/** * */

Adolf Hitler

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 10 dec 2008 13:49
Sniper snoop (Overleg | bijdragen)
Na de Eerste Wereldoorlog
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 21: Regel 21:
Door zelfmoord onttrok hij zich aan berechting tijdens het "Proces van Neurenberg" (1945/46), waar de meeste kopstukken van het nationaal-socialisme door de geallieerden tot de strop werden veroordeeld. Door zelfmoord onttrok hij zich aan berechting tijdens het "Proces van Neurenberg" (1945/46), waar de meeste kopstukken van het nationaal-socialisme door de geallieerden tot de strop werden veroordeeld.
 +==Bronnen==
Gedeeltelijk overgenomen uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler Gedeeltelijk overgenomen uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
[[Categorie:Soldaten|Hitler]] [[Categorie:Soldaten|Hitler]]

Huidige versie

Adolf Hitler (Braunau am Inn, 20 april 1889 – Berlijn, 30 april 1945) was een Duits politicus van Oostenrijkse afkomst.

Hitler in de Eerste Wereldoorlog

Adolf Hitler op 8-jarige leeftijd
Enlarge
Adolf Hitler op 8-jarige leeftijd
Adolf Hitler (voorste rij, links) en zijn kameraden tijdens de Eerste Wereldoorlog
Enlarge
Adolf Hitler (voorste rij, links) en zijn kameraden tijdens de Eerste Wereldoorlog

Hitler vertrok vanwege zijn Groot-Duitse sentimenten in 1913 naar Duitsland en wel naar de Beierse stad München. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, iets wat in het algemeen en ook door Hitler met enthousiasme begroet werd, meldde hij zich dan ook direct als vrijwilliger aan en werd hij ingedeeld bij het Beierse leger. Tijdens de oorlog werd Hitler, die als dienstklopper aangezien werd, als een vreemde eend in de bijt beschouwd. Hij kreeg de functie van ordonnans, waarbij hij met gevaar voor eigen leven bevelen naar de voorste posten van het westelijke loopgravenfront bracht. Zijn eerste contact met het wapengekletter vond plaats tijdens de Eerste Slag om Ieper ter hoogte van Kruiseke/Wervik. Dat hij inderdaad geen lafaard was bleek uit de onderscheidingen die hij hiervoor kreeg. Voor zijn dappere inzet kreeg Hitler reeds in december 1914 het IJzeren Kruis 2de klasse.

In mei 1918 kreeg hij een Regimentsdiploma wegens dapperheid, en in december 1918 werd hem het, aan manschappen zelden verleende, IJzeren Kruis 1ste klasse verleend. In 1918 raakte hij als Gefreiter (vergelijkbaar met korporaal) bij een gasaanval gewond. Hij was verblind door mosterdgas, wat drie maanden duurde. Ook werd hij bij Mesen gewond aan het voorhoofd door een kogelschampschot. Er wordt beweerd dat Hitler voortaan zijn haar met een schuine lok over zijn voorhoofd droeg om het litteken te verbergen, maar zijn haar kamde hij, zoals op het jeugdportret in dit artikel is te zien, reeds ver voor die tijd op deze manier. De ineenstorting van het westelijke front, o.a. door toedoen van Amerikaanse interventie en de uitputting van de laatste Duitse reserves, heeft Hitler, die toen in een militair ziekenhuis in Pasewalk werd verpleegd, niet meegemaakt. Hij ging er daardoor van uit dat het front steeds stand had gehouden. Zo was hij ervan overtuigd dat de nederlaag van het keizerlijke leger niet zozeer aan een militaire, maar aan een morele ineenstorting als gevolg van de inmiddels in Duitsland uitgebroken marxistische revolutie, was te wijten (→ Dolkstootlegende). Ondanks de indrukwekkende staat van dienst van korporaal Hitler is hij nooit bevorderd. Men vond dat hij leidinggevende kwaliteiten daarvoor ontbeerde...

Na de Eerste Wereldoorlog

Adolf Hitler samen met president Paul von Hindenburg tijdens het interbellum.
Enlarge
Adolf Hitler samen met president Paul von Hindenburg tijdens het interbellum.
Hitler bezoekt het Deutscher Soldatenfriedhof Langemark in 1940
Enlarge
Hitler bezoekt het Deutscher Soldatenfriedhof Langemark in 1940

De geschiedenis van Hitler speelt zich voornamelijk af in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog en is zo bekend, dat er hieronder slechts op hoofdpunten kan worden ingegaan.

In november 1918 besloot Hitler de politiek in te gaan. Die gelegenheid deed zich voor in 1919 toen hij zich aansloot bij de Duitse Arbeiderspartij (DAP), één van de talloze kleine politieke groeperingen uit die tijd.

Hij werd de politiek leider van de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) en was als zodanig van 1933 tot 1945 rijkskanselier ("Führer und Reichskanzler") van Duitsland, de periode die bekend staat als het "Derde Rijk" (na het Heilige Roomse Duitse Rijk en het Duitse Rijk dat na de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71 was ontstaan).

De carrière van Hitler was een bijzondere: van een onbeduidend frontsoldaatje in de Eerste Wereldoorlog opgeklommen tot de machtigste man van de wereld rond 1940/41, raakte hij met het door hem gecreëerde Duitse Rijk verwikkeld in een totale oorlog die leidde naar de totale ondergang in 1945.

Door zelfmoord onttrok hij zich aan berechting tijdens het "Proces van Neurenberg" (1945/46), waar de meeste kopstukken van het nationaal-socialisme door de geallieerden tot de strop werden veroordeeld.

Bronnen

Gedeeltelijk overgenomen uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Adolf_Hitler"
Personal tools