/** * */

Beleg van Maubeuge

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 15 nov 2008 19:24
Wvanrosm (Overleg | bijdragen)
nieuw
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
taalopsmuk
Regel 1: Regel 1:
-[[Image:Maubeuge.jpg|thumb|250px|left|''Situatiekaart (naar Stieler, Handatlas, 1911)'']]De Franse stad '''Maubeuge''', gelegen aan de Frans-Belgische grens was een sterke vesting aan de rivier de Sambre.+[[Image:Maubeuge.jpg|thumb|250px|left|''Situatiekaart (naar Stieler, Handatlas, 1911)'']]De Franse stad '''Maubeuge''', gelegen aan de Frans-Belgische grens was een sterke vesting aan de Sambre rivier.
De stad vormde het knooppunt van niet minder dan vijf spoorlijnen en was derhalve van groot strategisch belang, vandaar dat ze omgeven werd door een ring van 15 forten met samen zo'n 435 kanonnen. Het aldaar gelegerde garnizoen van 35.000 man was aanvankelijk versterkt omdat Maubeuge als uitvalsbasis moest dienen voor het kort geleden in Frankrijk aangekomen Britse expeditieleger (BEF), geleid door Sir [[John French]]. De stad vormde het knooppunt van niet minder dan vijf spoorlijnen en was derhalve van groot strategisch belang, vandaar dat ze omgeven werd door een ring van 15 forten met samen zo'n 435 kanonnen. Het aldaar gelegerde garnizoen van 35.000 man was aanvankelijk versterkt omdat Maubeuge als uitvalsbasis moest dienen voor het kort geleden in Frankrijk aangekomen Britse expeditieleger (BEF), geleid door Sir [[John French]].
Regel 5: Regel 5:
Vanwege de terugtocht van dit leger en van het 5de Franse leger op 23 augustus 1914 werd de stad afgesneden van de geallieerden en belegerd door de Duitsers op 25 augustus. De stad gaf zich na dertien dagen aan de Duitsers over. Generaal Fournier, die de verdediging had geleid, tekende de capitulatie. Hij werd daarvoor na de oorlog door de krijgsraad uit zijn functie gezet. Vanwege de terugtocht van dit leger en van het 5de Franse leger op 23 augustus 1914 werd de stad afgesneden van de geallieerden en belegerd door de Duitsers op 25 augustus. De stad gaf zich na dertien dagen aan de Duitsers over. Generaal Fournier, die de verdediging had geleid, tekende de capitulatie. Hij werd daarvoor na de oorlog door de krijgsraad uit zijn functie gezet.
-Het aantal forten werd door de Duitse zware artillerie op doeltreffende wijze gereduceerd door ze een voor een in puin te schieten omdat ze de Duitse opmars door België belemmerden – hoewel het oponthoud de uitvoering van het [[Schlieffenplan]] nog riskanter maakte. +Het aantal forten werd door de Duitse zware artillerie op doeltreffende wijze gereduceerd door ze één voor één in puin te schieten, omdat ze de Duitse opmars door België belemmerden – hoewel het oponthoud de uitvoering van het [[Schlieffenplan]] nog riskanter maakte.
(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/maubeuge.htm) (Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/maubeuge.htm)
[[Categorie:Veldslagen|Maubeuge]] [[Categorie:Veldslagen|Maubeuge]]

Huidige versie

Situatiekaart (naar Stieler, Handatlas, 1911)
Enlarge
Situatiekaart (naar Stieler, Handatlas, 1911)
De Franse stad Maubeuge, gelegen aan de Frans-Belgische grens was een sterke vesting aan de Sambre rivier.

De stad vormde het knooppunt van niet minder dan vijf spoorlijnen en was derhalve van groot strategisch belang, vandaar dat ze omgeven werd door een ring van 15 forten met samen zo'n 435 kanonnen. Het aldaar gelegerde garnizoen van 35.000 man was aanvankelijk versterkt omdat Maubeuge als uitvalsbasis moest dienen voor het kort geleden in Frankrijk aangekomen Britse expeditieleger (BEF), geleid door Sir John French.

Vanwege de terugtocht van dit leger en van het 5de Franse leger op 23 augustus 1914 werd de stad afgesneden van de geallieerden en belegerd door de Duitsers op 25 augustus. De stad gaf zich na dertien dagen aan de Duitsers over. Generaal Fournier, die de verdediging had geleid, tekende de capitulatie. Hij werd daarvoor na de oorlog door de krijgsraad uit zijn functie gezet.

Het aantal forten werd door de Duitse zware artillerie op doeltreffende wijze gereduceerd door ze één voor één in puin te schieten, omdat ze de Duitse opmars door België belemmerden – hoewel het oponthoud de uitvoering van het Schlieffenplan nog riskanter maakte.

(Vertaling van: http://www.firstworldwar.com/battles/maubeuge.htm)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Beleg_van_Maubeuge"
Personal tools