/** * */

Victoria Cross

Sergeant L McGee werd voor zijn dood in oktober 1917 onderscheiden met het Victoria Cross. Het word aangegeven met het symbool onderaan de steen en de letters VC naast zijn naam.
Enlarge
Sergeant L McGee werd voor zijn dood in oktober 1917 onderscheiden met het Victoria Cross. Het word aangegeven met het symbool onderaan de steen en de letters VC naast zijn naam.

Het Victoria Cross is de hoogste Britse militaire onderscheiding, vergelijkbaar met de Duitse Pour le Mérite. Het wordt uitgereikt voor betoonde moed "in het zicht van de vijand". Historici hebben geschat dat slechts ongeveer 1 op de 10 heldendaden die voor het VC in aanmerking zouden komen door de betrokkene wordt overleefd. Een laureaat mag de letters 'VC' voor zijn naam zetten.

Het VICTORIA CROSS van de NAVY had oorspronkelijk een BLUE RIBBON. Bij de oprichting van de ROYAL AIR FORCE(1 april 1918) werd gekozen voor één kleur: de RED RIBBON, welke ook al voor THE ARMY gebruikt werd. De BLUE RIBBON mocht ingeruild worden voor een RED RIBBON.

Het kruis wordt slechts zelden uitgereikt: op 18 maart 2005 ontving een soldaat, Johnson Beharry, het kruis voor het herhaaldelijk onder vijandelijk vuur redden van een aantal collega's. Dit was tijdens de oorlog in Irak waarbij hij de tweede maal zelf ernstig gewond raakte aan het hoofd.

De twee keer daarvoor betrof het postuum toegekende medailles tijdens de Falklandoorlog. De laatste maal dat een ontvanger het kruis levend in handen kreeg was in 1965.

De kruisen worden nog steeds gemaakt van het geschutbrons van twee Chinese kanonnen die, volgens de overlevering, tijdens de Krimoorlog waren buitgemaakt op de Russen bij Sebastopol.

De onderscheiding werd in 1856 ingesteld door Koningin Victoria en is sindsdien 1355 maal uitgereikt.


Groot Brittannië en het Britse Rijk Medailles

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Victoria_Cross"
Personal tools