/** * */

Winston Churchill

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (30 november 1874 – 24 januari 1965), Brits staatsman.

Churchill was een van de belangrijkste staatslieden van de 20e eeuw, vooral door zijn optreden als premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Maar hij speelde in de Eerste Wereldoorlog ook al een prominente rol.

Sir Winston Churchill werd geboren in Blenheim Palace te Oxfordshire. Hij is een directe nakomeling van de in het Verenigd Koninkrijk beroemde John Churchill, de 1e hertog van Marlborough. Churchills vader was Lord Randolph Churchill, de zevende hertog van Marlborough. Zijn moeder was Jennie Jerome de dochter van de Amerikaanse miljonair Leonard Jerome, en een maîtresse van de toekomstige koning Edward VII.

In 1895 ging Winston als militair waarnemer naar Cuba waar het Spaanse leger meevocht tegen de zogenaamde onafhankelijken. Ook was hij verslaggever voor de de krant 'Saturday Review' .

In de Tweede Boerenoorlog werkte Churchill als oorlogscorrespondent. Hij werd gevangen genomen door de Boeren die een hinderlaag hadden gelegd voor een Brits oorlogs(trein)konvooi. Hij slaagde er echter in te ontsnappen naar wat nu Maputo in Mozambique is.

Eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk begon hij aan zijn carrière in de politiek. Van 1901 tot 1920 en van 1924 tot 1964 was hij lid van het Lagerhuis. In het begin was hij lid van de Conservative Party, maar in 1904 ging hij over naar de Liberal Party. In 1910 werd Churchill Minister van Binnenlandse Zaken.

In 1911 werd hij minister van Defensie (First Lord of the Admiralty). Hij zou dit blijven tot in de Eerste Wereldoorlog. Churchill was een van de bedenkers van de mislukte Gallipoli-landingen op de Dardanellen. Dit bezorgde hem de bijnaam "De slager van Gallipoli". Hij speelde in die tijd een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de eerste Britse tank, de Mark I. Toen er een regering gevormd werd die uit alle partijen bestond, werd Churchill minister zonder portefeuile (Chancellor of the Duchy of Lancaster). Churchill nam al snel weer ontslag uit de regering en ging terug naar het leger. Hij diende aan het Westelijk front maar bleef lid van het Lagerhuis.

In 1917 werd hij minister van munitie. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen was hij zowel Minister van Oorlog als minister van luchtvaart geweest. Churchill heeft zelf voorgesteld om als experiment gas tegen de opstandige Arabieren te gebruiken. Ook was Churchill er voorstander van om in te grijpen in de Russische revolutie. Hij vond dat het Bolsjewisme de kop ingedrukt moest worden. Hij werd minister van Kolonies en was de ondertekenaar van het Engels-Ierse verdrag van 1921.

Er zijn veel vragen over de rol van Churchill in de Eerste Wereldoorlog. Men hoopt dat deze beantwoord kunnen worden als de archieven worden vrijgegeven door de Engelse overheid. Dit is voorlopig nog niet aan de orde.

In oktober 1921 werd bij Churchill de blindedarm verwijderd. Toen hij na de operatie bijkwam, was de regering gevallen en waren verkiezingen uitgeschreven. Bij deze verkiezingen verloor hij zijn zetel (voor het kiesdistrict Dundee). In 1924 kwam hij uit voor Epping, met Conservatieve steun. Churchill werd benoemd tot minister van Financiën (Chancellor of the Exchequer). In 1925 werd hij weer lid van de Conservative Party.

In de verkiezingen van 1929 werden de conservatieven verslagen. Door meningsverschillen werd Churchill geen leider van de partij. Toen Ramsay MacDonald een coalitie-regering vormde was er geen plaats voor Churchill. Hij besteedde in die periode veel tijd aan het schrijven. Na 1933 was hij één van de weinigen in zijn land die voorzagen dat de opkomst van Nazi-Duitsland tot een nieuwe oorlog zou leiden, en pleitten voor een sterker leger.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Winston_Churchill"
Personal tools