/** * */

Abri-Caverne des Quatre Cheminées

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 22 sep 2007 20:37
Flipje-ukkeltje (Overleg | bijdragen)

← Previous diff
Huidige versie
Lingekopf (Overleg | bijdragen)

Regel 4: Regel 4:
== Beschrijving == == Beschrijving ==
-'''L'Abri-Caverne des Quatre Cheminées''' (ook wel '''Abri des Quatre Cheminées''' genoemd) werd van 1889 tot 1890 uitgegraven in 7 meter rots en aarde. Hij bood plaats aan 300 manschappen. Hij bestaat uit een zaal van 70 meter lang, gebouwd in bakstenen met 4 schoorstenen en 2 toegangstrappen. +'''L'Abri-Caverne des Quatre Cheminées''' (ook wel '''Abri des Quatre Cheminées''' genoemd) maakt deel uit van de vestingwerken van [[Slag bij Verdun|Verdun]] en werd van 1889 tot 1890 uitgegraven in zeven meter rots en aarde. Hij bood plaats aan 300 manschappen. Hij bestaat uit een zaal van 70 meter lang en 3,5 meter breed, gebouwd in bakstenen met 4 schoorstenen en 2 toegangstrappen.
== Gedurende de Eerste Wereldoorlog == == Gedurende de Eerste Wereldoorlog ==
De Abri-Caverne, ofwel een ingegraven schuilplaats, lag direct aan het Ravin de Vignes, waarlangs de regiments-brancardiers en de vrijwillige ambulanciers van de Amerikanen hun gewonden 's nachts afvoerden naar Bras-sur-Meuse. De Abri-Caverne, ofwel een ingegraven schuilplaats, lag direct aan het Ravin de Vignes, waarlangs de regiments-brancardiers en de vrijwillige ambulanciers van de Amerikanen hun gewonden 's nachts afvoerden naar Bras-sur-Meuse.
-Op 23 juni 1916 werden de aanwezige manschappen in de Abri-Caverne, de chef-staf, gewonden en hun verzorgers van de 258 Brigade, aangevallen door Beierse eenheden met gas en handgranaten die door de schoorstenen naar beneden werden geworpen. Een krachtige tegenaanval van het 114de bataljon Alpenjagers dreef de Beierse eenheden terug.+Op 23 juni 1916 werden de aanwezige manschappen in de Abri-Caverne, de chef-staf, gewonden en hun verzorgers van de 258ste Brigade, aangevallen door Beierse eenheden met gas en handgranaten die door de schoorstenen naar beneden werden geworpen. Een krachtige tegenaanval van het 114de bataljon Alpenjagers dreef de Beierse eenheden terug.
== Vandaag == == Vandaag ==
-Vandaag de dag is de Abri des Quatre Cheminées volledig geïntegreerd in het touristische pad rondom Verdun. Het is makkelijk te bereiken en duidelijk aangegeven met bordjes vanaf het Ossuaire.+Vandaag de dag is de Abri des Quatre Cheminées volledig geïntegreerd in het toeristische pad rondom Verdun. Het is makkelijk te bereiken en duidelijk aangegeven met bordjes vanaf het Ossuaire.
== Bronnen == == Bronnen ==
-*Verdun: zien en begrijpen (Editions Mage)+*Verdun: zien en begrijpen (Editions Mage), 1981.
-*Les fortifications de la place de Verdun 1874-1918 (Itinéraires du Patrimoine)+*Les fortifications de la place de Verdun 1874-1918 (Itinéraires du Patrimoine), 2007.
*http://www.fortiff.be/iff/index.php?p=1414 *http://www.fortiff.be/iff/index.php?p=1414
-[[Categorie:Verdun|Quatre Cheminées]]+[[Categorie:Fortificaties bij Verdun]]

Huidige versie

Twee (van de vier) schoorstenen van de Abri des Quatre-Cheminées.
Enlarge
Twee (van de vier) schoorstenen van de Abri des Quatre-Cheminées.
De linker ingang van de Abri des Quatre Cheminées.
Enlarge
De linker ingang van de Abri des Quatre Cheminées.
Interieur van de Abri des Quatre Cheminées.
Enlarge
Interieur van de Abri des Quatre Cheminées.

Inhoud

Beschrijving

L'Abri-Caverne des Quatre Cheminées (ook wel Abri des Quatre Cheminées genoemd) maakt deel uit van de vestingwerken van Verdun en werd van 1889 tot 1890 uitgegraven in zeven meter rots en aarde. Hij bood plaats aan 300 manschappen. Hij bestaat uit een zaal van 70 meter lang en 3,5 meter breed, gebouwd in bakstenen met 4 schoorstenen en 2 toegangstrappen.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog

De Abri-Caverne, ofwel een ingegraven schuilplaats, lag direct aan het Ravin de Vignes, waarlangs de regiments-brancardiers en de vrijwillige ambulanciers van de Amerikanen hun gewonden 's nachts afvoerden naar Bras-sur-Meuse.

Op 23 juni 1916 werden de aanwezige manschappen in de Abri-Caverne, de chef-staf, gewonden en hun verzorgers van de 258ste Brigade, aangevallen door Beierse eenheden met gas en handgranaten die door de schoorstenen naar beneden werden geworpen. Een krachtige tegenaanval van het 114de bataljon Alpenjagers dreef de Beierse eenheden terug.

Vandaag

Vandaag de dag is de Abri des Quatre Cheminées volledig geïntegreerd in het toeristische pad rondom Verdun. Het is makkelijk te bereiken en duidelijk aangegeven met bordjes vanaf het Ossuaire.

Bronnen

Personal tools