/** * */

Thomas-Morse S4 Scout

De Thomas-Morse S4 Scout was een Amerikaans verkennings- en opleidingsvliegtuig en was een ontwerp van Benjamin D. Thomas. Het was in gebruik bij de Amerikaanse luchtmacht.

Oorsprong

Het Amerikaanse bedrijf Thomas-Morse Aircraft heeft diverse toestellen gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het meest bekende van allemaal was de Thomas-Morse S4. Het was een gevechtsvliegtuig, maar het werd al gauw gebruikt als opleidingstoestel, omdat daar bij de US Navy grote behoefte aan bestond.

Eigenschappen en geschiedenis

Thomas-Morse S4B Scout
Omschrijving: tweedekker
Gebouwd door: Thomas-Morse Aircraft Corporation
Bouwjaar: 1917
Functie: opleiding en verkenning
Max. snelheid: 152 km/u
Motor (type / vermogen): 1× Le Rhône 9J rotatiemotor, 110 hp
Plafond: 4.857 m
Actieradius:
Afmetingen (spanwijdte / lengte / hoogte) en

vleugeloppervlak:

8,07 m / 6,05 m / 2,63 m; 21,68 m²
Gewicht: 431 kg (leeg), 625 kg (max.)
Bemanning: 1
Wapensystemen: geen
Aantal gebouwd: circa 500
Gebruik: Amerikaans luchtbataljon
Bijzonderheden:

Het toestel maakte zijn eerste vlucht in juni 1917 met Paul D. Wilson. Deze tweedekker had een kortere spanwijdte, kleinere rolroeren en liften. Zijn krachtbron bestond uit een Franse Le Rhône 9B motor die 80 pk kon leveren. Hierdoor kon hij een snelheid behalen tot 154 km/h. Latere varianten werden voorzien van een Le Rhône 9J, 9C of een Curtiss OX-5 motor. Door zijn rechte vleugels was het een wendbaar toestel zodat het tot in de jaren 30 werd gebruikt in civiele luchtshows. Toch had het toestel een zware staart. Op de grond was het roerwerk van de Thomas-Morse S4 zo zwak dat de rolroeren bij het opstijgen en landen voor de richtingcontrole moesten worden gebruikt. Het landingsgestel bestond uit stalen met vuurhout gestroomlijnde stijlen met een as die vervaardigd werd uit essenhout. Een andere variant was de Thomas-Morse S5 Seaplane die voorzien werd van drijvers in plaats van wielen. Na de oorlog bleef het toestel in dienst als opleidingsvliegtuig en als twee- tot driepersoons-sportvliegtuig. Het werd onder andere ook gebruikt in films zoals Hell's Angels en Dawn Patrol.

Varianten

  • S4: was de eerste variant; werd voorzien van een 80 pk zware Le Rhône 9B rotatiemotor.
  • S4B: was de tweede variant; werd voorzien van een 110 pk zware Le Rhône 9J rotatiemotor. Dit was de meest succesvolle variant; er werden ruim 95 toestellen door het Amerikaanse leger van gekocht.
  • S5: kreeg de militaire benaming Seaplane. Het was een S4B voorzien van drijvers. Er werden zes exemplaren gebouwd en ingezet door het US Navy.
  • S4C: was de vierde variant; werd voorzien van een 80 pk zware Le Rhône 9C rotatiemotor. Ook hiervan werden er slechts zes gebouwd.
  • S4E: was de vijfde variant. Hij werd voorzien van een 110 pk zware Le Rhône 9J rotatiemotor. Zes toestellen werden later voorzien van een 90 pk zware Curtiss OX-5 V8-motor.
  • S9: was de laatste variant; deze werd voorzien van naast elkaar geplaatste stoelen.
Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Thomas-Morse_S4_Scout"
Personal tools