/** * */

Vickers F.B.27

Vickers F.B.27 "Vimy"
Omschrijving: Britse tweedekker
Gebouwd door: Vickers
Bouwjaar: 1918
Functie: Bommenwerper, enz...
Max. snelheid: 161 km/u
Motor (type / vermogen): Rolls-Royce Eagle VIII motoren / 360 pk (268 kW)
Plafond: 2100 m
Actieradius: 1145 km
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

20,75 m / 13,28 m / 4,77 m; 123,56 m²
Gewicht: 3.222 kg (leeg), 4.937 kg (max.)
Bemanning: 2 of 3
Wapensystemen: Lewis in Scarff ring in neus en

achteraan.

Aantal gebouwd: 99
Gebruik: Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk & China
Bijzonderheden:

De Vickers F.B.27 "Vimy" was een Britse bommenwerper die werd vernoemd naar de bloedige slag bij Vimy Ridge. Het toestel was het toen grootste vliegtuig dat Vickers tot dusver ontwikkelde. Het ontwerp van de F.B.27 werd gestart in de zomer van 1917 door Reginald Kirshaw Pierson. De voornaamste vereiste was dat het toestel in staat moest zijn om strategische doelen in Duitsland te kunnen bombarderen, terwijl zijn vliegbasis in Groot-Brittannië lag. Concurrenten van de FB27 waren de De Havilland Airco DH.10 en de Handley Page V/1500. Terwijl de F.B.27 en de De Havilland Airco DH.10 ongeveer even groot waren, was de Handley Page V/1500 bijna twee keer groter wat de wedstrijd niet vergemakkelijkte! Dit is überhaupt niet toevallig, want Handley Page was ondertussen al bekend voor hun reuzenvliegtuigen zoals de 0/100 en de 0/400.
De F.B.27 was een conventionele dubbeldekker. De staart bestond uit twee stabilo's met elk een hoogteroer, waar een richtingroer tussen elk van de twee kielen werd voorzien. Tussen de romp en de bovenste vleugel werden de stutten in een driehoek geplaatst. Ongeveer net naast de piloot, centraal tussen de vleugels, werden twee motoren voorzien. Deze werden opvallend opgeborgen in een achthoekige constructie die achteraan in een punt liep. De motoren werden voorzien van vier-bladige trekpropellers. Om veilig te landen werden twee onderstellen aan beide kanten van de romp onder de vleugel voorzien. Ieder onderstel bevatte twee wielen. Om tijdens het bruut remmen niet over kop te rollen, werd de neus beveiligd.
Ondanks vele bouwkundige problemen vloog het eerste prototype op 30 november 1917, iets meer dan vier maanden nadat aan het ontwerp was begonnen. Het toestel werd eerst voorzien van twee 200 pk zware Hispano-Suiza motoren. Later werden ze vervangen door de nieuwere 260 pk zware Salmson motoren. Drie andere prototypes volgden, respectievelijk aangedreven met 260pk zware Sunbeam Maori motoren, 245 pk zware Fiat A-12 motoren en 360pk zware Rolls-Royce Eagle VIII motoren. Het was uiteindelijk de laatste combinatie die werd gekozen.
In 1918 was het ontwerp officieel, maar geen enkel toestel dienst zag nog tijdens de Eerste Wereldoorlog. In totaal werden 99 exemplaren gebouwd voor de RAF na de oorlog. In 1924 werden ze vervangen door de Vickers Virginia. De afgedankte toestellen werden uiteindelijk gebruikt als lesvliegtuig.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Vickers_F.B.27"
Personal tools