/** * */

Blohm & Voss

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 11 okt 2009 18:05
Aglooka (Overleg | bijdragen)
Na de Eerste Wereldoorlog
← Previous diff
Huidige versie
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)
taal
Regel 12: Regel 12:
==Na de Eerste Wereldoorlog== ==Na de Eerste Wereldoorlog==
-Blohm & Voss heeft tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog continue schepen gebouwd. De bekendste daarvan was wel het slagschip Bismarck. +Blohm & Voss heeft tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog continue schepen gebouwd. De bekendste daarvan was wel het slagschip Bismarck.
-Het had ook een afdeling vliegtuigbouw, die vooral gespecialiseerd was in lange afstandsvliegtuigen, vaak watervliegtuigen of vliegboten. Het bouwde het grootste Duitse vliegtuig van de tweede wereldoorlog: de BV222, een 6 motorig lange afstands verkennings-vliegboot+Het bedrijf had ook een afdeling vliegtuigbouw, gespecialiseerd in langeafstandsvliegtuigen, vaak watervliegtuigen of vliegboten. Het bouwde het grootste Duitse vliegtuig van de Tweede Wereldoorlog: de BV222, een zesmotorige langeafstands-verkenningsvliegboot.
-Daarna mochten pas in 1954 weer schepen worden gebouwd. Momenteel is de werf een dochteronderneming van ThyssenKrupp Marine Systems AG.+Pas in 1954 mochten weer schepen worden gebouwd. Momenteel is de werf een dochteronderneming van ThyssenKrupp Marine Systems AG.
[[Categorie:Marine]] [[Categorie:Marine]]
[[Categorie:Onderzeebootoorlog]] [[Categorie:Onderzeebootoorlog]]
[[Categorie:Oorlogsschepen]] [[Categorie:Oorlogsschepen]]

Huidige versie

Advertentie Blohm & Voss (in "Nauticus", jrg. 1939)
Enlarge
Advertentie Blohm & Voss (in "Nauticus", jrg. 1939)
De partners Hermann Blohm and Ernst Voss startten een scheepswerf en machinefabriek op het eiland Kehrwieder in de Elbe bij de haven van Hamburg. Op 5 april 1877 ging het bedrijf Blohm & Voss als "Offene Handelsgesellschaft" van start. Vanwege de gevestigde orde in de scheepsbouwindustrie werd het geen eenvoudige klus. Zonder opdrachtgevers werd een ijzeren bark gebouwd, die uiteindelijk wel werd verkocht. De eerste opdracht kwam pas na anderhalf jaar. Desondanks werd een drijvend dok gebouwd, dat echter pas in 1882 werd gebruikt. Steeds meer orders werden binnengesleept, bijvoorbeeld het koopvaardijschip de Glyndwr. Dit schip werd later door de Kaiserliche Werft Danzig verbouwd tot een hulp-watervliegtuig-moederschip. Blohm & Voss werd uitgebreid tot de grootste werf ter wereld in 1905. Van de zeven slagkruisers in dienst van de Keizerlijke Marine werden er vijf bij Blohm & Voss gebouwd; de laatste was Derfflinger. Vlak voor de start van de Eerste Wereldoorlog was op 20 juni 1914 keizer Wilhelm II getuige van de tewaterlating van het passagiersschip de Bismarck. Dit schip werd pas voltooid na het Verdrag van Versailles.

De Eerste Wereldoorlog

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werden nog maar een paar oppervlakteschepen voltooid, namelijk zes torpedobootjagers, één lichte kruiser en twee slagkruisers. De overige afgeleverde producten van Blohm & Voss waren onderzeeërs. Het lijkt een vreemde beslissing, want de werf was niet ingericht voor het bouwen van deze oorlogsmachines en de kennis ontbrak. Deels kan dit worden verklaard door de ligging van de werf en het beperkt aantal oppervlakteschepen dat aan de Kaiserliche Marine na 1915 werd afgeleverd.

Door Blohm & Voss werden de volgende onderzeeërs gebouwd:

Na de Eerste Wereldoorlog

Blohm & Voss heeft tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog continue schepen gebouwd. De bekendste daarvan was wel het slagschip Bismarck.

Het bedrijf had ook een afdeling vliegtuigbouw, gespecialiseerd in langeafstandsvliegtuigen, vaak watervliegtuigen of vliegboten. Het bouwde het grootste Duitse vliegtuig van de Tweede Wereldoorlog: de BV222, een zesmotorige langeafstands-verkenningsvliegboot. Pas in 1954 mochten weer schepen worden gebouwd. Momenteel is de werf een dochteronderneming van ThyssenKrupp Marine Systems AG.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Blohm_%26_Voss"
Personal tools