/** * */

Albatros D.V

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 16 okt 2010 12:09
Tandorini (Overleg | bijdragen)
Albatros azen
← Previous diff
Versie op 18 mrt 2011 06:07
Finnbar (Overleg | bijdragen)
Albatros azen - taal
Next diff →
Regel 9: Regel 9:
==Albatros azen== ==Albatros azen==
-Tot de beroemste piloten die met het toestel vlogen, behoorden [[Manfred von Richthofen]], [[Eduard Ritter von Schleich]] (commandant van Jasta 21), [[Hans-Georg von der Osten]] (Jasta 4), [[Bruno Loerzer]] (Jasta 26), [[Karl Thorn]] (Jasta 21), [[Hermann Göring]] (Jasta 27) en [[Hans-Joachim von Hippel]] (Jasta 5). Hippel verloor tijdens een duikvlucht met zijn D.V met de rode-draakembleem de ondervleugel. Hij wist een noodlanding te maken en kon zijn avontuur navertellen. Vizefeldwebel Weimar was de eerste persoon dat tijdens een luchtgevecht een parachutesprong maakte, namelijk uit een brandende Albatros D.Va (5734/17) op 1 April 1918 doormiddel van een [[Heinecke parachute]].+Tot de beroemste piloten die met het toestel vlogen behoorden [[Manfred von Richthofen]], [[Eduard Ritter von Schleich]] (commandant van Jasta 21), [[Hans-Georg von der Osten]] (Jasta 4), [[Bruno Loerzer]] (Jasta 26), [[Karl Thorn]] (Jasta 21), [[Hermann Göring]] (Jasta 27) en [[Hans-Joachim von Hippel]] (Jasta 5). Hippel verloor tijdens een duikvlucht met zijn D.V met het rode-draakembleem de ondervleugel. Hij wist een noodlanding te maken en kon zijn avontuur navertellen. Vizefeldwebel Weimar was de eerste persoon die tijdens een luchtgevecht een parachutesprong maakte, namelijk uit een brandende Albatros D.Va (5734/17) op 1 April 1918 door middel van een [[Heinecke parachute]].
 + 
==Varianten== ==Varianten==
* [[Albatros D.IV]]: Aanduiding van een experimenteel prototype dat de vleugel van de [[Albatros D.II]] combineerde met de romp van de [[Albatros D.Va]]. Dit toestel had een experimentele Mercedes D.III motor van 119 kW (160 pk) en een vertragingsmechanisme dat het mogelijk maakte dat de motor helemaal in de romp paste. Dit gaf geen duidelijke verbetering in prestaties en daarom werden er verder geen exemplaren meer van gebouwd. * [[Albatros D.IV]]: Aanduiding van een experimenteel prototype dat de vleugel van de [[Albatros D.II]] combineerde met de romp van de [[Albatros D.Va]]. Dit toestel had een experimentele Mercedes D.III motor van 119 kW (160 pk) en een vertragingsmechanisme dat het mogelijk maakte dat de motor helemaal in de romp paste. Dit gaf geen duidelijke verbetering in prestaties en daarom werden er verder geen exemplaren meer van gebouwd.

Versie op 18 mrt 2011 06:07

Albatros D.V
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Albatros Flugzeugwerke
Bouwjaar: 1917
Functie: jager
Max. snelheid: 184 km/u
Motor (type / vermogen): 1× Mercedes D.IIIaü 6-cylinder watergekoelde motor / 180 pk (134 kW)
Plafond: 3.000 m
Actieradius: 4 u 30 min
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

9,5 m / 7,2 m / 2,7 m; 21 m²
Gewicht: 680 kg (leeg), 930 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: 1x voorwaartsvurend LMG 08 7,92-mm machinegeweer
Aantal gebouwd: meer dan 2.500
Gebruik: Luftstreitkräfte
Bijzonderheden:

De Albatros D.V was een Duits gevechtsvliegtuig dat werd ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Inhoud

Geschiedenis

Albatros Flugzeugewerke ontwikkelde gedurende de Eerste Wereldoorlog een serie tweezitters voor observatie en algemeen gebruik. De Albatros D.V is een verbeterde versie van de Albatros D.III. Het belangrijkste was het verder stroomlijnen van de eivormige romp voor een betere aerodynamiek. Toen het toestel was goedgekeurd, begon in 1917 de productie. Op hetzelfde moment verscheen de D.Va, een tweede versie van de D.V. Een andere variant was de Albatros D.V/D Va. De Albatros D.V/D Va was een verfijnder ontwerp met een prachtige gestroomlijnde romp. De D.V/D Va werd in de zomer van 1917 in dienst genomen, maar kon het niet echt opnemen tegen de Camels en de S.E.5a's. In mei 1918 waren meer dan 1000 toestellen actief. Na de Eerste Wereldoorlog werden de toestellen omgedoopt tot L-vliegtuigen (lesvliegtuigen).

Kenmerken

Dit sigaarvormige gevechtsvliegtuig was een tweedekker gebouwd door de Albatros Flugzeugwerke. Het kreeg als bewapening twee gesynchroniseerde 7,92 mm LMG 08/15 voorwaartsvurende machinegweren die door de propellers vuren. Het toestel kon door zijn Mercedes D.IIa lijnmotor (185 Pk) snelheden behalen tot 186 km/h op een hoogte van 1000 meter met een bereik van 2 uren.

Albatros azen

Tot de beroemste piloten die met het toestel vlogen behoorden Manfred von Richthofen, Eduard Ritter von Schleich (commandant van Jasta 21), Hans-Georg von der Osten (Jasta 4), Bruno Loerzer (Jasta 26), Karl Thorn (Jasta 21), Hermann Göring (Jasta 27) en Hans-Joachim von Hippel (Jasta 5). Hippel verloor tijdens een duikvlucht met zijn D.V met het rode-draakembleem de ondervleugel. Hij wist een noodlanding te maken en kon zijn avontuur navertellen. Vizefeldwebel Weimar was de eerste persoon die tijdens een luchtgevecht een parachutesprong maakte, namelijk uit een brandende Albatros D.Va (5734/17) op 1 April 1918 door middel van een Heinecke parachute.

Varianten

  • Albatros D.IV: Aanduiding van een experimenteel prototype dat de vleugel van de Albatros D.II combineerde met de romp van de Albatros D.Va. Dit toestel had een experimentele Mercedes D.III motor van 119 kW (160 pk) en een vertragingsmechanisme dat het mogelijk maakte dat de motor helemaal in de romp paste. Dit gaf geen duidelijke verbetering in prestaties en daarom werden er verder geen exemplaren meer van gebouwd.
  • Albatros D.Va experimenteel: Aanduiding van een enkel exemplaar met een BMW IIIa motor van 138 kW (185 pk), er werd gezegd dat dit toestel een hoogte bereikte van ongeveer 10.500 m.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Albatros_D.V"
Personal tools