/** * */

Thomas Edward Lawrence

(Doorverwezen vanaf T.E. Lawrence)
Thomas Edward Lawrence
Enlarge
Thomas Edward Lawrence

Thomas Edward Lawrence (16 augustus 1888 – 19 mei 1935) was een Britse prozaschrijver, archeoloog en militair. Hij is beter bekend als Lawrence of Arabia.

T.E. Lawrence was een legendarische figuur uit de Eerste Wereldoorlog. Vanuit zijn belangstelling voor de middeleeuwen, de kruistochten en romantiek van de 'ridders' vertrok Lawrence voor de eerste keer naar het Midden-Oosten in 1909 en leerde er Arabisch spreken. In 1914, bij het uitbreken van de oorlog, was hij werkzaam als archeoloog in Zuid-Turkije (Carchemisch), maar -net zoals vele andere Britten in die dagen- ging hij bij het leger.

Hij werd officier bij de Britse inlichtingendienst in Egypte. Dank zij zijn talen- en regionale kennis wordt hij aangesteld als verbindingsofficier tussen het geallieerde leger en het toen nog losse stammenverband in het gebied van de Hedjaz (thans Saudi-Arabië). De bedoeling was om de alliantie Duitsland-Turkije onder druk te zetten door een bijkomend front in het Midden-Oosten te openen, richting het Turks-Ottomaanse rijk. Het lukte hem Hoessein ibn Ali, de Sjarif van Mekka, over te halen om aan de Britse kant tegen de Osmanen te vechten. Zo brak onder leiding van zijn zoon Emir Feisal en met advies van Lawrence de Arabische opstand uit. Lawrence drukte hiermee zijn persoonlijke aspiraties uit naar een pan-Arabische natie en slaagde er -wonderwel- in door zijn persoonlijkheid, een grote financiële steun en de onafhankelijkheidsgedachte het losse verband van stammen om te vormen tot één doeltreffend guerrillaleger, dat spoorlijnen opblies en een leger dat vele malen groter was verlamde.

Zijn operaties in de woestijn eindigden in 1918 met de verovering van Damascus. Toen echter duidelijk werd dat de politieke kaarten anders gelegd zouden worden (geen onafhankelijkheid voor de Arabieren; Groot-Brittannië en Frankrijk verdelen achteraf toch onderling de koek in het Midden-Oosten) keert hij verbitterd terug naar Groot-Brittannië. Tijdens de vredesconferentie in Parijs werkte hij als adviseur van Emir Feisal. In de periode 1921-1922 was hij nog enige tijd adviseur van Winston Churchill, de Britse minister van Koloniën. In die jaren reisde hij terug naar het Midden-Oosten om te bemiddelen bij het vormen van de verschillende mandaatgebieden.

Ondanks zijn bevordering tot de rang van kolonel nam hij in 1922 onder de naam John Hume Ross, in 1923 terug veranderd in T.E. Shaw, als gewoon soldaat weer dienst in het Britse leger bij de toen recent opgerichte Royal Air Force (RAF). Maar er komt té veel publiciteit wanneer de media ontdekken dat dé kolonel Lawrence opnieuw gewoon soldaat is en hij moet opnieuw de anonimiteit opzoeken bij het Royal Tank Corps. Na herhaaldelijke persoonlijke verzoeken aan de legerleiding voor overplaatsing naar de RAF, wordt dat verzoek uiteindelijk ingewilligd. Voor de RAF werkte hij nog enige jaren in wat nu Pakistan is. Doch wegens opnieuw speculaties in de media over spionageactiviteiten aldaar, komt hij terug naar Groot-Brittannië. In zijn laatste actieve jaren houdt hij zich bezig met het onderzoek naar snelle reddingsboten, als wiens geestelijke vader hij beschouwd wordt.

Lawrence stierf in 1935 op 46-jarige leeftijd, slechts enkele weken na zijn pensionering, na een motorongeluk met een Brough Superior-motorfiets nabij zijn huis (Clouds Hill) in het Engelse Moreton (Dorset).

Lawrence werd een beroemdheid nadat een Amerikaanse journalist, Lowell Thomas een film met beeldmateriaal ("With Allenby in Palestine and Lawrence in Arabia") vertoonde over de Arabische opstand in theaters in Groot-Brittannië en Amerika. In 1962 bracht de film "Lawrence of Arabia" van David Lean Lawrence terug in de algemene publieke belangstelling na het behalen van zeven Academy Awards, waaronder die voor Beste Film.

Afkomstig van WO1Wiki NL, de Vrije Encyclopedie. "http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/index.php/Thomas_Edward_Lawrence"
Personal tools