/** * */

2e en 22e Linie

(Verschil tussen bewerkingen)
Versie op 4 feb 2009 17:11
Lingekopf (Overleg | bijdragen)
tekstredactie
← Previous diff
Huidige versie
Finnbar (Overleg | bijdragen)

Regel 1: Regel 1:
-Tijdens de mobilisatie van Augustus 1914 werd het 2e linieregiment, dat in Gent gelegerd was, gesplitst in het 2e en 22e linieregiment. Met een groep artillerie vormden deze 2 regimenten het 2e gemengde brigade. Deze wordt naar Tienen gezonden en neemt er stelling achter de Gete.+Tijdens de mobilisatie van Augustus 1914 werd het 2e linieregiment, dat in Gent gelegerd was, gesplitst in het 2e en 22e linieregiment. Met een groep artillerie vormden deze 2 regimenten het 2e gemengde brigade. Deze werd naar Tienen gezonden en nam er stelling achter de Gete.
<br><br> <br><br>
-De veldwachten van Neerlinter en Oplinter en de drie schansen tussen dit dorp en Tienen werden door de [[Organisatie Duitse artillerie|Duitse artillerie]] volledig uiteengeslagen. De overige troepen van het regiment, die aan de zuidelijke zoom van St-Margriete-Houtem waren verzameld, werden eveneens in dit bloedig gevecht gewikkeld. Toen het 22e Linie zich op het einde van de namiddag naar Vissenaken terugtrok, had het 1.250 man en 23 van zijn officieren verloren. +De veldwachten van Neerlinter en Oplinter en de drie schansen tussen deze dorpen en Tienen werden door de [[Organisatie Duitse artillerie|Duitse artillerie]] volledig uiteengeslagen. De overige troepen van het regiment, die aan de zuidelijke zoom van St-Margriete-Houtem waren verzameld, werden eveneens in dit bloedig gevecht gewikkeld. Toen het 22e Linie zich op het einde van de namiddag naar Vissenaken terugtrok, had het 1.250 man en 23 van zijn officieren verloren.
<br><br> <br><br>
Het 2e Linie, dat de te Vissenaken aangelegde loopgraven verdedigde, onderging de zelfde dag zware verliezen. Het 2e Linie, dat de te Vissenaken aangelegde loopgraven verdedigde, onderging de zelfde dag zware verliezen.
Regel 11: Regel 11:
Begin oktober verdedigden de twee regimenten de Zuideroever der Nete, tussen Rumst en Duffel. Begin oktober verdedigden de twee regimenten de Zuideroever der Nete, tussen Rumst en Duffel.
<br><br> <br><br>
-Na de aftocht naar de ijzer organiseerde het 22e Linie, vanaf 15 oktober, de verdediging van die stroom, van en met de brug van Schoorbakke tot kilometerpaal 9 van de IJzer. Het 2e Linie vanaf kilometerpaal 9 tot het midden van de bocht van Tervaete. +Na de aftocht naar de Ijzer organiseerde het 22e Linie, vanaf 15 oktober, de verdediging van die stroom, van en met de brug van Schoorbakke tot kilometerpaal 9 van de Ijzer. Het 2e Linie vanaf kilometerpaal 9 tot het midden van de bocht van Tervaete.
Het 2e en 22e Linie onderscheidden zich daarna door hun hardnekkige weerstand aan de spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Door hun dapperheid wonnen die regimenten de vermelding « YZER ». Het 2e en 22e Linie onderscheidden zich daarna door hun hardnekkige weerstand aan de spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Door hun dapperheid wonnen die regimenten de vermelding « YZER ».
<br><br> <br><br>
Regel 18: Regel 18:
Tijdens de « heilige wacht » bezette het 2e Linie de sectoren van Steenstraat, Diksmuide, Pervijze en Merkem. Tijdens de « heilige wacht » bezette het 2e Linie de sectoren van Steenstraat, Diksmuide, Pervijze en Merkem.
<br><br> <br><br>
-Bij Koninklijk Besluit van 20 December 1916 werd het 22e Linie opnieuw tot stand gebracht. Met het 2e Linie vormde het eerst de 2e brigade en, in Januari 1918, met het 3e Linie, de 7e infanteriedivisie.+Bij Koninklijk Besluit van 20 December 1916 werd het 22e Linie opnieuw tot stand gebracht. Met het 2e Linie vormde het eerst de 2e brigade en, in januari 1918, met het 3e Linie, de 7e infanteriedivisie.
<br><br> <br><br>
-Op 28 September 1918 verovert het 2e Linie de stelling Klerken-Riegel. +Op 28 September 1918 veroverde het 2e Linie de stelling Klerken-Riegel.
<br><br> <br><br>
-Het 22e Linie valt den Noord-Westelijken zoom van het Bosch van Houthulst aan, verovert Houthulst-dorp en, de volgende dag, Terest.+Het 22e Linie viel de noordwestelijke zoom van het Bosch van Houthulst aan, veroverde Houthulst-dorp en, de volgende dag, Terest.
<br><br> <br><br>
-Gedurende de tweede fase van het bevrijdingsoffensief maken het 2e en het 22e Linie de reserve uit van de 4e Legerdivisie die trionfantelijk vooruitrukt langs Handzame, Kortemark en Torhout.+Gedurende de tweede fase van het bevrijdingsoffensief maken het 2e en het 22e Linie de reserve uit van de 4e Legerdivisie die triomfantelijk vooruitrukt langs Handzame, Kortemark en Torhout.
<br><br> <br><br>
Op 17 oktober bevinden de twee regimenten zich op het front Oostkamp-Wijngene; Op de 20e liggen zij aan het afleidingskanaal der Leie en zij eindigen de oorlog op de Schelde, ten Noorden van Eeke. Op 17 oktober bevinden de twee regimenten zich op het front Oostkamp-Wijngene; Op de 20e liggen zij aan het afleidingskanaal der Leie en zij eindigen de oorlog op de Schelde, ten Noorden van Eeke.

Huidige versie

Tijdens de mobilisatie van Augustus 1914 werd het 2e linieregiment, dat in Gent gelegerd was, gesplitst in het 2e en 22e linieregiment. Met een groep artillerie vormden deze 2 regimenten het 2e gemengde brigade. Deze werd naar Tienen gezonden en nam er stelling achter de Gete.

De veldwachten van Neerlinter en Oplinter en de drie schansen tussen deze dorpen en Tienen werden door de Duitse artillerie volledig uiteengeslagen. De overige troepen van het regiment, die aan de zuidelijke zoom van St-Margriete-Houtem waren verzameld, werden eveneens in dit bloedig gevecht gewikkeld. Toen het 22e Linie zich op het einde van de namiddag naar Vissenaken terugtrok, had het 1.250 man en 23 van zijn officieren verloren.

Het 2e Linie, dat de te Vissenaken aangelegde loopgraven verdedigde, onderging de zelfde dag zware verliezen.

De 2e gemengde brigade nam op 25 Augustus 1914 deel aan de eerste uitval uit Antwerpen en onderscheidde zich te Zemst en te Weerde.

Op 11 September vielen het 2e en het 22e Linie, door de bossen van Schiplaken heen, het Duitse front aan tussen de Zenne en het kanaal van Leuven, doch het lukte ze niet de geduchte stelling Kampelaar, Wippendries en Elewijt te overmeesteren.

Begin oktober verdedigden de twee regimenten de Zuideroever der Nete, tussen Rumst en Duffel.

Na de aftocht naar de Ijzer organiseerde het 22e Linie, vanaf 15 oktober, de verdediging van die stroom, van en met de brug van Schoorbakke tot kilometerpaal 9 van de Ijzer. Het 2e Linie vanaf kilometerpaal 9 tot het midden van de bocht van Tervaete. Het 2e en 22e Linie onderscheidden zich daarna door hun hardnekkige weerstand aan de spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Door hun dapperheid wonnen die regimenten de vermelding « YZER ».

Het 22e Linie, dat tot 14 officieren en 513 manschappen gedecimeerd was, werd op 29 oktober ontbonden.

Tijdens de « heilige wacht » bezette het 2e Linie de sectoren van Steenstraat, Diksmuide, Pervijze en Merkem.

Bij Koninklijk Besluit van 20 December 1916 werd het 22e Linie opnieuw tot stand gebracht. Met het 2e Linie vormde het eerst de 2e brigade en, in januari 1918, met het 3e Linie, de 7e infanteriedivisie.

Op 28 September 1918 veroverde het 2e Linie de stelling Klerken-Riegel.

Het 22e Linie viel de noordwestelijke zoom van het Bosch van Houthulst aan, veroverde Houthulst-dorp en, de volgende dag, Terest.

Gedurende de tweede fase van het bevrijdingsoffensief maken het 2e en het 22e Linie de reserve uit van de 4e Legerdivisie die triomfantelijk vooruitrukt langs Handzame, Kortemark en Torhout.

Op 17 oktober bevinden de twee regimenten zich op het front Oostkamp-Wijngene; Op de 20e liggen zij aan het afleidingskanaal der Leie en zij eindigen de oorlog op de Schelde, ten Noorden van Eeke.

Het 2e en het 22e Linie hebben de vermeldingen: St-Margriete-Houtem, Antwerpen, IJzer, Klerken en Veldtocht 1914-1918 gewonnen.

Bron: Het guldenboek der vuurkaart

Belgische legers in de Eerste Wereldoorlog (overzicht)

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/2e_en_22e_Linie"
Personal tools