/** * */

Erich Ludendorff

Ludendorff
Afbeelding:Erich_ludendorff.jpg
Erich Ludendorff
Namen voluit
Erich
Geboortejaar/datum
1865
Sterfjaar/datum
1937
Eenheden (* = bevelhebber)
{{{eenheden}}}
Korte omschrijving
Duits veldheer en politicus

Erich Ludendorff (1865-1937) was een Duits veldheer en politicus. Na zijn opleiding aan de militaire academie diende hij in de generale staf onder von Schlieffen en Von Moltke. Als kwartiermeester onder generaal von Bülow bij de generale staf van het 2de leger had hij een groot aandeel in het succes van de Duitse aanval op Luik (augustus '14). Kort daarop werd hij stafchef van het 8ste leger waar hij Hindenburg opvolgde.

Na zijn handige omsingelingsmanoeuvre die tot de overwinning leidde in de Slag bij Tannenberg en de Mazoerische Meren werd hij bevorderd tot divisiegeneraal. Toen in 1916 Falkenhayn door Hindenburg werd vervangen werd hij diens adjunct met de rang van legerkorps generaal. Hij kreeg vanaf dat ogenblik in feite de leiding over de operaties. Hij oefende steeds meer invloed uit op de Rijksregering in de richting van het pangermanisme en oorlog tot het uiterste. In 1917 drukte hij de onbeperkte onderzeebootoorlog door en had een belangrijk aandeel in de val van kanselier von Bethmann Hollweg.

Op 29 september 1918 vroeg hij besprekingen aan voor een wapenstilstand, doch toen hij de capitulatievoorwaarden verwierp werd hij uit zijn functie gezet.

Met zijn extreem rechtse denkbeelden en zijn antisemitisme werd hij een promotor van het nationaal-socialisme. In 1923 nam hij deel aan de machtsgreep met Adolf Hitler. In 1924 werd hij lid van de Reichstag en in 1925 stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Erich_Ludendorff"
Personal tools