/** * */

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.

Logo van de Volksbund
Enlarge
Logo van de Volksbund

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. is verantwoordelijk voor het onderhoud van Duitse militaire begraafplaatsen in Europa en Noord-Afrika van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Inhoud

Beginjaren

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. werd na de Eerste Wereldoorlog op 16 december 1919 in het kader van de bepalingen m.b.t. oorlogsgraven (Artikel 224 van het Verdrag van Versailles) opgericht. In de jaren '30 werden veel Duitse begraafplaatsen aangelegd voor militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd die taak overgenomen door de Duitse leger zelf. Na de Tweede Wereldoorlog werd de taak weer overgenomen door de Volksbund die in totaal nog eens meer dan 400 begraafplaatsen in Duitsland aanlegde voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

Verzamelen van Duitse graven in België vanaf 1954

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor ruim 134000 Duitse graven in België, verspreid over 270 locaties, waarvan 99 specifiek Duitse begraafplaatsen. Daarnaast rusten talrijke Duitsers op 22 begraafplaatsen van de Entente, 36 erevelden op Belgische gemeentelijke begraafplaatsen en nog eens 100 tussen de Belgische burgers op gemeentelijke begraafplaatsen. De Duitse Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. zag dat alle begraafplaatsen onderhouden een enorme klus was, zodat het in 1954 besloot om de graven te verzamelen op een aantal grote begraafplaatsen, met akkoord van de Belgische regering. De meeste onbekende Duitsers werden toegevoegd in het massagraf van de Langemarkse begraafplaats. Na het verzamelen van de graven waren er slechts vier Duitse WO1-begraafplaatsen in België: Langemark (44069), Menen (+/- 48000), Vladslo (25644) en Hooglede (8247). 2233 Duitsers, rusten op vijf Belgische gemeentelijke begraafplaatsen. 5014 op negen gezamenlijke militaire faciliteiten ten zuiden van België. 2525 Duitsers rusten op 88 begraafplaatsen van de CWGC, waarvan 223 op Lijssenthoek in Abele.

Gegevens

WO II-begraafplaats in La Cambe (Normandië)
Enlarge
WO II-begraafplaats in La Cambe (Normandië)

Er zijn momenteel meer dan 827 militaire begraafplaatsen in 45 landen met ongeveer twee miljoen gesneuvelden. 190 begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog en 300 begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 10.000 vrijwilligers en 536 full-time werknemers onderhouden deze. Toen de koude oorlog ten einde kwam, werden de begraafplaatsen in het oosten weer toegankelijk voor de Volksbund waar het grootste deel van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog was begraven.

Links

Personal tools