leger waar hij begin 1913 zijn militaire vliegbrevet ontvangt.

In de oorlog

Als de oorlog uitbreekt is Georges Madon een van de meest ervaren vliegers in de prille Franse luchtvaartdienst, de Armee de l'Air. Hij wordt ingedeeld in BL (Blériot) 10 en kort daarna in BL 30 (Franse eenheden werden op een paar uitzonderingen na genoemd naar de vliegtuigen waar een eenheid mee vloog, in dit geval de Blériot XI, gevolgd door een cijfer), waar hij wordt belast met verkennings- en nachtbombardementsmissies. In april 1915 landt Madon in dichte mist per ongeluk in Zwitserland en wordt geinterneerd. In december van dat jaar weet hij na verschillende pogingen eindelijk te ontsnappen en wordt toegevoegd aan MF (Maurice Farman) 218. Madon wil echter vechten en op zijn eigen verzoek komt hij in september 1916 terecht bij N (Nieuport) 38. In dezelfde maand al haalt hij zijn eerste tegenstander neer, een Fokker. Madon sluit 1916 af met 4 overwinningen. Inmiddels is hij tot adjudant bevorderd.

In juli 1917 raakt Madon gewond. Hiervan hersteld wordt hij in augustus tot onderluitenant bevorderd. De bescheiden Madon heeft op dat moment 12 bevestigde overwinningen en zal dat aantal de komende maanden aanzienlijk opschroeven. Als hij in februari 1918 op vijfentwintig zeges staat krijgt Georges Madon het commando over N 38, dat met SPAD VII's (en later SPAD XIII's) wordt heruitgerust en dus SPA 38 gaat heten. Niet lang daarna laat Madon de romp en staart van zijn toestel felrood schilderen om herkenning voor zijn makkers en pupillen te vergroten.

Palmares

Niet alleen Madon's eigen aantal overwinningen is indrukwekkend, ook het aantal piloten dat onder zijn tutelage ervaren jachtvliegers wordt, waaronder bijvoorbeeld de azen David Putnam en André Marthenot de Cordoux. Madon sluit de oorlog af met 41 bevestigde, maar ook nog eens rond de 65 onbevestigde overwinningen! Hij wordt er vierde mee op de lijst van Franse azen. Op de slotdag van de oorlog wordt hij tot kapitein gepromoveerd. Madon is onder anderen gedecoreerd met het Legion d'Honneur, het Croix de Guerre en de Medaille Militaire. Zoals zovele van zijn collega's komt ook Georges Madon te vroeg aan zijn einde. In 1924, uitgerekend op 11 november, komt hij in Tunis om het leven bij een vliegdemonstratie ter ere van een andere luchtheld, Roland Garros. Madon wordt 32 jaar.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Georges_Madon"
Personal tools