/** * */

Engelse en Amerikaanse helmen

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 16 aug 2006 10:27
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 29 okt 2006 10:20
Merlijn (Overleg | bijdragen)

Next diff →
Regel 1: Regel 1:
-''Dit artikel gaat over de verschillen tussen de Engelse "Brodie"-helm en de Amerikaanse "Doughboy".''+''De ontwikkeling van de Engelse staal helm de "Brodie''
-Hieronder een aantal foto's waarop die verschillen te herkennen zijn.+De Britse Brodie helm.
-Helmen met splitpennen zijn Engels. Er zijn wel Amerikaanse helmen met splitpennen maar die zijn allemaal van Britse makelij. Dat komt doordat Engeland er 400.000 over had en deze aan Amerika heeft geleverd.+
 +Vrij snel nadat de Fransen de Casque Adrian in gebruiknamen was ook het Britse leger ervan overtuigd dat het een stalen hoofdbescherming nodig had.
 +De Engelse Brodie helmet werd door de soldaten ook wel de tin hat, de trench hat of de battle bowler genoemd.
 +Ik zal in dit artikel de ontwikkeling van deze stalen helm bespreken en ook duidelijkheid scheppen in het verschil tussen de Britse helm en de Amerikaanse helm.
-http://img61.exs.cx/img61/6018/PICT0792.jpg+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/Britadrian.jpg
-''Engelse splitpennen''+Britse variant van de Casque Adrian.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 +In de eerste jaren van de oorlog droegen de soldaten van alle strijdende partijen nog de veldmuts of de leren pickelhaube maar doordat er vele soldaten ernstig hoofdwonden opliepen door rondvliegend shrapnel en puin begonnen de Fransen met de ontwikkeling van een stalen helm om daarmee deze soort verwondingen te reduceren.
 +In juni 1915 zond het Britse opperbevel een onderzoeksteam naar Frankrijk om dienaangaande nieuwe, praktische ideeën op te doen.
 +In die periode was het Franse leger net bezig met de ontwikkeling van hun Casque Adrian.
 +Het onderzoeksteam was ervan overtuigd dat ook de Britten een dergelijke helm nodig hadden en bestelde bij de Fransen plusminus 500 helmen welke, om ze te testen, bij een aantal regimenten werden uitgedeeld.
 +Al gauw bleek dat door de helmen het aantal hoofdwonden inderdaad verminderde.
-http://img63.exs.cx/img63/5373/V23521-3.jpg+Vrijwel gelijktijdig kwam ook het War Office tot de conclusie dat er een helm moest worden ontwikkeld die het hoofd en de schouders van de drager moest beschermen.
 +Het War Office kwam tot de slotsom dat de Franse Adrian helm deze bescherming niet bood en ging op zoek naar een ander model.
 +Uitvinder John Leopold Brodie ontwikkelde een model dat gebaseerd was op de helmen die de soldaten in de vijftiende eeuw droegen. Een helm die vrij gemakkelijk en goedkoop te maken was en wel de verlangde bescherming bood tegen vallend puin en shrapnel.
 +Het model waarmee hij kwam was een halve bolvorm met een korte rand.
-''Amerikaanse nagels''+Het War Office ging akkoord en er kwamen twee prototype: het eerste model, Type A en het tweede model, Type B
 +Type A was vrijwel hetzelfde als Brodie’s origineel. Het had een bolle vorm die aan de bovenkant iets was afgeplat en het had een rand van 50 mm aan de zij-, en achterkanten en 40 mm aan de voorkant.
 +Dit model was gemaakt van niet-magnesiumhoudend mangaanstaal dat sterker is dan het magnesium vloeistaal.
-Een ander verschil betreft de rim - de rand (er zijn ook rimless helmen maar die zijn allemaal Engels).+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/TypeA.jpg
 +Type A
 +Bron: Helmets of te First World war ©
-http://img226.exs.cx/img226/6633/pict12807yv.jpg+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/TypeAbinne.jpg
-''Dit is een rimless "Brodie"-helm.''+Type A het binnenwerk.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 +Type B had een iets grotere bolvorm en de randen waren iets smaller, 25 mm aan de voor- en achterkant en 35 mm aan de zijkanten.
 +Dit model werd gemaakt van mangaan vloeistaal.
 +Beide modellen hadden de zogenoemde rimless rand wat inhoudt dat er om het uiteinde van de rand niet de stalen zoom geperst was die om het latere model Mk1 wel zat.
-De Amerikaanse rim bestaat uit twee helften die zijn vastgelast via een puntlas. In de Engelse rim liggen ze over elkaar.+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/TypeB.jpg
 +Type B voor aanzicht.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
-http://img61.exs.cx/img61/5050/PICT0793.jpg+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/TypeBzij.jpg
-''Engelse rim''+Type B Zij aanzicht.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/TypeBbinne.jpg
-Nog een verschil: sommige helmen hebben aan de binnenkant in het midden een soort rubberen donut/ring. Het betreft allemaal Engelse modellen. Ze zijn na april 1917 gemaakt. De Engelse helmen zonder rubberen ring zijn van vóór april 1917.+Type B het binnewerk.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 +Op elf augustus bestelde het War Office bij het ministerie van munitie Type B helmen om deze te gaan testen. Deze waren 0,9 mm dik en waren appelgroen van kleur.
 +Begin september werden ze naar Frankrijk verstuurd om daar te worden ingezet. Al snel evenwel ging men over op het Type A aangezien het staal van deze helm sterker was.
 +Eind september waren ook deze helmen geproduceerd en werden er 100 stuks naar Frankrijk gestuurd waar ze begin oktober 1915 aan de troepen werden uitgereikt.
 +Eind oktober werden er meer dan 800 exemplaren per dag gemaakt van de helm die nu bekendstaat als de Brodie’s steel helmet war office pattern.
-http://img61.exs.cx/img61/4645/PICT0798.jpg+In maart 1916 waren er al meer dan 270.000 stuks geproduceerd en de hoofdwonden namen af met 75%
 +Sir Douglas Haig vroeg het War Office om, met het oog op de grote aanval aan de Somme, nog eens snel 660.000 helmen naar Frankrijk te sturen. In de eerste weken van juli 1916 waren er bijna éénmiljoen helmen van het Type B naar Frankrijk verscheept.
-''met ring''+In 1916 bleken er met het Type B model wel wat zaken nog niet in orde te zijn. Met name veroorzaakte de scherpe rand nogal eens verwondingen indien de soldaten in het donker in de volgepakte loopgraven tegen elkaar opbotsten. Men klemde een stalen zoom om de rand en zo werd het Type B de model Mk1 helm.
 +De Mk1 kreeg ook een andere kleur en een verf met zandkorrels erin zodat hij in de zon niet meer zou opvallen dit, in tegenstelling met de eerdere twee modellen met de appelgroene verf die vaak de zon reflecteerden.
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/MK1.jpg
-http://img61.exs.cx/img61/6245/PICT0794.jpg+MK1 Rimless.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
-''zonder ring''+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/DSC_0013.jpg
 +MK1 Met rim (stale rand)
-Op de voering van de Engelse "Brodie" staat een stempel: 
 +Het binnenwerk.
 +De eerste binnenwerken waren vrij onhandig en zaten niet lekker.
 +Deze bestonden uit zes tongen die vastzaten aan de bovenkant van de helm met aan de zijkant twaalf rubberen ringen die als een buffer fungeerden zodat de helm niet schommelde op het hoofd.
 +De kinriem was aan de zijkanten bevestigd door middel van een haak die weer met splitpennen vastzat aan de zijkant van de helm zelf.
 +Dit eerste model binnenwerk was slecht en ging snel kapot en de soldaten vonden het niet lekker zitten.
 +Het tweede model had een binnenwerk bestaande uit een aantal lagen van linnen, canvas en vilt hetwelk nu vastzat aan de kinriem die op zijn beurt weer met een koperen klinknagel aan de bovenkant van de helm was bevestigd.
 +Dit model werd het officiële War Office model en bleef verder de gehele oorlog in gebruik.
 +Dit binnenwerk kreeg een stempel aan de binnenkant ervan met daarop vermeld:
 +Brodie’s steel helmet
 +Registered No. 651.999
 +War office pattern
 +Patent no. 11803/15
-http://img61.exs.cx/img61/417/PICT0796.jpg+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/cefhstamp.jpg
 +De soldaten waren ook over dit binnenwerk niet echt te spreken want het zat los waardoor de helm tijdens hardlopen en marsen nog weleens op het hoofd van de mannen heen en weer schudde.
 +Om dit te voorkomen werd er, halverwege 1917, onder het vilt in de top van de helm een rubberen ring geplaatst maar deze voorziening verlengde wel de productietijd van de helm reden waarom men hiervan al snel weer afstapte.
 +Er waren maar drie maten maar het binnenwerk kon door middel van een veter groter of kleiner worden gemaakt. De maat van de helm stond meestal in de kinriem.
-Minder duidelijke verschillen zijn:+http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/Privebinne.jpg
-* De Amerikaanse rim is breder+Een Prive aangekocht binnewerk.
-* De legering van de Britse helm bestaat voor 12% uit mangaan +Bron: Helmets of te First World war ©
-* De Amerikaanse bestaat voor 13% uit mangaan en is daardoor iets sterker+
-* De kinriem van de Amerikaanse helm is iets dikker+
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/Privebinne1.jpg
-In de rand van beide helmen staan coderingen bestaande uit letters, meestal van de staalleveranciers of van de fabrikanten zelf:+Nog een voor beeld van een prive aangekocht binnenwerk.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 +De manschappen die wat geld hadden – en dat waren meestal niet de gewone soldaten – kochten als ze in Engeland op verlof waren een binnenwerk dat wel lekker zat.
 +Dus komt men soms nog weleens helmen tegen die niet het officiële War Office binnenwerk hebben.
-http://img226.exs.cx/img226/9500/pict12823bz.jpg+In de rand van de helm was een aantal cijfers en letters gestanst. Deze cijfers en letters waren van de makers ervan en de leveranciers van het staal.
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/pict12823bz.jpg
 +
 +Voorbeeld van de cijfers die in de rand gestanst zijn.
 +
 +Hieronder staat de lijst van de leveranciers en de makers:
Leveranciers: Leveranciers:
-*FS, Thomas Firth and Sons (sept. 1915 - 1919)+FS Thomas Firth and Sons, sept. 1915 1919
-*HS, Hadfields Ltd. (jan. 1916 - 1919)+
-*BS, W. Beardmore & Co. Ltd. (jan. 1916 - 1919)+HS Hadfields Ltd. jan. 1916 1919
-*MS, Miris Steel Co. Ltd. (mrt. 1916 - 1917)+ 
 +BS W Beardmore & Co. Ltd. jan. 1916 1919
 + 
 +MS Miris Steel Co. Ltd mrt 1916 – 1917
 + 
 +A Edgar Allen and Co. Ltd 1916 – 1918
 + 
 +F Thomas Firth and Sons 1916 – 1918
 +
 +O Samuel Osborne & Co Ltd. 1916 – 1918
 + 
 +V Vickers Ltd 1916 – 1917
 +
 +B Bury's & Co. 1916 – 1918
 + 
 + 
 +Makers:
 +
 +D James Dixon & Sons dec. 1915
 + 
 +H W Hutton & Sons dec. 1915
 + 
 +HH Harrison Bros. & Howson Ltd. dec. 1915
 + 
 +M J&J Maxfield & sons dec. 1915
 + 
 +R John Round & Sons 1916
 + 
 +V W&E Viener dec. 1915
 + 
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/MK1masker1.jpg
 + 
 +Een Britse brodie helm gemaakt voor tank bemaning.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 + 
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/Helmmetbedekking.jpg
 + 
 +Britse brodie gecamofleerd met jutte.
 +Bron: Helmets of te First World war ©
 + 
 +In 1917 hadden de Verenigde Staten nog geen helm en dus probeerden ook zij de Casque Adrian uit maar gingen al gauw op het Engelse model over.
 +In dat jaar werden er 400.000 Britse helmen aan Amerika geleverd. De VS namen dit model over en produceerden hun eigen helm die de Doughboy werd genoemd.
 +Maar wat is nu het echte verschil tussen de Britse en de Amerikaanse helmen?
 + 
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/cefhliner4.jpg
 + 
 +de Britse splitpen.
 + 
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/PICT0793.jpg
 + 
 +De overlapende staler rand (rim) van een Britse helm.
 + 
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/a5_3.jpg
 + 
 +Een Amerikaanse Dougboy.
 + 
 +De duidelijkste verschillen zijn:
 +De Amerikaanse helm heeft aan zijkant, waar de kinriem vastzit hiervoor een klinknagel en de Engelse helm heeft hiervoor een splitpen.
 +De stalen rand van het model Mk1 zit er bij de Amerikaanse helmen al vanaf het begin op, dus alle rimless helmen zijn Engels. Ook in de bevestiging van deze stalen rand zit een verschil. De einden van de Britse rim overlappen elkaar en de Amerikaanse rim-einden sluiten tegenelkaar aan, vastgemaakt met een puntlas.
 +Helmen met de rubberen ring erin zijn ook alle Engels.
 + 
 +http://i28.photobucket.com/albums/c248/Forumeerstewereldoorlog/Brodie/IMG_3105.jpg
-*A, Edgar Allen and Co. Ltd. (1916 - 1918)+Britse Brodie helm met een rubbere ring.
-*F, Thomas Firth and Sons (1916 - 1918)+
-*O, Samuel Osborne & Co Ltd. (1916 - 1918)+
-*V, Vickers Ltd. (1916 - 1917)+
-*B, Bury's & Co. (1916 - 1918) +
-Fabrikanten: 
-*D, James Dixon & Sons (dec. 1915) +Dit zijn wel de duidelijkste verschillen
-*H, W. Hutton & Sons (dec. 1915) +Verder zijn er nog wat minder duidelijke verschillen:
-*HH, Harrison Bros. & Howson Ltd. (dec. 1915) +
-*M, J&J Maxfield & Sons (dec. 1915) +
-*R, John Round & Sons (1916)+
-*V, W&E Viener (dec. 1915) +
 +* De Amerikaanse rand is breder dan de Britse
 +* De legering van de Britse helm is 12% mangaanstaal en die van de Amerikaanse 13 % waardoor deze iets sterker is
 +* De kinriem van de Amerikaanse helm is wat dikker
-Deze (Engelse) helmen zijn in het bezit van de auteur van dit artikel:+Na de oorlog heeft men de Brodie helm doorontwikkeld tot het uiteindelijke MkIII model, de Turtle, die door de Canadezen tijdens D-day gedragen werd.
 +Het Brodie model is tot na de Tweede Wereldoorlog nog bij een aantal NATO landen, waaronder Nederland en België, in gebruik gebleven.
 +Merlijn van Eijk 2006
-http://img61.exs.cx/img61/8425/PICT0802.jpg+Bron:
 +Helmets of te First World war Michael J Haselgrove & Branslav Radovic
 +ISBN 0-7643-1020-8 (Waar ook een aantal van de foto's uit komen)
 +British steel helmets 1915 – 1918 en British steel helmets 1915 – 1918 en Steel helmets Mk1 part 2 Marcus Cotton gepubliceerd in een Engels militaria blad

Versie op 29 okt 2006 10:20

De ontwikkeling van de Engelse staal helm de "Brodie

De Britse Brodie helm.

Vrij snel nadat de Fransen de Casque Adrian in gebruiknamen was ook het Britse leger ervan overtuigd dat het een stalen hoofdbescherming nodig had. De Engelse Brodie helmet werd door de soldaten ook wel de tin hat, de trench hat of de battle bowler genoemd. Ik zal in dit artikel de ontwikkeling van deze stalen helm bespreken en ook duidelijkheid scheppen in het verschil tussen de Britse helm en de Amerikaanse helm.

Britadrian.jpg

Britse variant van de Casque Adrian. Bron: Helmets of te First World war ©

In de eerste jaren van de oorlog droegen de soldaten van alle strijdende partijen nog de veldmuts of de leren pickelhaube maar doordat er vele soldaten ernstig hoofdwonden opliepen door rondvliegend shrapnel en puin begonnen de Fransen met de ontwikkeling van een stalen helm om daarmee deze soort verwondingen te reduceren. In juni 1915 zond het Britse opperbevel een onderzoeksteam naar Frankrijk om dienaangaande nieuwe, praktische ideeën op te doen. In die periode was het Franse leger net bezig met de ontwikkeling van hun Casque Adrian. Het onderzoeksteam was ervan overtuigd dat ook de Britten een dergelijke helm nodig hadden en bestelde bij de Fransen plusminus 500 helmen welke, om ze te testen, bij een aantal regimenten werden uitgedeeld. Al gauw bleek dat door de helmen het aantal hoofdwonden inderdaad verminderde.

Vrijwel gelijktijdig kwam ook het War Office tot de conclusie dat er een helm moest worden ontwikkeld die het hoofd en de schouders van de drager moest beschermen. Het War Office kwam tot de slotsom dat de Franse Adrian helm deze bescherming niet bood en ging op zoek naar een ander model. Uitvinder John Leopold Brodie ontwikkelde een model dat gebaseerd was op de helmen die de soldaten in de vijftiende eeuw droegen. Een helm die vrij gemakkelijk en goedkoop te maken was en wel de verlangde bescherming bood tegen vallend puin en shrapnel. Het model waarmee hij kwam was een halve bolvorm met een korte rand.

Het War Office ging akkoord en er kwamen twee prototype: het eerste model, Type A en het tweede model, Type B

Type A was vrijwel hetzelfde als Brodie’s origineel. Het had een bolle vorm die aan de bovenkant iets was afgeplat en het had een rand van 50 mm aan de zij-, en achterkanten en 40 mm aan de voorkant. Dit model was gemaakt van niet-magnesiumhoudend mangaanstaal dat sterker is dan het magnesium vloeistaal.

TypeA.jpg

Type A Bron: Helmets of te First World war ©

TypeAbinne.jpg

Type A het binnenwerk. Bron: Helmets of te First World war ©

Type B had een iets grotere bolvorm en de randen waren iets smaller, 25 mm aan de voor- en achterkant en 35 mm aan de zijkanten. Dit model werd gemaakt van mangaan vloeistaal. Beide modellen hadden de zogenoemde rimless rand wat inhoudt dat er om het uiteinde van de rand niet de stalen zoom geperst was die om het latere model Mk1 wel zat.

TypeB.jpg

Type B voor aanzicht. Bron: Helmets of te First World war ©

TypeBzij.jpg

Type B Zij aanzicht. Bron: Helmets of te First World war ©

TypeBbinne.jpg

Type B het binnewerk. Bron: Helmets of te First World war ©

Op elf augustus bestelde het War Office bij het ministerie van munitie Type B helmen om deze te gaan testen. Deze waren 0,9 mm dik en waren appelgroen van kleur. Begin september werden ze naar Frankrijk verstuurd om daar te worden ingezet. Al snel evenwel ging men over op het Type A aangezien het staal van deze helm sterker was. Eind september waren ook deze helmen geproduceerd en werden er 100 stuks naar Frankrijk gestuurd waar ze begin oktober 1915 aan de troepen werden uitgereikt. Eind oktober werden er meer dan 800 exemplaren per dag gemaakt van de helm die nu bekendstaat als de Brodie’s steel helmet war office pattern.

In maart 1916 waren er al meer dan 270.000 stuks geproduceerd en de hoofdwonden namen af met 75% Sir Douglas Haig vroeg het War Office om, met het oog op de grote aanval aan de Somme, nog eens snel 660.000 helmen naar Frankrijk te sturen. In de eerste weken van juli 1916 waren er bijna éénmiljoen helmen van het Type B naar Frankrijk verscheept.

In 1916 bleken er met het Type B model wel wat zaken nog niet in orde te zijn. Met name veroorzaakte de scherpe rand nogal eens verwondingen indien de soldaten in het donker in de volgepakte loopgraven tegen elkaar opbotsten. Men klemde een stalen zoom om de rand en zo werd het Type B de model Mk1 helm. De Mk1 kreeg ook een andere kleur en een verf met zandkorrels erin zodat hij in de zon niet meer zou opvallen dit, in tegenstelling met de eerdere twee modellen met de appelgroene verf die vaak de zon reflecteerden.

MK1.jpg

MK1 Rimless. Bron: Helmets of te First World war ©

DSC_0013.jpg

MK1 Met rim (stale rand)


Het binnenwerk. De eerste binnenwerken waren vrij onhandig en zaten niet lekker. Deze bestonden uit zes tongen die vastzaten aan de bovenkant van de helm met aan de zijkant twaalf rubberen ringen die als een buffer fungeerden zodat de helm niet schommelde op het hoofd. De kinriem was aan de zijkanten bevestigd door middel van een haak die weer met splitpennen vastzat aan de zijkant van de helm zelf. Dit eerste model binnenwerk was slecht en ging snel kapot en de soldaten vonden het niet lekker zitten. Het tweede model had een binnenwerk bestaande uit een aantal lagen van linnen, canvas en vilt hetwelk nu vastzat aan de kinriem die op zijn beurt weer met een koperen klinknagel aan de bovenkant van de helm was bevestigd. Dit model werd het officiële War Office model en bleef verder de gehele oorlog in gebruik. Dit binnenwerk kreeg een stempel aan de binnenkant ervan met daarop vermeld: Brodie’s steel helmet Registered No. 651.999 War office pattern Patent no. 11803/15

cefhstamp.jpg


De soldaten waren ook over dit binnenwerk niet echt te spreken want het zat los waardoor de helm tijdens hardlopen en marsen nog weleens op het hoofd van de mannen heen en weer schudde. Om dit te voorkomen werd er, halverwege 1917, onder het vilt in de top van de helm een rubberen ring geplaatst maar deze voorziening verlengde wel de productietijd van de helm reden waarom men hiervan al snel weer afstapte. Er waren maar drie maten maar het binnenwerk kon door middel van een veter groter of kleiner worden gemaakt. De maat van de helm stond meestal in de kinriem.

Privebinne.jpg

Een Prive aangekocht binnewerk. Bron: Helmets of te First World war ©

Privebinne1.jpg

Nog een voor beeld van een prive aangekocht binnenwerk. Bron: Helmets of te First World war ©

De manschappen die wat geld hadden – en dat waren meestal niet de gewone soldaten – kochten als ze in Engeland op verlof waren een binnenwerk dat wel lekker zat. Dus komt men soms nog weleens helmen tegen die niet het officiële War Office binnenwerk hebben.

In de rand van de helm was een aantal cijfers en letters gestanst. Deze cijfers en letters waren van de makers ervan en de leveranciers van het staal.

pict12823bz.jpg

Voorbeeld van de cijfers die in de rand gestanst zijn.

Hieronder staat de lijst van de leveranciers en de makers:

Leveranciers:

FS Thomas Firth and Sons, sept. 1915 – 1919

HS Hadfields Ltd. jan. 1916 – 1919

BS W Beardmore & Co. Ltd. jan. 1916 – 1919

MS Miris Steel Co. Ltd mrt 1916 – 1917

A Edgar Allen and Co. Ltd 1916 – 1918

F Thomas Firth and Sons 1916 – 1918

O Samuel Osborne & Co Ltd. 1916 – 1918

V Vickers Ltd 1916 – 1917

B Bury's & Co. 1916 – 1918


Makers:

D James Dixon & Sons dec. 1915

H W Hutton & Sons dec. 1915

HH Harrison Bros. & Howson Ltd. dec. 1915

M J&J Maxfield & sons dec. 1915

R John Round & Sons 1916

V W&E Viener dec. 1915

MK1masker1.jpg

Een Britse brodie helm gemaakt voor tank bemaning. Bron: Helmets of te First World war ©

Helmmetbedekking.jpg

Britse brodie gecamofleerd met jutte. Bron: Helmets of te First World war ©

In 1917 hadden de Verenigde Staten nog geen helm en dus probeerden ook zij de Casque Adrian uit maar gingen al gauw op het Engelse model over. In dat jaar werden er 400.000 Britse helmen aan Amerika geleverd. De VS namen dit model over en produceerden hun eigen helm die de Doughboy werd genoemd. Maar wat is nu het echte verschil tussen de Britse en de Amerikaanse helmen?

cefhliner4.jpg

de Britse splitpen.

PICT0793.jpg

De overlapende staler rand (rim) van een Britse helm.

a5_3.jpg

Een Amerikaanse Dougboy.

De duidelijkste verschillen zijn: De Amerikaanse helm heeft aan zijkant, waar de kinriem vastzit hiervoor een klinknagel en de Engelse helm heeft hiervoor een splitpen. De stalen rand van het model Mk1 zit er bij de Amerikaanse helmen al vanaf het begin op, dus alle rimless helmen zijn Engels. Ook in de bevestiging van deze stalen rand zit een verschil. De einden van de Britse rim overlappen elkaar en de Amerikaanse rim-einden sluiten tegenelkaar aan, vastgemaakt met een puntlas. Helmen met de rubberen ring erin zijn ook alle Engels.

IMG_3105.jpg

Britse Brodie helm met een rubbere ring.


Dit zijn wel de duidelijkste verschillen Verder zijn er nog wat minder duidelijke verschillen:

  • De Amerikaanse rand is breder dan de Britse
  • De legering van de Britse helm is 12% mangaanstaal en die van de Amerikaanse 13 % waardoor deze iets sterker is
  • De kinriem van de Amerikaanse helm is wat dikker

Na de oorlog heeft men de Brodie helm doorontwikkeld tot het uiteindelijke MkIII model, de Turtle, die door de Canadezen tijdens D-day gedragen werd. Het Brodie model is tot na de Tweede Wereldoorlog nog bij een aantal NATO landen, waaronder Nederland en België, in gebruik gebleven.

Merlijn van Eijk 2006

Bron: Helmets of te First World war Michael J Haselgrove & Branslav Radovic ISBN 0-7643-1020-8 (Waar ook een aantal van de foto's uit komen) British steel helmets 1915 – 1918 en British steel helmets 1915 – 1918 en Steel helmets Mk1 part 2 Marcus Cotton gepubliceerd in een Engels militaria blad


Weblink

http://www.greatwarcollection.nl/

Personal tools