/** * */

Herdenking-Wapenstilstand

(Doorverwezen vanaf Wapenstilstand)

Op 11 november 1918, na 1568 dagen van een wereldwijde strijd, sloten Duitsers, Fransen en Engelsen de wapenstilstand. Het betekende het einde van de Eerste Wereldoorlog - de 'Groote Oorlog'. Om 11 uur precies die dag ging het staakt-het-vuren in. De strijdende partijen sloten deze wapenstilstand in een treinwagon in het Franse plaatsje Compiègne. Er staat nu een replica van de wagon, zij het op de oorspronkelijke rails.

De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jonge mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog.

Nu staat 11 november voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld. In 1970 - vijfentwintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog - ging op 11/11, om 11 uur, de eerste 11.11.11-campagne van start. De centrale gedachte was de wereldvrede te bevorderen.

Op 11 november wordt het einde van twee wereldoorlogen herdacht. In België is er maar één officiële feestdag voor het einde van de twee wereldoorlogen. De datum slaat op de wapenstilstand na de oorlog van '14-'18 maar de bevrijding van 1945 mag op dezelfde dag in die herdenking delen.

Na de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam er in België een V-dag, op 8 mei (met de 'V' van Victory), maar een officiële feestdag is het nooit geworden, vermoedelijk om een wildgroei aan vrije dagen te vermijden en mogelijk ook uit consideratie met de 'oudstrijders van toen', om geen afbreuk te doen aan het officiële huldebetoon aan de 'helden van de IJzer'. In Frankrijk is deze dag wel een nationale feestdag.

Bezetting, verwoesting, onnoemelijk veel doden, hertekende wereldkaarten, slagvelden vol gesneuvelden, er zijn veel gelijkenissen tussen de eerste en de tweede wereldoorlog, maar ook opmerkelijke verschillen.

Countdown

Op de volgende website kan u bekijken hoeveel dagen, uren, minuten en seconden resteren voor 93 jaar Wapenstilstand.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Herdenking-Wapenstilstand"
Personal tools