/** * */

Tankgewehr M1918

Tankgewehr M1918
Omschrijving: Duitse antitank geweer.
Ontworpen door: Mauser
Gebouwd door: Mauser
Ontwerpjaar: 1918
Bouwjaar: 1918
Totale lengte: 1.670 mm
Lengte loop: 920 mm
Gewicht: 16,7 kg
Kaliber: 13,25 x 92 mm HR
Magazijncapaciteit 1 patroon
Vuursnelheid:
Koeling: luchtgekoeld
Gebruik: Keizerrijk Duitsland
In dienst: 1918
Aantal gebouwd:
Bajonet(ten) Geen

De naam Tankgewehr M1918 spreekt al voor zich. Een wapen dat vanaf 1918 in productie kwam om tanks te vernietigen. Tankgewehr M1918 is ook het eerste antitankwapen in de geschiedenis en voorouder van de antitankwapens die in en na de Tweede Wereldoorlog voorkwamen. Er waren natuurlijk toen andere mogelijkheden om een tank te vernietigen met behulp van explosieven zoals de Geballte Ladung.

Ontstaan

Toen de Britten de eerste tanks in de strijd wierpen, hadden de Duitsers geen middelen om deze "landschepen" op een veilige afstand uit te schakelen. Zoals reeds vermeld, bezaten de Duitsers explosieven maar dit was niet geschikt om een tank te vernietigen. Een andere mogelijkheid was de artillerie. De machinegeweren waren geschikt maar het kaliber was te klein. Mauser had een oplossing die hij snel voorlegde aan de opperbevelhebbers. Het wapen was een Mauser 98-geweer met daarop een 960 mm lange loop met een kaliber van 13,25 x 92 mm. Het was voorzien van een handgreep achter de trekker, zodat de schutter beter controle kon krijgen. De sluiting was vergelijkbaar met de Mauser 98, maar vanwege de 13,25 mm kalibers werd in de cilinder een grotere hendel om te herladen toegepast. De patronen waren niet beschikbaar zodat er een nieuwe patroon werd gefabriceerd.

Tanks

De Duitsers konden minstens één St Chamond tank veroveren die behoorde tot de Franse 2e Section, 2e Cie (herkenbaar aan het wit hartje). Deze kreeg de naam Petit Jean Pas Kamerad en werd compleet aangepast. Zo verdween het Franse 75 mm kanon en werd vervangen door een Belgische 57 mm Maxim-Nordenfeldtkanon. Ook de machinegeweren werden vervangen. I.p.v. vier Hotchkiss machinegeweren van het model 1914, werden er vier geweren geplaatst van het type Tankgewehr M1918.

Ook Tanks op het Britse leger buitgemaakt zouden van deze antitank geweren worden voorzien.

Vliegtuigen

Ook vliegtuigen zouden van dit geweer voorzien worden. De Duitsers experimenteerden om één of meerdere geweren in vliegtuigen te voorzien. Kisten zoals:

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Tankgewehr_M1918"
Personal tools