/** * */

Walter von Bülow-Bothkamp

Walter von Bülow-Bothkamp

Walter von Bülow-Bothkamp
Namen voluit
Walter
Geboortejaar/datum
25 april 1894, Borby (nu Eckernförde)
Sterfjaar/datum
6 januari 1918, St-Juliaan
Eenheden (* = bevelhebber)
FEA 5, FA 22, FA 300, Jasta 18, Jasta 36 & Jasta 2*,
Korte omschrijving
Duitse vliegende aas met 28 overwinningen

Inleiding

Walter von Bülow-Bothkamp (* Borby (nu Eckernförde), 25 april 1894, † St-Juliaan, 6 januari 1918) was een Duitse soldaat en later piloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht. Hij werd geboren in Borby, nu een deel van Eckernförde in Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Hij was de tweede zoon uit een gezin van vier kinderen. Alle vier zonen hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog voor hun land gevochten. Hij en twee van zijn broers sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn drie broers waren Conrad, Frederick en Harry von Bülow-Bothkamp. Alleen Harry overleefde de oorlog, vocht nogmaals tijdens de Tweede Wereldoorlog en stierf pas op 27 februari 1976 in Kirchbarkau in Sleeswijk-Holstein in Duitsland. Hij had ook nog eens drie zussen. Elisabeth, Agnes en Caroline.

Carrière

Walter studeerde in 1912 af in Plon (Sleeswijk-Holstein). Hij reisde vervolgens voor een half jaar naar Groot-Brittannië en Zwitserland. Daarna studeerde hij rechten aan de universiteit van Heidelberg. In augustus 1914 nam hij samen met zijn broer Conrad dienst bij het Braunschweiger Husaren Regiment 17. In januari 1915 ging hij met zijn eenheid naar het front in het zuiden van de Elzas. In deze periode kreeg hij het IJzeren Kruis 2de Klasse. In april 1915 werd hij gepromoveerd tot Leutnant (luitenant) en ging samen met zijn broer Conrad in dienst bij de Duitse luchtmacht, de Luftstreitkräfte. De twee broers werden ingedeeld bij de Fliegerersatz-Abteilung 5 en trainden tussen 15 april en 15 september in Hannover in Nedersaksen in Duitsland. Na het halen van zijn vliegbrevet werd hij in september 1915 toegewezen aan de Flieger-Abteilung 22 in de Champagnestreek, waar hij zijn eerste twee overwinningen behaalde met zijn observatievliegtuig, een Voisin III op 10 oktober 1915 en een Farman op 11 oktober 1915. In deze periode kreeg hij het IJzeren Kruis 1ste Klasse.

Op 14 maart 1916 werd hij overgeplaatst naar de Flieger-Abteilung 300 "Pascha" in Palestina in het Ottomaanse Rijk (nu Turkije), dat bondgenoot was van het Duits-Keizerrijk. Op 13 juni 1916 raakte hij gewond en werd opgenomen in een ziekenhuis in Jeruzalem. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis op 1 juli behaalde hij twee overwinningen in de buurt van El Arish en een vijfde (niet bevestigde) overwinning. Door zijn moed en agressiviteit werd hij overgeplaatst naar de jachtvliegtuigen.

Hij verliet de Fliegerabteilung 300 "Pascha" op 7 december 1916 en voegde zich bij een Pruisisch Squadron, de Jasta 18 waar hij tot mei 1917 diende met een Albatros D.III. Hier behaalde hij op 23 januari 1917 zijn zesde, maar vijfde erkende overwinning toen hij een Britse Sopwith 1½ Strutter van 2Lt JN Lyle en Acting Bombardier A Harrison nabij Geluveld) neerschoot en hierdoor vliegende aas werd. In totaal behaalde hij in deze periode negen overwinningen, en hiervoor kreeg hij de Königlicher Hausorden von Hohenzollern met zwaarden en de Saksische Ritterkreuz des Militär Sankt-Heinrich-Orden uitgereikt. In mei 1917 kreeg hij hij het bevel over Jasta 36 waar ook zijn broer Harry dienst deed. Op 8 Oktober 1917 ontving hij de Pour le Mérite.
Na de dood van commandantEberhard von Gudenberg op 13 december 1917 kreeg Walter het commando over Jasta 2, bekend door de commandant Oswald Boelcke, nadat hij 15 overwinningen behaalde in Jasta 36. Op 23 December 1917 leidde hij het jachtseizoen, in een parade voor de Duitse keizer Wilhelm II.

Het einde

Op 6 januari 1918 werd Jasta 2 betrokken in een luchtgevecht met Franse SPAD S.VII en S.XIII jachtvliegtuigen van de No. 23 Squadron RAF en Britse Sopwith Camels van de No. 70 Squadron RAF. Walter werd waarschijnlijk door een salvo, afgevuurd door Kapitein William Mays Fry van de No. 23 Squadron RAF, dodelijk gewond op 23-jarige leeftijd. Zijn Albatros D.V (2018/17) stortte neer bij St-Juliaan. Hij werd korte tijd als commandant opgevolgd door zijn broer Conrad.

Wat er met zijn lichaam kort na de crash gebeurde, is momenteel onbekend. Wel bekend is dat zijn lichaam nu rust in het familiegraf in Eckernförde, samen met zijn drie broers.

Personal tools