/** * */

August von Mackensen

August von Mackensen (1849-1945) was een Duits veldheer. Voor WO I nam hij reeds deel aan de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. In 1901 werd hij als generaal-majoor bevelhebber van de Leibhusaren, beter gekend als de 'Totenkopfhusaren'.

Tijdens WO I verwierf hij naam en faam na de slagen bij Tannenberg en de Mazoerische Meren. Nadien werd hij ingezet telkens als er een forse doorbraak moest worden verwezenlijkt zoals bij Lodz (1914) en Gorlice-Tarnów (1915). Zijn strategie berustte op aanval over een breed front met inzet van een maximum aan middelen. Deze tactiek werd bekend als Mackensen-falanx.

In 1915 werd hij tot maarschalk bevorderd. Hij stond aan het hoofd van een interventiemacht bestaande uit Duitsers, Oostenrijkers en Bulgaren bij het tweede offensief tegen Servië en de inval in Roemenië. Na de val van Boekarest (1916) bleef hij in Roemenië als opperbevelhebber van het bezettingsleger. Aan het einde van de oorlog werd hij door de Fransen geïnterneerd te Saloniki. Pas in 1919 zou hij naar Duitsland terugkeren.

Bij de begrafenis van Kaiser Wilhelm II in 1941 verbood Hitler uitdrukkelijk dat er hogere officieren of functionarissen aanwezig zouden zijn. De onverstoorbare, reeds lang op pensioen zijnde, Mackensen was van dit bevel niet onder de indruk en verscheen in zijn beste Gala Uniform uit de Keizerlijke periode op de begrafenis. Door de populariteit die hij nog steeds genoot durfde Hitler hem niet tot de orde te roepen.

In 1945 werd hij een tweede maal geïnterneerd ditmaal door de geallieerden.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/August_von_Mackensen"
Personal tools