/** * */

Talbot House

Het huis
Enlarge
Het huis
Talbot House. 1915 - ?. Every's Man Club
Enlarge
Talbot House. 1915 - ?. Every's Man Club

Talbot House is ook bekend als Toc H (seinersjargon voor Talbot House) waar vele soldaten achter het front ontspanning zochten om de oorlog een moment te vergeten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt Poperinge een paar kilometer achter het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek. Het Britse leger palmt de kleine, rustige stad in om hier het kloppend hart van haar oorlogsmachine te herbergen. In geen tijd wordt Poperinge een bruisende grote stad; in 1917 verblijven in de omgeving ongeveer 250.000 manschappen... Midden in dit bonte en bruisende stadje opent legerpredikant Philip Clayton - bijgenaamd 'Tubby' ('Tonnetje') - op 11 december 1915 een soldatenhuis. De grote burgerwoning van de familie Coevoet wordt omgetoverd tot "Every Man's Club", waar alle soldaten welkom zijn, zonder onderscheid van rang. Niet voor niets staat (en stond) op een bord buiten het huis: Abandon rank all ye that enter here.

Op voorstel van kolonel Reginald May, en ondanks het protest van hoofdlegerpredikant Neville Talbot, wordt het huis Talbot House genoemd. Deze naam herdenkt Gilbert Talbot, Neville's jongere broer, die sneuvelde op 30 juli 1915 in de buurt van Sanctuary Wood. Gilbert werd het symbool van de opoffering van een "gouden generatie" jonge mannen. Drie jaar lang vond Tommy in Talbot House of Toc H (de telegrafische codes voor de beginletters van Talbot House) een alternatief voor het liederlijke ontspanningsleven in de stad. Voor honderdduizenden groeide deze plek uit tot "a home from home", waar ze een beetje menselijkheid, rust en vrede vonden. Beneden in het pand waren ontmoetingsruimten, boven een bibliotheek. Via een steile trap kwam men in de Upper Room, hier was een kapel.

Talbot House bestaat nog steeds en is te bezoeken. Het is een levend museum.

Externe links

Het museum
Enlarge
Het museum

Site Talbot House

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Talbot_House"
Personal tools