/** * */

Vickers (Machinegeweer)

Vickers machinegeweer op driepoot
Enlarge
Vickers machinegeweer op driepoot
Vickers machinegeweer
Omschrijving: Brits machinegeweer
Ontworpen door: Vickers
Gebouwd door: Vickers e.a.
Ontwerpjaar: 1912
Bouwjaar: 1912–1968
Totale lengte: 1100 mm
Lengte loop: 720 mm
Gewicht: 20 kg (geladen zonder koelwater)
Kaliber: .303 Britse kaliber
Magazijncapaciteit 250 patronen op fabrieksriem
Vuursnelheid: 450-650 RPM
Koeling: water, met/zonder externe condensor
Gebruik: Groot-Brittannië en de kolonie's. Canada, Anzac, Zuid-A2frika, Verenigde Staten, Nazi - Duitsland enzovoort.
In dienst: 1912 - de jaren 1960 (in beperkte landen)
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) n.v.t.


De Vickers is een Brits watergekoeld machinegeweer dat tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog werd ingezet. Het werd ontwikkeld door Vickers.

Kenmerken

De Vickers was voorzien van een koelmantel met een capaciteit van 3 liter water. Na een tijd vuren begon dit water te koken, en de resulterende stoompluim gaf dan de positie van het wapen weg aan de vijand. Een verbetering bestond erin om aan de uitlaatklep van de koelmantel een rubber slang te bevestigen die naar een gesloten waterkan liep. Daarin kon het stoom condenseren en het gerecupereerde water kon later opnieuw gebruikt worden.

Dit .303 Britse kaliber kon 450 tot 650 schoten per minuut afvuren met een afstand tot 750 meter. De eerste varianten waren lichte machinegeweren voor die tijd. De Franse Mle 1914 Hotchkiss had een gewicht tot 24,6 kg. Het Duitse Maschinengewehr 08 en het Russische M1910 Maxim hadden een gewicht tot 62 kg. De Vickers woog circa 20 kg, 17,12 kg niet geladen met koelwater en 18,24 geladen met koelwater. Het had een lengte van 1.100 mm waarvan 720 mm voor de loop.

Twee Britten bemannen een Vickers.
Enlarge
Twee Britten bemannen een Vickers.

Het machinegeweer had een reputatie voor zeer grote betrouwbaarheid en maakte deze vaak waar: Bijvoorbeeld , in augustus 1916 vuurde de 100th Company of the Machine Gun Corps vuurde hun 10 Vickers' continu voor 12 uur en ongeveer 900750 schoten. (100 reserve lopen werden opgesoupeerd !), een complete compagnie soldaten werd gebruikt om munitie en water aan te dragen.

Een eigenaardigheid aan het Vickers machinegeweer was dat het ook als indirect vuur wapen werd gebruikt (en daarvoor de nodige richtmiddellen had), waarbij de kogels op grote afstand onder een grote inslaghoek neervielen op de vijandelijke troepen. Het werd werkelijk zoals een stuk lichte artillerie gebruikt in deze rol, met vooruitgeschoven waarnemers, vuurtabellen enz. In deze rol vulde het de lichte mortiers aan. Een vaak gebruikte tactiek was enkele schoten af te vuren over lange tijd (soms een hele dag) tot het machinegeweer stond ingesteld op het doel dat niets in de gaten had, en dan over te gaan tot langdurig automatisch vuur door verschillende batterijen. Het spreekt vanzelf dat het in deze rol enkel effectief was tegen troepen zonder horizontale bescherming.

Zo werd het ook gebruikt voor gordijnvuur en barragevuur, in deze laatste rol bv. vuurde de Canadian Expeditionary Force een barrage met 192 machinegeweren ter ondersteuning van de oversteek van een kanaal in september 1918.

7,7 mm luchtgekoelde Vickers versie voor vliegtuigen, in hetKoninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.
Enlarge
7,7 mm luchtgekoelde Vickers versie voor vliegtuigen, in hetKoninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

De Vickers was een beter concept dan het Maxim M1904. Het was lichter en werd voorzien van een recoil booster. De Vickers werd - naast de Maxims - op 26 september 1912 in dienst genomen. Er waren nog grote tekorten toen de Eerste Wereldoorlog begon. De BEF (British Expeditionary Force) was nog uitgerust met Maxims. Toen de oorlog vorderde steeg het aantal Vickers en werden alle Britse eenheden voorzien van de Vicker M.18.

Toen de Lewis werd goedgekeurd als een licht machinegeweer, werden alle de Vickers als zwaar machinegeweer teruggetrokken uit de infanterie-eenheden en kwamen in de handen van het nieuwe Machine Gun Corps. Na de oorlog werd het Machine Gun Corps (MGC) opgeheven en werden alle Vickers weer bij de infanterie-eenheden ondergebracht. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er plannen om de Vickers te vervangen door het 7,92 mm Besa-machinegeweer (een Tsjechisch design), dat uiteindelijk door het Britse leger als standaardmachinegeweer op hun tanks werd aangebracht.

De Vickers werd als standaardwapen op alle Britse en Franse militaire vliegtuigen na 1916 geplaatst waaronder de beroemde Sopwith Camel en de SPAD XIII. Deze variant werd gekoeld door lucht en niet door water. Dit leverde minder gewicht op. Net voor de Tweede Wereldoorlog werden de Vickers in de vliegtuigen vervangen door de Amerikaanse Browning Model 1919.

De Vickers bleef in gebruik - na talrijke verbeterde machinegeweren - bij het Britse leger tot 30 maart 1968. Het laatste operationele gebruik was in de Radfan tijdens de Aden Emergency. De opvolger in het Verenigd Koninkrijk was de Enfield L7 GPMG voor de directe vuur rol en 81mm mortieren voor de indirecte vuurrol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden heel wat Vickers machinegeweren veroverd door de Duitsers. Deze werden opnieuw ingezet onder de benaming Machinengewehr 230 (e) of kortweg MG 230 (e).


Fragment op Youtube

Onderdelen Vickers

 • 1: handgreep + "trekker" (Trekker is een verkeerde benaming. Men moest met de duimen op een soort knop duwen).
 • 2: vizier.
 • 3: lichaam met mechanisme + haan net onder lijn.
 • 4: patroontoevoer + riem (canvas banden) met 250 patronen.
 • 5: vuldop voor water in mantel.
 • 6: (geribbeld) koelmantel.
 • 7: Deflector
 • 8: uitlaatventiel voor stoom uit de mantel.
 • 9: darm
 • 10: condensor voor het opvangen van stoom (recycleren van stoom tot water).
 • 11a: poot van de zogenaamde "Tripod".
 • 11b: één van de drie schroeven voor het regelen van de hoogte op de de zogenaamde "Tripod".
 • 11c: instellen van hoogte op de zogenaamde "Tripod".
 • 12: munitiekist met riem (canvas banden) met 250 patronen.
Personal tools