/** * */

Alfred von Schlieffen

(Doorverwezen vanaf Von Schlieffen)
Enlarge
Alfred von Schlieffen (°28/02/1833, Berlijn - + 4/01/1913, Berlijn) was een Pruisisch generaal die in 1911, toen hij reeds vijf jaar op rust was gesteld, benoemd werd tot generaal-veldmaarschalk.

Hij was een geniale militaire strateeg. Door zijn ervaringen in de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) en zijn interesse in militaire theorie en krijgsgeschiedenis stelde hij als chef van de Duitse generale staf (1891-1906) een gewaagd tweefrontenaanvalsplan op, het naar hem genoemde Schlieffenplan. Het doel van dit plan behelsde de vernietiging van het Franse leger voordat de Russen hun mobilisatie konden beëindigen. Daarna zou het gros der Duitse troepen via het spoor naar het Oosten worden verplaatst om er de Russen te verslaan.

Hij overleed nog voor zijn plan in het terrein kon worden getest en liet zijn opvolger von Moltke een duidelijk strategisch plan na dat gekoppeld was aan een effectief logistiek systeem. Maar bij de uitvoering van het plan verzwakte von Moltke aanzienlijk de zo belangrijke rechtervleugel, werd de opmars van de uiterste rechtervleugel door het neutrale Nederland niet uitgevoerd en slaagde hij er in 1914 niet in Parijs in te nemen.

Of de uitvoering van het integrale Schlieffenplan tot succes zou hebben geleid blijft tot op heden een controversiële vraag.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Alfred_von_Schlieffen"
Personal tools