/** * */

Batterie 6-8 du Mardi-Gras

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 17 nov 2009 10:09
Lingekopf (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)
taalopsmuk
Regel 3: Regel 3:
[[Image:Mardi-Gras3.JPG|thumb|200px|right|<small>''Traverse-abri.'']]</small> [[Image:Mardi-Gras3.JPG|thumb|200px|right|<small>''Traverse-abri.'']]</small>
==Bouw en beschrijving== ==Bouw en beschrijving==
-'''Batterie du Mardi Gras''' werd gebouwd in 1881, en is door generaal Boulanger ook wel Batterie Decouz genoemd.+De '''Batterie du Mardi Gras''' werd gebouwd in 1881, en was ook bekend onder de naam '''Batterie Decouz'''.
-Het is niet bekend wat de precieze taak was van de batterij, omdat er geen documenten in de officiële archieven zijn die hier informatie over geven. Er zijn echter wel speculaties dat de batterij in bouw te vergelijken was met de [[Batterie de l'Hôpital]], wat wil zeggen dat er ook een grotere kazerne op het terrein moet zijn geweest. Hier zijn echter geen aanwijzingen of overblijfselen van. +Omdat er geen documenten in de officiële archieven zijn die hier informatie over geven is niet bekend wat de precieze taak van de batterij was. Gezien de batterij in bouw te vergelijken was met de [[Batterie de l'Hôpital]], zijn er speculaties dat er ook een grotere kazerne op het terrein moet zijn geweest. Hier zijn echter geen aanwijzingen of overblijfselen van.
-De enige overblijfselen van de batterij vandaag de dag zijn drie 'traverse-abris', waarvan de middelste geheel is ingestort. +De enige restanten van de batterij vandaag de dag zijn drie 'traverse-abris', waarvan de middelste geheel is ingestort.
-Voorop de batterij is een losstaande observatiepost gebouwd. De batterij werd niet beschermd door een gracht of iets dergelijks. +Vooraan de batterij was een losstaande observatiepost gebouwd. De batterij werd niet beschermd door een gracht of iets dergelijks.
-In 1912 was de batterij bewapend met 4 stuks [[Canon de campagne de 90mm mle 1877 De Bange]], in 1915 met 8 stuks van hetzelfde type.+In 1912 was de batterij bewapend met 4 stuks [[Canon de campagne de 90mm mle 1877 De Bange]], en in 1915 met 8 stuks van hetzelfde type.
==Gedurende de Eerste Wereldoorlog== ==Gedurende de Eerste Wereldoorlog==
[[Image:Mardi-Gras4.jpg|thumb|200px|left|<small>''Batterie du Mardi Gras in april 1917.'']]</small> [[Image:Mardi-Gras4.jpg|thumb|200px|left|<small>''Batterie du Mardi Gras in april 1917.'']]</small>
-De batterij lag in de buurt van de front linie; die liep bij de in de buurt gelegen boerderij van Bourvaux. +De batterij lag vlakbij de frontlinie, die in de buurt liep van de vlakbij gelegen boerderij van Bourvaux.
-De batterij is regelmatig gebombardeerd; dit blijkt wel uit het landschap rondom de batterij zoals het er vandaag bij ligt. +De batterij werd regelmatig gebombardeerd, zoals blijkt uit het landschap rondom.
==Vandaag== ==Vandaag==
De batterij is opgenomen in de wandeling van Tavannes. Men kan vanaf de picknickplaats van [[Batterie du Tunnel]] de bordjes volgen. Na ongeveer twee kilometer bereikt men de batterij. De batterij is opgenomen in de wandeling van Tavannes. Men kan vanaf de picknickplaats van [[Batterie du Tunnel]] de bordjes volgen. Na ongeveer twee kilometer bereikt men de batterij.
-Een stuk korter is echter om de N3 af te rijden (zie kaartje). Op een gegeven moment komt men dan een klein weggetje tegen, met een slagboom. Voor de slagboom kan men dan de auto parkeren. Bij de slagboom staan ook bordjes die naar de batterij leiden; de afstand is vanaf de N3 echter een meter of honderd.+Een stuk korter is echter om de N3 af te rijden (zie kaartje). Op een gegeven moment komt men dan een klein weggetje tegen, met een slagboom. Voor de slagboom kan men de auto parkeren. Hier staan ook bordjes die naar de batterij leiden; de afstand is vanaf de N3 een honderdtal meter.
-In de buurt van de batterij (binnen een straal van een kilometer) liggen daarnaast nog [[Abri de Combat LLM1]], het [[Retranchement van Bourvaux]] en de [[Abri-Projecteur van Tavannes]]. +In de buurt van de batterij (binnen een straal van een kilometer) liggen [[Abri de Combat LLM1]], het [[Retranchement van Bourvaux]] en de [[Abri-Projecteur van Tavannes]].
==Bronnen== ==Bronnen==

Huidige versie

Traverse-abri.
Enlarge
Traverse-abri.
Uitkijkpost.
Enlarge
Uitkijkpost.
Traverse-abri.
Enlarge
Traverse-abri.

Inhoud

Bouw en beschrijving

De Batterie du Mardi Gras werd gebouwd in 1881, en was ook bekend onder de naam Batterie Decouz. Omdat er geen documenten in de officiële archieven zijn die hier informatie over geven is niet bekend wat de precieze taak van de batterij was. Gezien de batterij in bouw te vergelijken was met de Batterie de l'Hôpital, zijn er speculaties dat er ook een grotere kazerne op het terrein moet zijn geweest. Hier zijn echter geen aanwijzingen of overblijfselen van.

De enige restanten van de batterij vandaag de dag zijn drie 'traverse-abris', waarvan de middelste geheel is ingestort. Vooraan de batterij was een losstaande observatiepost gebouwd. De batterij werd niet beschermd door een gracht of iets dergelijks.

In 1912 was de batterij bewapend met 4 stuks Canon de campagne de 90mm mle 1877 De Bange, en in 1915 met 8 stuks van hetzelfde type.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog

Batterie du Mardi Gras in april 1917.
Enlarge
Batterie du Mardi Gras in april 1917.

De batterij lag vlakbij de frontlinie, die in de buurt liep van de vlakbij gelegen boerderij van Bourvaux. De batterij werd regelmatig gebombardeerd, zoals blijkt uit het landschap rondom.

Vandaag

De batterij is opgenomen in de wandeling van Tavannes. Men kan vanaf de picknickplaats van Batterie du Tunnel de bordjes volgen. Na ongeveer twee kilometer bereikt men de batterij. Een stuk korter is echter om de N3 af te rijden (zie kaartje). Op een gegeven moment komt men dan een klein weggetje tegen, met een slagboom. Voor de slagboom kan men de auto parkeren. Hier staan ook bordjes die naar de batterij leiden; de afstand is vanaf de N3 een honderdtal meter.

In de buurt van de batterij (binnen een straal van een kilometer) liggen Abri de Combat LLM1, het Retranchement van Bourvaux en de Abri-Projecteur van Tavannes.

Bronnen

Zie ook

Personal tools