/** * */

Commonwealth War Graves Commission

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 12 mei 2009 17:44
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)
cat
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
De begraafplaatsen - wat links aangemaakt
Regel 5: Regel 5:
==De begraafplaatsen == ==De begraafplaatsen ==
[[Afbeelding:IM004720.JPG|thumb|150px|Grafsteen van Private E. Weeks]] [[Afbeelding:IM004720.JPG|thumb|150px|Grafsteen van Private E. Weeks]]
-De begraafplaatsen bestaan uit rijen witte rechtopstaande grafstenen uit Portlandsteen of Botticino. Op iedere begraafplaats bevindt zich het Cross of Sacrifice en op sommige begraafplaatsen de Stone of Remembrance. Naar gelang de architecten, bestaan de begraafplaatsen uit grasvelden omgeven met muren of struiken met vaak een decoratieve toegangspoort. Er zijn begraafplaatsen die helemaal anders zijn ontworpen zoals de [[RE Grave Railway Wood]] in Zillebeke.+De begraafplaatsen bestaan uit rijen witte rechtopstaande grafstenen uit Portlandsteen of Botticino. Op iedere begraafplaats bevindt zich het [[Cross of Sacrifice]] en op sommige begraafplaatsen de [[Stone of Remembrance]]. Naar gelang de architecten, bestaan de begraafplaatsen uit grasvelden omgeven met muren of struiken met vaak een decoratieve toegangspoort. Er zijn begraafplaatsen die helemaal anders zijn ontworpen zoals de [[RE Grave Railway Wood]] in Zillebeke.
Op sommige begraafplaatsen bevinden zich collectieve graven. Naast de grafstenen, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance worden ook "Special memorials" geplaatst. Dit zijn rechtopstaande blokken met daarop een tekst voor de graven die verloren zijn gegaan. Op deze stenen staan de namen vermeld van de gesneuvelden van wie het graf nooit werd teruggevonden. Op bijna elke begraafplaats staat een informatief paneel met een korte geschiedenis en een overzicht van de oorlog waarin de soldaten sneuvelden en op sommige begraafplaatsen bevindt zich ook een gastenboek en een register met de namen van de gesneuvelden. Op sommige begraafplaatsen bevinden zich collectieve graven. Naast de grafstenen, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance worden ook "Special memorials" geplaatst. Dit zijn rechtopstaande blokken met daarop een tekst voor de graven die verloren zijn gegaan. Op deze stenen staan de namen vermeld van de gesneuvelden van wie het graf nooit werd teruggevonden. Op bijna elke begraafplaats staat een informatief paneel met een korte geschiedenis en een overzicht van de oorlog waarin de soldaten sneuvelden en op sommige begraafplaatsen bevindt zich ook een gastenboek en een register met de namen van de gesneuvelden.

Huidige versie

Commonwealth War Graves Commission logo
Enlarge
Commonwealth War Graves Commission logo

De Commonwealth War Graves Commission is een intergouvernementele organisatie die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht. Het hoofdkwartier van de Commonwealth War Graves Commission ligt in Maidenhead in het Verenigd Koninkrijk. Het is een organisatie die verantwoordelijk is voor de begraafplaatsen van het Britse Gemenebest maar ook voor monumenten, zoals de Menenpoort in Ieper en het Thiepval Memorial in de Franse gemeente Thiepval, die verspreid liggen in 150 landen wereldwijd. Niet alleen begraafplaatsen en monumenten van de Eerste Wereldoorlog maar ook begraafplaatsen en monumenten van de Tweede Wereldoorlog zoals de "Sai Wan War Cemetery" in Hong Kong. De organisatie houdt de gegevens bij van meer dan 1,7 miljoen mannen en vrouwen van het Britse Gemenebest en beheert meer dan 2500 begraafplaatsen, 21.000 andere begraafplaatsen en 200 gedenktekens die verspreid liggen in 150 landen.

Inhoud

De begraafplaatsen

Grafsteen van Private E. Weeks
Enlarge
Grafsteen van Private E. Weeks

De begraafplaatsen bestaan uit rijen witte rechtopstaande grafstenen uit Portlandsteen of Botticino. Op iedere begraafplaats bevindt zich het Cross of Sacrifice en op sommige begraafplaatsen de Stone of Remembrance. Naar gelang de architecten, bestaan de begraafplaatsen uit grasvelden omgeven met muren of struiken met vaak een decoratieve toegangspoort. Er zijn begraafplaatsen die helemaal anders zijn ontworpen zoals de RE Grave Railway Wood in Zillebeke.

Op sommige begraafplaatsen bevinden zich collectieve graven. Naast de grafstenen, het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance worden ook "Special memorials" geplaatst. Dit zijn rechtopstaande blokken met daarop een tekst voor de graven die verloren zijn gegaan. Op deze stenen staan de namen vermeld van de gesneuvelden van wie het graf nooit werd teruggevonden. Op bijna elke begraafplaats staat een informatief paneel met een korte geschiedenis en een overzicht van de oorlog waarin de soldaten sneuvelden en op sommige begraafplaatsen bevindt zich ook een gastenboek en een register met de namen van de gesneuvelden.

Grafstenen

Cross of Sacrifice op de RE Grave Railway Wood
Enlarge
Cross of Sacrifice op de RE Grave Railway Wood

De grafstenen zijn rechthoekige stenen met een afgeronde bovenkant. De stenen zijn 81 cm hoog, 38 cm breed en 7,5 cm dik. In de grafstenen is het religieus symbool uitgebeiteld naar gelang het geloof. Gesneuvelden die niet gelovig zijn, krijgen op hun steen geen religieus symbool. De soldaten van het Christendom krijgen het Latijnse kruis, de soldaten van het Jodendom krijgen het Davidsster enz. In het Davidster staat in het Hebreeuws "TIHIE NICHMA TO TSROERA BITSROR HACHAÏM". Van rechts naar links gelezen "Mïahcah rorstib areorst ot amhcin eihit" of in het Nederlands vertaald "Moge zijn ziel in vrede rusten". Er zijn drie verschillende grafschriften van de Moslims: Wij behoren tot Almachtige Allah en wij moeten naar hem terugkeren, Allah is forgiving and merciful' & In the name of Almighty Allah, most kind, most merciful. Op grafstenen van de Chinese strijdkrachten staan meerdere schriften. Deze zijn de meest vookomende: Een goede reputatie verdraagt voor altijd, Gelovig tot de dood, naarmate de persoon. Op de garven van de Hindoes staat het volgende: Saluting the God.

Naast het religieuze symbool wordt ook de naam, de rang en het symbool van de eenheid vermeld. Op sommige grafstenen wordt ook de onderscheiding, een kort onderschrift en/of de bijnaam vermeld op aanvraag van de naaste verwanten en ook de leeftijd. Als niet-geïdentificeerde gesneuvelden worden bijgezet, krijgen die een grafsteen met "A Soldier of the Great War" of "A Soldier of the Second World War" of "A Soldier of the 1939-1945 War" en "Known unto God" (gekend in de ogen van God) met de evt. eenheid. Als men een officier niet kan identificeren, dan word meestal op het grafsteen "Britisch officier of the Great war" vermeld.

De grafstenen zijn vervaardigd uit Portlandsteen of Botticino. De eerste jaren na de oorlog werden de stenen vervaardigd uit Portlandsteen van de Engelse zuidkust. Portlandsteen is een witte fossiele steensoort waarin men soms fossielen aantreft. Maar later bleek Portlandsteen gevoellig te zijn voor algen en mossen en moet regelmatig onderhouden worden door middel van chemische producten. Later werd Italiaanse Botticino gebruikt. Botticino is een Italiaanse marmerachtige steen afkomstig uit Brescia in Noord-Italië. Het ziet er uit zoals Portland maar is veel minder gevoelig voor mossen en algen en ook veel gladder.

Cross of Sacrifice

Stone of Remembrance
Enlarge
Stone of Remembrance

Het Cross of Sacrifice bevindt zich centraal op bijna iedere begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission. Het is een wit herdenkingskruis bestaande uit kalksteen en is ontworpen door architect Sir Reginald Blomfield. De hoogte varieert tussen de 4,5 meter en 9 meter afhankelijk van de grootte van de begraafplaats maar ook de voorziene locatie. Aan het kruis hangt een omgekeerd zwaard in brons als symbool van offerbereidheid. Ze bestaan steeds uit een achthoekige basis en zijn qua opbouw tweedelig.

Stone of Remembrance

Op de meeste begraafplaatsen staat de Stone of Remembrance. De Stone of Remembrance lijkt op een altaar dat bij plechtigheden wordt gebruikt. De Stone of Remembrance is 10 ton zwaar en heeft een lengte van 3,66 m, een breedte van 0,88 m en een hoogte van 1,07 m met het opschrift "Their name liveth for evermore". De steen wordt op een sokkel geplaatst met drie treden. De steen is een ontwerp van de Brit Edwin Lutyens.

Monumenten en begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog


Links

Personal tools