/** * */

Abri de Combat DV4

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 17 nov 2009 09:54
Lingekopf (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Versie op 3 jan 2011 10:24
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Next diff →
Regel 4: Regel 4:
==Bouw en beschrijving== ==Bouw en beschrijving==
Abri de Combat DV4 (Douaumont-Vaux 4), gebouwd in 1909, was bij de Duitsers ook wel bekend als "Infanteriewerk 519" en "Blockhaus"; bij de Fransen ook wel als "Abri 4595", "145", "Redoute" en "R1". Abri de Combat DV4 (Douaumont-Vaux 4), gebouwd in 1909, was bij de Duitsers ook wel bekend als "Infanteriewerk 519" en "Blockhaus"; bij de Fransen ook wel als "Abri 4595", "145", "Redoute" en "R1".
-De Abri bestaat uit twee ruimtes voor de manschappen van 4 bij 10 meter. Het was bestemd voor een halve compagnie (100 soldaten). Verder was er een kleine keukenhoek, een latrine in de buitenwand en een waterreservoir in de kelder.+De Abri bestaat uit twee ruimtes van 4 bij 10 meter voor de manschappen . Het was bestemd voor een halve compagnie (100 soldaten). Verder was er een kleine keukenhoek, een latrine in de buitenwand en een waterreservoir in de kelder.
-Vanaf DV4 liep een verbindingsloopgraaf naar de noordkant van Fumin. De loopgraaf was verderop versterkt met baksteen en beton.+Vanaf DV4 liep een verbindingsloopgraaf naar de noordkant van Fumin. De loopgraaf was verderop versterkt met bakstenen en beton.
==Tijdens de Eerste Wereldoorlog== ==Tijdens de Eerste Wereldoorlog==

Versie op 3 jan 2011 10:24

Abri de Combat DV4 tijdens de oorlog.
Enlarge
Abri de Combat DV4 tijdens de oorlog.
Abri de Combat DV4.
Enlarge
Abri de Combat DV4.

Inhoud

Bouw en beschrijving

Abri de Combat DV4 (Douaumont-Vaux 4), gebouwd in 1909, was bij de Duitsers ook wel bekend als "Infanteriewerk 519" en "Blockhaus"; bij de Fransen ook wel als "Abri 4595", "145", "Redoute" en "R1". De Abri bestaat uit twee ruimtes van 4 bij 10 meter voor de manschappen . Het was bestemd voor een halve compagnie (100 soldaten). Verder was er een kleine keukenhoek, een latrine in de buitenwand en een waterreservoir in de kelder. Vanaf DV4 liep een verbindingsloopgraaf naar de noordkant van Fumin. De loopgraaf was verderop versterkt met bakstenen en beton.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog

Op 2 april 1916 viel het Duitse Reserve Infanterieregiment 7 DV4 aan. Er zouden nog tien aanvallen volgen, zonder succes, maar met hoge verliezen. Zo werden ook aanvallen van Infanterieregiment 60 en 43 afgeslagen door de zware Franse tegenstand en de, voor de Fransen, gunstige positie van de abri; de abri was in een wand gebouwd die volledig afzijdig was van de vijand. Op 8 juni 1916 lukte de aanvallen van Infanterieregiment 43 en Jäger-regiment 3 echter, en de Abri werd veroverd. 253 Franse soldaten en een groot aantal gewonden ging in krijgsgevangenschap. Tijdens de Duitse bezetting diende het werk als verbandplaats en staf. Het onderkomen werd op 2 november 1916, tijdens de Franse tegenoffensieven, ontruimd.

Vandaag

Abri DV4 heeft aanzienlijke oorlogsschade geleden, en het dak heeft een aantal Duitse voltreffers te verduren gehad. Het is opgenomen in de wandelroute van Fort de Vaux, en het terrein is dus vrij begaanbaar. In de buurt van de Abri bevinden zich nog twee veldgraven, van ene Henri Waechter en van Pierre-Marie Copin. Op de Abri is nog een gedenkplaat geplaatst van luitenant Gustav Schien van Reserve Infanterieregiment 88, die in de Abri stierf, mogelijk gewond door Duits vuur. Hij werd begraven tegenover het Étang de Vaux, maar dat graf verdween door de intense Franse bombardementen.

Bron

http://www.geocities.com/welver2000/Festungsbauten_Verdun_Abri_de_combat_DV_4.htm

Zie ook

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Abri_de_Combat_DV4"
Personal tools