/** * */

Beaumont-en-Verdunois

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 5 jan 2011 06:39
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Links
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 2: Regel 2:
[[Image:Beaumont2.jpg|thumb|200px|right|<small>''Beaumont-en-Verdunois, village détruit.'']]</small> [[Image:Beaumont2.jpg|thumb|200px|right|<small>''Beaumont-en-Verdunois, village détruit.'']]</small>
-'''Beaumont-en-Verdunois''' is een dorpje in de buurt van Verdun, dat bekend staat als één van de [[Villages Détruits]], de in 1916 vernietigde dorpen die nooit meer opgebouwd zijn. +'''Beaumont-en-Verdunois''' is een dorpje in de buurt van Verdun, dat bekend staat als één van de [[Villages Détruits]], de in 1916 vernietigde dorpen die nooit meer heropgebouwd zijn.
== Tijdens de Eerste Wereldoorlog == == Tijdens de Eerste Wereldoorlog ==

Huidige versie

Beaumont-en-Verdunois voor de oorlog.
Enlarge
Beaumont-en-Verdunois voor de oorlog.
Beaumont-en-Verdunois, village détruit.
Enlarge
Beaumont-en-Verdunois, village détruit.

Beaumont-en-Verdunois is een dorpje in de buurt van Verdun, dat bekend staat als één van de Villages Détruits, de in 1916 vernietigde dorpen die nooit meer heropgebouwd zijn.

Inhoud

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het dorpje werd in september 1914 geëvacueerd. De bewoners vluchtten naar Zuid-Frankrijk. Van mid-augustus tot mid-oktober lag Beaumont tussen de frontlinies, in het niemandsland van zo'n 6-7 kilometer breedte tussen Louvemont-Côte du Poivre en de bossen ten noorden van Beaumont. Begin oktober werd de kerktoren ernstige schade toegedaan door Duitse artillerie. Vanaf mid-oktober belandde Beaumont echter weer in Franse handen. Het zou zo blijven tot februari 1916.

Op 21 februari 1916, het begin van de slag bij Verdun, kwam de relatieve rust in Beaumont tot een einde. Het Bois des Caures was ingenomen na dapper verzet van Driant en zijn Chasseurs. Hij wilde nog terugtrekken richting Beaumont, maar hij sneuvelde bij het Bois de Champneuville. Een aantal van Driant's mannen slaagden erin om Beaumont te bereiken, waar zij versterkingen konden inschakelen. Op 24 februari zou de slag bij Beaumont beginnen. Twee Franse regimenten in het dorp kregen herhaaldelijk een aantal aanvallen voor de kiezen. Troepen van het Duitse 18e Corps slaagden erin om Beaumont binnen te trekken. Ze kwamen echter in zwaar vuur van de Fransen, die hun machinegeweer posten in ramen van huizen en in kelders hadden gepositioneerd. Duitse formaties vielen keer op keer aan, en konden steeds iets verder komen, maar het machinegeweervuur van de Fransen veroorzaakte veel slachtoffers. Daarop begon de Duitse artillerie weer met vuren op het dorp. Een volgende aanval werd echter weer opgehouden door het Franse verzet. Lang duurde het echter niet, een aantal Franse soldaten slaagden er nog in om terug te trekken naar Louvemont. Beaumont viel in de middag van 24 februari in Duitse handen.

In augustus 1917 vielen de Fransen Beaumont aan. Van 20 tot 26 augustus was het zwaar versterkte dorp doel van de Franse artillerie, die onophoudelijk vuurde. Op 26 augustus volgde een infanterieaanval, maar deze mislukte. Een volgende poging om Beaumont in te nemen in september mislukte eveneens; Beaumont bleef in Duitse handen. De Amerikanen veroverden de restanten van Beaumont begin november 1918.

Na de Eerste Wereldoorlog

Het dorpje, dat totaal geruïneerd is, is nooit meer opgebouwd. Het is dus een van de Villages Détruits.In de jaren '30 werd er een kapel opgericht.

Bron

  • Informatiebord op het terrein

Links

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Beaumont-en-Verdunois"
Personal tools