/** * */

WO1Wiki:Artikel plaatsen

Inhoud

Hoe plaats ik nu zelf artikelen?

Op de Help-pagina van WO1Wiki is al puntsgewijs uiteengezet, hoe je een nieuw artikel kunt plaatsen, zodat hier kan worden volstaan met de nodige fine-tuning. Klik je op een rode link, zoals daar uitgelegd, dan verschijnt de bewerkingspagina, met een leeg veld waarin je een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). Maar vermoedelijk had je die tekst al in de PC staan, zodat je deze tekst alleen maar hoeft te kopiëren. Je kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door 'Toon bewerking ter controle' onderaan de pagina aan te klikken. Je krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen overbodige luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als je tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' je medeschrijvers even te laten weten wat je hebt gedaan. Ben je klaar, klik dan op 'Pagina opslaan'. Je krijgt ten slotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld.

Nog even samenvattend:

Je kunt een nieuwe pagina aanmaken, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst.

De rode kleur betekent dat de pagina nog leeg is: het is een uitnodiging aan jou om een nieuw artikel te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld: [[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp.


Wat als het onderwerp nog niet genoemd is in een rode link?

Je kunt ook zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen. Als je een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat in deze Wikipedia als link nog niet bestaat, kun je een titel voorlopig tussen vierkante haken op je Gebruikers-bladzijde (klik op je naam, rechts bovenaan) neerzetten en vandaar uit de nieuwe pagina maken.


Check nog even...

Voor je begint met een nieuwe pagina kan je het beste eerst even zoeken in de zoekfunctie om te zien of er al iets geschreven is dat erop lijkt. Meestal vind je zo wel een betere plek om jouw verhaal op te enten en hoe beter je verhaal aan de rest gelinkt is, hoe eerder het ook gelezen wordt. Soms vind je ook dat er al lang een verwant verhaal is onder een iets andere titel (Wet van Murphy). Wil je dit voorkomen, bedenk dan meteen synoniemen voor de titel van jouw pagina, en maak daarvan één of meer doorverwijzingen (#REDIRECT [[andere naam]]).

Zo simpel? Ja, zo simpel.

Alleen zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals gezegd, de naam voor je nieuwe stukje mag geen vreemde leestekens bevatten, moet bij voorkeur uit één stuk bestaan en mag niet al te lang zijn. Maar je wilt misschien wel een veel langere titel met meerdere woorden! Geen nood! Kies als eerste titel een korte werktitel, laat die volgen door een | teken, (rechts boven op uw toetsenbord te vinden) en typ achter dat teken de lange door jou gewenste verwijzingstekst. Dat mag een lange titel zijn zoals 'De bunkers ten oosten van Ieper'.

Als je dit gedaan hebt, kun je je wijzigingen opslaan. Onderaan het tekstblok staat 'Pagina opslaan'. Doe je dit niet, zijn al je wijzigingen verloren! Na opslaan kun je gelijk zien wat je gedaan hebt. Als het goed gegaan is, staat nu je titel van het geplande stukje er tussen! Het enige wat je nu hoeft te doen is er op te klikken om bij het (nog lege) artikel uit te komen. Je kunt gaan typen!

Oefenen

Oefen eerst hier eens mee! Dan gaan we later laten zien hoe je bijvoorbeeld plaatjes in je tekst kunt zetten, of hoe je andere tekstopmaakfuncties kunt toepassen. Overigens kun je tijdens het typen altijd even 'Toon bewerking ter controle' indrukken. Dat vind je naast de button 'Pagina opslaan'. Dan kunt je namelijk kijken hoe het wordt, zonder op te slaan en weer terug te moeten. Wil je het naderhand weer een keer aanvullen of wijzigen? Kies dan de Edit tab aan de bovenkant van het stukje, net als toen je de inhoudsregel ging toevoegen, en je kunt aan de slag!

In de zandbak kan er vrijelijk worden geoefend.


Tips en Trucs

  1. Beperk je in het artikel dat je schrijft tot echt dat onderwerp. Als je de diepte in wil gaan, maak dan een link naar dat onderdeel en ga daar verder. Als het onderwerp fruitschaal is, ga dan niet alles over de appel vertellen, maar beperk je tot de omschrijving van de fruitschaal. Door het fruit afzonderlijk te noemen en te linken, maak je een nieuwe pagina aan waar verder over de appel geschreven kan worden.
  2. Gebruik Categorieën (Rubrieken) om het artikel in een verzameling onder te brengen. Zie ook het gebruik van een categorie.

Opmaak

Bovenaan de bewerkingspagina staan een aantal "tools" om de tekst op te maken of om "links" (verwijzingen) te plaatsen. Je kunt de tekst ook in hoofdstukken indelen door koppen aan te maken en die te omgeven met istekens (twee istekens aan beide kanten van een kop of drie voor een subkop). Bovenaan de tekst zal dan automatisch een inhoudsopgave verschijnen.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/WO1Wiki:Artikel_plaatsen"
Personal tools